Frontvonalban

2023.02.12. 06:50

Gyarmati doktornő Törökországban: „a romok alatt a túlélők, rengeteg halott”

A magyar mentőcsapatok borzalmas körülmények között dolgoznak a súlyos sérültekért a földrengés sújtotta Antakyában. A törökországi állapotokról a TEK nógrádi orvosa számolt be.

Nool

Éjjel-nappal dolgozva, kiemelkedő létszámban vannak jelen a magyar mentőcsapatok a földrengés sújtotta Antakyában. A szakemberek táborokban, sátrakban töltik a hideg éjszakákat, itt felkészülve az emberfeletti munkára. Itt segít most Dr. Tóth Judit, a Dr. Kenessey Albert Kórház - Rendelőintézet igazgatója is.

A gyarmati doktornő, aki a TEK speciális orvosi egységének tagjaként segít a földrengés túlélőinek, az M1 helyszíni tudósítójának beszélt a kinti viszonyokról. 

– A körülményekről azt lehet mondani, hogy borzalmasak, szörnyűek. Több összeomlott ház, kétségbeesett hozzátartozók. Napközben szerencsénk van, végre nem esik a hó és nincs hideg, de éjszaka mínusz 10 fok. A romok alatt a túlélők, rengeteg halott…– részletezte. 

A legtöbb segítőt küldő országok közé tartozik Magyarország

Antakyában van a hetvenfős magyar tábor, ahol a TEK és a HUNOR tagjai sátrakban alszanak, mobileszközökkel fűtenek. Sebészek, sürgősségi ellátásban jártas szakemberek is vannak közöttük. A mentési területen már mindenki tudja, hogy a magyar orvosokra a legsúlyosabb sérülteket lehet bízni, mivel a kritikus eseteket ők tudják legszakszerűbben ellátni. 

Faggyas Attila, a TEK rendőrorvos ezredese elmondta, zömében olyan sérülteket látnak el, akik 2-3 napig feküdtek a romok alatt. 

– Mindegyikük ki van hűlve, különböző végtagsérüléseik vannak. Ezen a területen szerencsére még senkit nem kellett újraéleszteni, mindegyiküket sikerült stabilizálni – nyilatkozta a helyszínről az ezredes az M1 híradójának.

Mint írtuk:  A Terrorelhárítási Központ speciális orvosi egysége, és a HUNOR Mentőszervezet indult el Törökországba ötven fővel és két keresőkutyával, hogy tíz napon keresztül, huszonnégy órás munkavégzéssel, két váltásban segítse a bajbajutottakat. A mentőszervezetnek tagja, Kajdy Norbert tűzoltó százados, a Balassagyarmati Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság C szolgálati csoportjának szolgálatparancsnoka is a frontvonalban kutat túlélők után.

Nógrád-szerte több település is összefogott a túlélők megsegítéséért. Többek között Nógrádban, Pásztón, Drégelypalánkon, Magyargécben és Balassagyarmaton is adományokat gyűjtenek. A legnagyobb szükség meleg kabátra, sapkára és sálra, takarókra, hálózsákra, alsó ruházatra, tisztálkodási szerekre, pelenkára és tápszerre van. 

Hétfőn rendkívüli, 7,8-es erősségű földrengés volt Törökország és Szíria határán, amelyet számos utórengés követett. A katasztrófa sújtotta területeken több mint húszezren vesztették életüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában