Helyi kék hírek

2017.01.18. 06:28

Felszámolták a hat megyét ellátó drogbandát

fenyvesi

Szervezett akcióban számoltak fel kábítószerrel, illetve pszichoaktív anyaggal kereskedő csoportot megyénk egyenruhásai. A bűnszervezet felszámolása az utóbbi tíz év egyik legnagyobb eredménye. Az ügy részleteiről tegnap tartottak sajtótájékoztatót a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányságon.

NMH-információ. Dr. Kalmár Zsolt, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi főkapitány-helyettese kifejtette: a főkapitányság bűnügyi osztálya a tavaly augusztusban felmerült adatok alapján kábítószer-kereskedelem gyanúja miatt rendelt el nyomozást K. Attila 26 éves, őrhalomi lakos ellen. Ezt követően a hatóság mind Nógrádban, mind a megyén kívül kiemelt figyelmet fordított a férfival kapcsolatos bűnügyi információkra, továbbá a hasonló bűncselekmények miatt elrendelt nyomozásokra is.

[caption id="" align="aligncenter" width="980"] Fotó: Rendőrség[/caption]

Hozzátette, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatósága, a megye rendőrkapitányságainak nyomozói, a Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alosztály, valamint az Országos Rendőr-főkapitányság NEBEK (Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ) munkatársaival szervezett akcióban – közvetlenül a kábítószer és pszichoaktív anyagok átadását, értékesítését követően –, néhány napja elfogták a 26 esztendős fiatalembert, illetve nyolc társát a pásztói, a salgótarjáni, a bátonyterenyei, valamint a balassagyarmati rendőrkapitányságok illetékességi területein elfogták.

[caption id="" align="aligncenter" width="980"] Fotó: Rendőrség[/caption]

A rendőrök kábítószer-kereskedelem és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt K. Attila mellett másik két őrhalomi, két salgótarjáni, egy endrefalvai, egy mohorai, valamint egy pásztói férfit, illetve egy mátraverebélyi nőt is elfogtak.

Elhangzott az is: a nyomozók az akcióban és a korábban megtartott házkutatásokon eddig közel 1000 gramm különböző színű port, valamint kristályos anyagot, továbbá több mint 2000 gramm zöldes színű, növényi törmeléket, illetve kábítószer és pszichoaktív anyag előállításához, értékesítéséhez szükséges tárgyakat, készpénzt találtak meg, valamint foglaltak le. A bűncselekménnyel gyanúsított egyik férfi salgótarjáni lakhelyén az egyenruhások egy kábítószer, illetve pszichoaktív anyag előállítására kialakított külön helyiséget is találtak. A szakértői vélemény alapján a lefoglalt anyagok kábítószernek, valamint pszichoaktív anyagnak minősülnek.

[caption id="" align="aligncenter" width="980"] A házkutatások során nagy mennyiségű készpénzt is találtak a nyomozók (Fotó: Rendőrség)[/caption]

Mindezek után dr. Kalmár Zsolt arról is tájékoztatást adott, hogy K. Attila a 2017 januárját megelőző időszakban különböző formájú, illetve állagú drogokat és egyéb anyagokat szerzett be, továbbá azokat rendszeresen értékesítette több személy részére is. A gyanúsított a kábítószer beszerzésére, illetve értékesítésére egy hálózatot, csoportot alakított ki és annak tagjait azzal bízta meg, hogy a drogok, illetve az új pszichoaktív anyagok eladásában részt vegyenek. Az elkövetők cselekményüket szervezetten, előre megbeszélve, egymás tevékenységről tudva, bűnszövetségben végezték.

Ezt követően Bárnai Balázs, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője a büntetőeljárás hátteréről számolt be.

[caption id="" align="aligncenter" width="980"] A drog hatására két nő életveszélyes állapotba került (Fotó: Rendőrség)[/caption]

A mostani akció végrehajtásához közel féléves nyomozás vezetett. Mindezt az alapozta meg, hogy folyamatosan elemzik Nógrád megye kábítószer-helyzetét. Az eddigi adatok, illetve az ezzel kapcsolatban felmerült bűnügyi információk arra engedtek következtetni, hogy a megye bizonyos részein egy személyhez, valamint a hozzá tartozó csoporthoz köthetően nagyobb mennyiségű kábítószer-behozatal, illetve -terjesztés történt. Az átvett kábítószert, továbbá az új pszichoaktív anyagot mintegy 12 személynek – közöttük fiatalkorúaknak is – árusították.

Arra is fény derült, hogy a beszerzett drog hatására két nő életveszélyes állapotba került. A szakértői vélemény alapján mérgezésüket a használt kémiai anyag okozta.

Az egyenruhások a rendőr-főkapitányságra előállított K. Attila és több társa ellen bűnszövetségben kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés, valamint kábítószer-kereskedelem, míg további társai ellen kábítószer-kereskedelem bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt folytatnak eljárást.

[caption id="" align="aligncenter" width="980"] A rendőrök által elfogott dílerek már előzetes letartóztatásban vannak (Fotó: Rendőrség)[/caption]

A hatóság a napokban tartott akcióban elfogott személyek közül K. Attilát és társait őrizetbe vette, illetve előterjesztést tett az illetékes ügyészségen az előzetes letartóztatásuk indítványozására.  Ezt a Balassagyarmati Járásbíróság néhány napja el is rendelte a 26 éves férfi, valamint öt társa ellen.

Az ügyben 2016 augusztusától összesen kilenc személyt helyeztek előzetes letartóztatásba és megállapítható, hogy a bűnszervezet Nógrád megye szinte teljes térségét lefedte, illetve további öt másik megye Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg, valamint Bács-Kiskun – területére is kiterjesztette tevékenységét.

A dílerek kapcsolatainak feltárása érdekében eddig további nyolc személlyel szemben folytat büntetőeljárást a nyomozó hatóság, különböző kábítószerrel és pszichoaktív anyaggal kapcsolatos bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt – zárta szavait Bárnai Balázs.

Gerhát Karina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában