Munka

2022.09.08. 11:20

Nógrád megyében a legalacsonyabb a vállalkozási kedv

Nógrád megyében március végén a 25 ezer vállalkozás nagyobb részét (20 ezer) önálló vállalkozóként, kisebb részét (4,6 ezer) társas vállalkozásként regisztrálta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előbbiek száma egy év alatt 1,9 százalékkal – országosan egyedüliként – csökkent, míg az utóbbiaké 4 százalékkal nőtt.

P. K.

Az önálló vállalkozók száma 1,9 százalékkal – országosan egyedüliként – csökkent a megyében

Forrás: Pexels/Illusztráció

A KSH Fókuszban a megyék című kiadványa szerint ezer lakosra a megyében 133 regisztrált vállalkozás jutott, a vállalkozási kedv – országosan az egyik legalacsonyabb – az egy évvel korábbihoz képest emelkedett. 

– A társas vállalkozások meghatározó részét (74 százalék) kitevő korlátolt felelősségű társaságok száma 6,1 százalékkal bővült, a 22 százalékát képviselő betéti társaságoké 1,2 százalékkal fogyott. Részvénytársaságból 20 százalékkal több szerepelt a regisztrációban, mint 2021. március végén. A társas vállalkozások 93 százaléka legfeljebb 9 főt foglalkoztatott, a 249 fő felettiekből 6 volt a megyében – írták első negyedéves elemzésükben.

Nógrád megyében alacsony a vállalkozási kedv
Forrás: KSH/Fókuszban a megyék

A statisztika rámutatott: az első negyedévben a társas vállalkozások 6,7 százaléka került csődeljárás, kényszertörlés vagy felszámolási eljárás alá, 0,9 százalékkal nagyobb része, mint egy évvel korábban. Az önálló vállalkozók közül a legtöbben (44 százalék) mellékfoglalkozásúként, 37 százalék főfoglalkozásúként, 19 százalék nyugdíjasként tevékenykedett. Főfoglalkozás keretében többen, mellékfoglalkozásúként és nyugdíj mellett kevesebben vállalkoztak az egy évvel korábbinál. 

A társas vállalkozások a kereskedelem, az építőipar, valamint a tudományos és műszaki tevékenység és az ipar területén fordultak elő leggyakrabban
Forrás: KSH/Fókuszban a megyék

– Március végén 1,3 ezer egyéni vállalkozás szüneteltette a tevékenységét, vélhetően a járvány csillapodásának hatására számuk 11 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Az ideiglenesen szüneteltetett egyéni vállalkozások aránya egy év alatt 16-ról 14 százalékra mérséklődött. Főtevékenységük alapján – az egy évvel korábbihoz hasonlóan – a társas vállalkozások a kereskedelem, az építőipar, valamint a tudományos és műszaki tevékenység és az ipar területén fordultak elő leggyakrabban, az önálló vállalkozók több mint négytizede a mezőgazdaságban tevékenykedett – mutattak rá a KSH-adatok.

Csökkent az önálló vállalkozók száma Nógrád megyében

A statisztika szerint a nyilvántartásba vett vállalkozásokon belül a társas vállalkozások száma 1,4, az önálló vállalkozóké 2,5 százalékkal emelkedett a 2021. március végihez képest. A regisztrált társas vállalkozások száma – Komárom-Esztergom megye kivételével – valamennyi megyében emelkedett, a leginkább Somogy megyében (4,5 százalékkal). Az önálló vállalkozók körét is növekedés jellemezte, csökkenés (1,9 százalékos) Nógrád megyében mutatkozott. A regisztrált hazai vállalkozások legnagyobb hányadát, 23 százalékát budapesti székhellyel vették nyilvántartásba, ezt követte Pest megye 1 százalékos részesedéssel. A legkevesebb vállalkozás Nógrád és Tolna megyében volt, az országos szervezetszám mindössze 1,3, illetve 2,0 százaléka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!