Statisztika

2022.08.19. 11:17

Visszavetette a járvány a nógrádi székhelyű gazdasági szervezetek fejlesztéseit

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) idei első negyedéves elemzése szerint a koronavírus-járvány jelentősen visszavetette a Nógrád megyei székhelyű gazdasági szervezetek fejlesztési tevékenységét, a beruházások volumene 2020 utolsó negyedéve óta változó intenzitással csökkent.

P. K.

A beruházások volumene 2020 utolsó negyedéve óta változó intenzitással csökkent Nógrád megyében

Forrás: Pexels

A Fókuszban a megyék című kiadvány adatai többek között rávilágítottak: a szervezetek 2022. első negyedévi 12 milliárd forint értékű új beruházása összehasonlító áron 3,4 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál, miközben országosan 14 százalékkal nőtt a teljesítményérték volumene. A beruházások 47 százalékát a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások kezdeményezték.

A KSH kimutatása alapján a beruházások kevésbé voltak koncentráltak. A fejlesztési források 45 százalékát a feldolgozóiparban, 13 százalékát az egészségügy, szociális ellátásban, 6,8 százalékát az építőiparban használták fel. Az egészségügy, szociális ellátás beruházásainak volumene 3,4-, az építőiparé 2,3-szeresére bővült, az előbbi esetében elsősorban a fekvőbeteg-ellátásban, az utóbbinál az épületek építése ágazatban megvalósított fejlesztések hatására. A feldolgozóipar teljesítményértéke reálértéken 32 százalékkal csökkent, a gazdasági ágon belül a fémfeldolgozás, kohászat, a gumi-, műanyag- és építőanyag-ipar, valamint a gép, berendezés gyártása területén történtek a legnagyobb értékű beruházások.

A fejlesztési források 45 százalékát a feldolgozóiparban, 13 százalékát az egészségügy, szociális ellátásban, 6,8 százalékát az építőiparban használták fel
Forrás: KSH/Fókuszban a megyék

– A teljesítések 59 százalékát adó építési beruházások volumene 81 százalékkal emelkedett. Az ingatlanfejlesztések 37 százaléka a feldolgozóiparban kezdődött el. A gép- és járműberuházások 64 százalékát kitevő importbeszerzések teljesítményértéke összehasonlító áron 52, a hazai gyártásúaké ennél visszafogottabban, 11 százalékkal csökkent. Ültetvények, erdők telepítésére, haszonállatok beszerzésére és a meglevő föld értéknövelésére a megyei székhelyű szervezetek 127 millió forintot költöttek, reálértéken 5,3 százalékkal kevesebbet, mint a tavalyi év azonos időszakában – ismertették.

A KSH kiadványából kiderült: a fejlesztési források 41 százalékát budapesti székhelyű gazdasági szervezetek kötötték le. A Pest megyei központúak az országos beruházási teljesítményérték 18, a Komárom-Esztergom megyeiek 4,8 százalékát adták. A többi megye egyenként legfeljebb 3,7 százalékkal részesedett a beruházásokból. A Nógrád, a Tolna és a Zala megyei szervezetek járultak hozzá legkisebb arányban – előbbiek 0,6, utóbbi 2 megyébe tartozók külön-külön 1,2 százalékkal – a hazai fejlesztésekhez.

Nógrád megyei szervezetek járultak hozzá legkisebb arányban a hazai fejlesztésekhez.
Forrás: KSH/Fókuszban a megyék

– A beruházások egy lakosra jutó értéke Budapesten volt a legmagasabb (461 ezer forint), 2,3-szerese az országos átlagnak (198 ezer forint). Ezután Komárom-Esztergom, majd Pest megye következett a területi rangsorban, mindkettőé nagyobb volt a hazai átlagnál. A beruházások intenzitása Nógrád megyében volt a legalacsonyabb (67 ezer forint/fő), mindössze 34 százaléka a magyarországinak – mutatott rá a statisztika.

Címkék#Statisztika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!