Munka

2022.09.06. 06:59

Csökkent az álláskeresők száma Nógrád megyében, de továbbra is magas

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első negyedéves elemzése szerint Nógrád megyében 2022. március végén 11 ezer álláskeresőt tartottak nyilván. Számuk az országos átlagnál kevésbé, 5,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

P.K.

Kevesebb lett az álláskereső minden megyében

Forrás: Illusztráció/Pexels

A Fókuszban a megyék című kiadványból kiderült, hogy a pályakezdő álláskeresők száma (870 fő) 8,1 százalékkal kevesebb lett, az összes álláskeresőhöz viszonyított arányuk 8,1 százalékot tett ki.

Mint arra a statiszta rámutatott: ezer lakosra szűkebb hazánkban jutott a legtöbb (57) álláskereső, ezen belül az arány a Rétsági járásban volt a legkedvezőbb (29), a Szécsényi járásban pedig a legkedvezőtlenebb (97). Az álláskeresők 28 százaléka legfeljebb 3 hónapja, 44 százaléka tartósan, egy évet meghaladóan nem tudott elhelyezkedni. A tartósan állás nélkül lévők száma 4,7 százalékkal meghaladta a 2021. márciusit.

Ezer lakosra szűkebb hazánkban jutott a legtöbb (57) álláskereső
Forrás: KSH/Fókuszban a megyék

– Az álláskeresők között a legnagyobb aránya (52 százalék) a legfeljebb az általános iskola 8 osztályával rendelkezőknek volt, emellett 23 százalékuknak szakmunkás, szakiskolai bizonyítvány, 22 százalékuknak érettségi, illetve technikum a legmagasabb végzettsége, 2,8 százaléka pedig diplomás volt – írták a kiadványban.

Rávilágítottak arra is, hogy az ellátottak aránya 3,8 százalékponttal nőtt az előző év azonos időpontjához képest az álláskeresők körében: 9,1 százalékuk álláskeresési járadékban, 16 százalékuk álláskeresési segélyben, 36 százalékuk szociális ellátásban részesült. A nyilvántartott állás nélküliek 39 százaléka ugyanakkor nem kapott semmilyen pénzügyi ellátást.

Ezer lakosra 26 álláskereső jutott, ezen belül a legkevesebb Győr-Moson-Sopron megyében (7), a legtöbb Nógrád megyében (57).
Forrás: KSH/Fókuszban a megyék

Az összegyűjtött adatok szerint március végén 1,5 ezer betöltetlen álláshelyet tartottak nyilván, számuk 17 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A munkaerőpiac feszesebbé vált: tíz üres álláshelyre 72 álláskereső jutott, 17-tel kevesebb, mint 2021 márciusában.

Az összes megyében csökkent az álláskeresők száma

A KSH kimutatta, hogy március végén 251 ezer álláskeresőt tartottak nyilván az országban, 17 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az összes megyében és a fővárosban is csökkent az álláskeresők száma, a legjelentősebben Budapesten, 30 százalékkal. Ezer lakosra 26 álláskereső jutott, ezen belül a legkevesebb Győr-Moson-Sopron megyében (7), a legtöbb Nógrád megyében (57). Országosan 65 ezer üres álláshelyet tartottak nyilván, 4,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A munkaerőpiac feszesebbé vált: tíz üres álláshelyre átlagosan 39 álláskereső jutott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!