Statisztika

2022.08.04. 08:42

Országos viszonylatban Nógrád megye lakossága csökkent a legnagyobb mértékben

Az országos átlagnál jelentősen erőteljesebben alakult a lakosság természetes fogyása 2021-ben Nógrád megyében: a születéseket meghaladó halálozás bő 10 ezrelékes volt, emiatt csaknem 2000 fővel csökkent a megye lakosainak száma.

K. I.

Nógrád megye lakossága csökkent a leginkább 

Forrás: Nool archívum

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében főleg a belföldi elvándorlás, Békés, Tolna és Nógrád megyében a természetes fogyás, ezen belül is az átlagosnál jóval magasabb halálozás csökkentette a népesség lélekszámát – közölte elemzésében a Központi Statisztikai Hivatal. A belföldi vándorlási különbözet 2020-ban még pozitív volt: ha kevéssel is, de többen költöztek Nógrádba, mint a megyéből el. Tavaly azonban már alig többen költöztek el, mint amennyien érkeztek. A Nógrád megyéből elköltözőket leginkább nem a fővárosban, hanem Heves, Győr-Moson-Sopron és Fejér megyékben találjuk. 

Kiolvasható, hogy mintegy 100–150 fővel többen tértek haza a tartósan külföldön tartózkodók közül, mint amennyiben a tavalyi évben emellett döntöttek. 2021-ben Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Tolna és Nógrád megye lakossága csökkent a legnagyobb mértékben, 1 százalék feletti értékkel: míg 2021 elején 192 909 lakos élt szűkebb régiónkban, addig idén január elsején 191 023. A megyei csökkenésből Salgótarján markánsan kivette részét: soha korábban nem csökkent olyan mértékben a megyeszékhely lakóinak száma, mint 2021-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában