Nool.hu videó

2024.02.17. 16:00

Egészségesebbek és fittebbek lehetünk a jógázás által – állítja a salgótarjáni oktató (videó)

Nemsokára vége a télnek, közeledik a várva várt tavasz. Érezzük, lassan itt az ideje annak, hogy az újévi fogadalomnak eleget téve keressünk egy kíméletes mozgásfajtát, ami segít majd visszanyerni és fejleszteni az egészségünket. Kéri Orsolya, salgótarjáni jógaoktató osztotta meg portálunkkal, miért is jó választás a jóga, miképpen hat a szervezetünkre, illetve az elménkre.

Sipos Nina Vivien

Kéri Orsolya vezetett be a jógázás rejtelmeibe

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Az egészséges életmódra való átváltás rögös, hosszú útjára lépni kétségkívül nehéz, embert próbáló feladat, és komoly akaraterőt, illetve elhatározást igényel, de nem lehetetlen küldetés. Kevesen tudják, a jóga amellett, hogy a testünket mozgatja át, fittebbé téve azt kíméletes módon, még az egészségünket is fejleszti, arról nem is beszélve, hogy a világnézetünket is teljes egészében átformálja.

A jógának több ezer évre visszanyúló története van, és alapvető célja önmagunk valódi megismerése a befelé figyelés által.

Egyszerre filozófia, meditáció, koncentráció, légzés és testedzés is

– A jóga az összekötést és az egyesülést jelenti önvalónkkal, a világmindenséggel. Azt mutatja meg, hogy vezessük el önmagunkat az egységbe, ezáltal pedig célja, hogy közelebb kerüljünk magunkhoz, megismerjük a belső énünket – fogalmazott Kéri Orsolya, a salgótarjáni Shambhala Jógastúdió vezetője, hozzátéve: – A jóga komplex tudatosság fejlesztési út, hisz egyszerre filozófia, meditáció, koncentráció, légzés és testedzés is.

Elmondható, hogy gyökerestül megváltoztatja az ember gondolkodását és személyét is. Jobban érzékeli önmagát, a többi embert, sőt, türelmessé, elfogadóvá és nyitottá teszi az egyént. A különböző gyakorlatok rendszeres elvégzése fejleszti az intuíciós képességet és jelentősen befolyásolja az egyensúlyérzéket, amire nagy szükség van. Megteremti a belső egyensúlyt, ami erőt ad ahhoz, hogy különböző életterületeinken változtatni tudjunk és lehetőséget nyit az életminőségünk javítására is.

A gyakorlatok elcsendesítik a gondolatok viharát és oldják a stresszt is

Kéri Orsolya kifejtette továbbá: a gyakorlatok a maguk teljességében fejtik ki hatásukat, ugyanis megteremtik a test, a szellem, a tudat, valamint a lélek tökéletes egyensúlyát, harmóniáját. Elcsendesítik a gondolatok viharát és oldják a stresszt. Ebben az állapotban könnyebben találunk megoldásokat a mindennapos gondokra, egyszerűbben lendülünk át az elénk kerülő próbatételeken és kihívásokon. A jóga azoknak is kiváló választás lehet, akik könnyedebb mozgást szeretnének végezni, mivel kitartó gyakorlással erősíti és rugalmassá teszi a testet.

– A jóga hatékonyan segíti az egészségmegőrzést és annak fejlesztését, sőt, a különböző betegségek, fájdalmak enyhítésében is kiváló megoldást nyújthat. Rendszeresen járnak hozzám a stúdióba nem csupán egészséges kezdő, haladó szinten lévő jógázók, hanem olyanok is, akiknek mozgásszervi-, emésztési problémáik vannak – mondta Kéri Orsolya. Hozzáfűzte: – Azt látom, hogy a jógával egyre inkább eltűnnek ezek a problémák, és búcsút intenek a hátfájásnak, derékfájásnak, emésztési problémáknak. Bárki elkezdhet jógázni függetlenül az életkorától, a testalkatától, illetve az egészségi állapotától.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!