Európa-bajnokság

2018.08.07. 14:00

Szenzációs: Salgótarjánból indult, most az Eb-n remekelt a fiatal gyalogló

A berlini atlétikai Európa-bajnokság kedd délelőtti 50 kilométeres gyalogló számában Venyercsán Bence új korosztályos magyar csúccsal a 12. lett.

Berlin, 2018. augusztus 7. Venyercsán Bence (b) a nõk és a férfiak 50 km-es gyaloglásának versenyében a berlini atlétikai Európa-bajnokságon 2018. augusztus 7-én. (MTI/AP/Martin Meissner)

A leghosszabb távú viadal indulói tegnap reggel fél 9-kor indultak útnak a belvárosi Breitscheidplatzon, a Vilmos császár emléktemplom szomszédságában kialakított szurkolói zónától és a cél is itt volt. Ekkor még kellemesnek mondható 25 fokos időben vágtak neki a félszáz kilométernek, de másfél óra múlva már 30 fok fölött járt a hőmérséklet.

A 36 fős mezőny egyik magyarja, Venyercsán Bence a 12. helyen ért célba 3:58:25 órás új utánpótlás (23 év alatti) országos csúccsal. A nógrádi kötődésű sportoló az atlétikával és ezen belül a gyaloglással Salgótarjánban ismerkedett meg. Minden ott kezdődött el, hogy apukájával (a többszörös Eb és vb győztes vesetranszplantált gyalogló, Venyercsán Lászlóval) kiment, mint „kísérő”, amíg ő edzett a salgótarjáni salakos pályákon. Szerinte a teljesítménytúrák is sokat számítottak, ami akkor nyilván szórakozás, hétvégi program volt, de ott szembesült először hosszabb távolságokkal, ahogy hegyről-hegyre túráztak a Salgótarján környéki erdőkben. Aztán a fővárosba költöztek, ahol a Honvéd színeiben folytatta a versenyzést. Több korosztályos bajnoki cím és magyar csúcs fűződik a nevéhez, és már több világversenyen is képviselte a magyar színeket. Az eddigi legnagyobb versenye a riói olimpia volt, ahol 44. volt 50 km-en.

Berlinben a másik magyar gyalogló, – a tavalyi világbajnokságon meglepetésre hatodik – Helebrandt Máté a rajttól csatlakozott a többiektől egyre jobban ellépő élmezőnyhöz, amelyben a világ- és olimpiai bajnok szlovák Matej Toth diktálta a tempót. A nyíregyházi gyalogló 10, 15 és 24 kilométernél is együtt haladt a legjobbakkal, amikor egy fatális baleset történt. Egy frissítő állomásnál az egyik versenyző eldobott egy vizes palackot, amire Helebrandt rálépett, elesett, s kifordult a bokája. Még megpróbálta folytatni a versenyt, de fájdalmai miatt fel kellett adnia. A bokája felduzzadt, így egyelőre nem lehetett megállapítani, hogy eltört-e. „Agyrém! Felrobbanok!” – kommentálta az esetet Spiriev Attila sportigazgató. Hozzátette, Helebrandt kirobbanó formában volt, remekül mozgott, érmes lehetett volna.

A számot a 23 éves ukrán Marian Zakalnickij nyerte, megelőzve az olimpiai és világbajnok Matej Tothot, akinek az Eb-arany továbbra is hiányzik gyűjteményéből. A nőknél 19-en indultak, köztük Torma Anett, aki a kizárás sorsára jutott. A magyar, de spanyol színekben versenyző Takács Júlia, aki a legjobb idővel érkezett Berlinbe, bronzérmet szerzett.

Eredmények

50 km gyaloglás.

Férfiak, Európa-bajnok: Marian Zakalnickij (Ukrajna) 3;46:32 ó, 2. Matej Toth (Szlovákia) 3;47:27, 3. Dzmitrij Dzubiny (Fehéroroszország) 3;47:59 ... 12. Venyercsán Bence 3;58:25.

Nők, Európa-bajnok: Ines Henriques (Portugália) 4;09:21, 2. Alina Cvilij (Ukrajna) 4;12:44, 3. Julia Takács (Spanyolország) 4;15:22.

Kiemelt fotónkon: Venyercsán Bence (b) a nők és a férfiak 50 km-es gyaloglásának versenyében – Fotó: MTI/AP/Martin Meissner

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában