siker

2020.03.31. 19:45

Tarjáni sikersztori: cipőbolti eladóból lett a Fradi vezető videósa

Sing­lár Ákos egy cipőboltban dolgozott, amikor öt évvel ezelőtt gyökeres fordulatot vett az élete. A salgótarjáni fiatalember ekkor kapta azt a visszautasíthatatlan ajánlatot, hogy a Ferencvárosi Torna Club (FTC) operatőr-vágójaként bizonyítsa szakértelmét. A tehetség utat tört magának: Ákos azóta a FradiMédia vezető videósa, aki számos reklám- és dokumentumfilmet készített már a csapatnak.

Palchuber Kinga

Szeretnék még több filmet, reklámot, videót és grafikát készíteni – mondta Singlár Ákos

Forrás: NMH

Fotó: Balogh David

– Gondoltad volna, hogy egyszer a hobbidból lesz a hivatásod?

– Mindig szerettem megörökíteni a pillanatokat, amiket átéltem! A videózás pedig egy idő után elkezdett egyre jobban a szívemhez nőni, de soha nem gondoltam, hogy majd ezzel fogom keresni a kenyeremet. Az elején még azt sem tudtam, hogy kihez fordulhatnék segítségért, így minden fortélyt önállóan és az internetről kezdtem elsajátítani. Bár sokáig nem tudtam eldönteni, hogy mi leszek, ha nagy leszek, de azt az első perctől éreztem, hogy mindezt imádom! A világ legjobb dolga, amikor megörökítek egy eseményt, majd azt visszajátszom a családnak, a barátoknak, vagy akár teljesen idegeneknek is, s közben látom az arcukon, hogy a munkám igazán hatással van az érzelmeikre.

– Miről készítettél először felvételeket?

– Sokat jártam a barátaimmal görkorcsolyázni, s ilyenkor mindig nagyon jól jött, hogy felvettük az alakításokat. A felvételeken vissza tudtuk nézni a trükköket, így észrevettük a hibáinkat és kijavítottuk, ahol kellett! Meg hát, ki ne dicsekedett volna egy jó videóval 2005-ben, amikor még nem lehetett telefonnal bárhol, bármit megörökíteni…

Szeretnék még több filmet, reklámot, videót és grafikát készíteni – mondta Singlár Ákos
Fotó: NMH

– Tudom, hogy szerényen kezeled, de mégiscsak a FradiMédia vezető videósa vagy! Hogyan került egy salgótarjáni srác az FTC látómezejébe?

– Minden 2015 februárjában kezdődött, amikor kaptam egy komoly megkeresést, hogy szeretnék-e a Fradi operatőr-vágójaként dolgozni? Ekkor egy cipőboltban húztam az igát, s mivel ezt egy soha vissza nem térő lehetőségnek éreztem, rögtön elfogadtam az ajánlatot. A próbanapomon megnézték, hogy mit is tudok kihozni egy spontán feladatból, s azóta megállás nélkül forog a csapat kamerája…

– Milyen élményeid fűződnek ehhez a munkához?

– Tudni kell, hogy a Fradihoz nem csak a foci, hanem mintegy húsz szakosztály is tartozik. Nagyon emlékezetes volt, amikor a női kézilabda-csapatot végigkísérhettem a Bajnokok Ligájában és közben igazi barátságot kötöttem Elek Gábor vezetőedzővel. Hasonlóan felejthetetlen pillanat volt a jégkorongozókkal Erdélybe utazni, vagy a focicsapatot tavaly az Európa-liga csoportkörébe kísérni. Emellett megtisztelő volt mások mellett Gera Zoltánnal, Madaras Norberttel és gyermekkori kedvencemmel, Priskin Tamással is együtt forgatni.

– Egyébként nagy focirajongó vagy?

– Szeretem a focit, és követem is. Nyilván a magyar futball iránti szeretetem a munkám miatt is felerősödött, de a szívem leginkább az extrém sportok felé húz.

– Van olyan projekted, amelyre különösen büszkén gondolsz vissza?

– Büszke vagyok rá, hogy számos reklám- és dokumentumfilmet készíthettem már az egyesületnek. Óriási élmény volt a Fradi egyik baseballsapka-reklámját elkészíteni, de nagyot dobbant a szívem akkor is, amikor megláttam az általam készített reklámokat a Groupama Aréna hatalmas kivetítőin. Az a legjobb ebben a szakmában, hogy mindig jön valami új, amivel nagyot lehet robbantani!

– Fotózol is?

– Érdekes, ezt sokan kérdezik tőlem. Meg is szoktak lepődni, amikor erre egy fényképezőgéppel a kezemben azt felelem: nem értek hozzá. Az igazság annyi, hogy a mai fényképezőkkel igazán jó videókat lehet készíteni.

– Úgy képzelem, hogy a szabadidődben is kamera van a kezedben…Tévedek?

– Igaz, hogy sokat dolgozom a szabadidőmben, de ilyen az, amikor a hobbi és a munka összeér. Nyugalom, szoktam azért pihenni is! Imádok a menyasszonyommal utazni, s úgy tervezem, hogy együtt bejárjuk a világot. Naná, hogy ilyenkor forog a kamera! A családom és a barátaim is nagyon sokat jelentenek nekem, amikor csak tehetjük, közös programot szervezünk.

– Ha már a családot említed… Hogyan gondolsz vissza a salgótarjáni éveidre?

– Mivel hétvégén is sokat dolgozom, ritkábban jutok haza, mint szeretnék. Salgótarjánt máig szeretem, mindig elfog a nosztalgia, ha otthon vagyok és elmegyünk „lógni” a haverokkal és a családdal. Ez a kis város szerintem az egyik legszebb környezetben helyezkedik el, s biztos, hogy páratlan forgatási helyszíneket rejt magában! Nagyon sokat köszönhetek a csodálatos édesanyámnak és édesapámnak, de a barátaim, a testvéreim és a tanáraim is mindig inspiráltak a jó út felé… Mit is mondhatnék: Salgótarjánban váltam azzá, aki ma vagyok!

– Mik a terveid?

– Szeretném folytatni ezt a nagyszerű utat, és még több filmet, reklámot, videót és grafikát készíteni. Ez az életem: a hobbim a hivatásom!

– Zárhatnánk-e mással ezt a beszélgetést, mint az indulóval, amely ezrek ajkáról zeng a Fradi-meccseken?

– Kötve hiszem… Hajrá Fradi, hajrá Fradi! Hajrá fiúk, csak tovább!

Tarjánhoz kötik a gyermekévek

Singlár Ákos 1990-ben született Salgótarjánban, egész gyermekkora a nógrádi megyeszékhelyhez kötődik.

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában kezdte el tanulmányait, majd pályafutását a Salgótarjáni Szakképzési Centrum Stromfeld Aurél Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája falai között folytatta.

Főiskolára már a megyehatáron túlra, az egri Eszterházy Károly Főiskolára jelentkezett, ahol 2015-ben szerzett filmkészítő diplomát. Singlár Ákos jelenleg a Fradi­Média vezető videósa, aki az elmúlt évek során számos reklám- és dokumentumfilmet készített már nagy sikerrel a sportegyesületnek. Bár a fiatal számára a munkája egyben a hobbiját is jelenti, a forgatás mellett azért – amikor csak ideje engedi – szívesen görkorcsolyázik, úszik és kirándul is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!