Utolsó munkaülését tartotta az SBTC 100 elnevezésű alapítvány kuratóriuma

Mint portálunk sportrovatának 2020-ban megjelent megannyi publikációjából is jól nyomon követhető volt, ebben az évben ünnepli létrejöttének századik évfordulóját a város emblematikus sportegyesülete, a Salgótarjáni Bányász Torna Club, népszerű becenevén a Stécé.

A centenáriumi események kezdeményezése, tervezése bő másfél évvel ezelőtt elkezdődött néhány lelkes aktivista közreműködésével. 2019 derekán létrejött az SBTC 100 elnevezésű alapítvány, s onnantól kezdve e hivatalos szervezet kuratóriumának – amelynek az elnöke a tekintélyes sportvezetői múlttal rendelkező egykor kiváló játékos, Ferencz Gyula lett – koordinálásával folyt a munka. A grémium – az alapító tagokkal és a mindenkori meghívottakkal kiegészülve azóta is kéthetente – illetve igény szerint – rendszeresen ülésezett.

Az eredeti elképzelések szerint május 13-án, a klub 1920-as megalakulásnak pontban századik évfordulója napján tartották volna az ünnepi közgyűlést, de – mint közismert – ezt a programot is meghiúsította a vírusjárvány okozta tavaszi rendezvénystop. Februárban a városi sportcsarnokban még sikerült megtartani neves játékosok, csapatok részvételével az öregfiúk tornáját.

A méltó megemlékezést megelőző utolsó ülését tartotta meg tegnap délután az SBTC 100 kuratóriuma
Fotó: Hegedűs Márk / NMH

Közben Erdei Sándor szobrászművész révén elkészült egy emlékplakett – amelyet a szakosztályok kiválóságai kapnak majd meg – és intenzíven folyt egy újabb – főként fotókra alapozó – reprezentatív kötet kiadásának, illetve két kiállítás – az üvegcsarnokban a Dornyay Béla Múzeum által őrzött és a különböző szakosztályok volt sportolói révén összegyűjtött relikviákból, a Hello Cafeban pedig Turcsányi Mihály Stécé-barát, szenvedélyes gyűjtő anyagából – előkészítése.

A közelmúltban a Szojka Ferenc Stadionban összemérte erejét a Magyar Színészválogatott az SBTC Öregfiúkkal.
A megemlékezéssorozat ezen a héten érkezett el úgymond a célegyenesbe, ugyanis a májusban elhalasztott központi ünnepséget október 3-án pótolják, tekintettel arra, hogy az SBTC labdarúgói az első bajnoki mérkőzést Hatvanban 1920-ban ezen a napon játszották az Északi Kerület I. osztályának hatvani alosztályában a Zagyva-parti város TE nevű csapata ellen.

A szombat délutáni program 13 órakor a Száz év képekben című könyv bemutatójával kezdődik a József Attila Művelődési Központ üvegcsarnokában, és ugyanott 13.45 órakor nyílik meg az egyik emlékkiállítás is. A rendezvény csúcspontja, az ünnepi közgyűlés ideje 14.30 óra, helyszíne a művelődési központ színházterme.

A szombati eseményekre az egykori sportolók, vezetők, támogatók, a média képviselői írásos meghívót is kaptak, a szervezők azonban szeretettel várnak valamennyi érdeklődőt, Stécé-hívet, azaz mindenkit, akinek valaha szívügye volt – és ma is az – a fekete-fehérek múltja, jelene, jövője és sokakkal együtt méltón akar emlékezni a tíz évtized során elért sikerekre, nagyszerű eredményekre s az azokat elért – sajnos zömükben már távozott – remek sportemberekre, személyiségekre.

A sorozat – a tervek szerint – október 3-án még nem ér véget, néhány programot – például utánpótlástornákat – még szeretnének megvalósítani – amennyiben mód lesz rá – e naptári év során.

Hozzászólások

A fertőzés jelei
Koronavírus-követő appnak álcázza magát több mobilvírus
felelős gondolkodás / 23 perce
Igazoltan kockázatos az embriók génszerkesztése
A molekuláris olló ígéretes lehet olyan rendellenességek kijavításában, mint a Down-szindróma, de a kipróbálása még távoli.
megbeszélés / 57 perce
Áder János a járvány elleni védekezésről is egyeztetett az osztrák elnökkel Bécsben
fejlesztés / 57 perce
Új fejlesztésekkel gyarapodik Tereske
Hegedűs Henrik
Sztárfutam / 1 órája
Luckey: Amióta az eszemet tudom, követem és játszom a focit
FIFA megyei döntők / 1 órája
Gól közben fújta le a bíró a meccset
első a biztonság / 1 órája
Jövőre sem karneválozhatunk Rio de Janeiróban
kihagyás / 1 órája
Neymar ismét megsérült