Hirdetés

2022.07.17. 22:30

Az ártalomcsökkentés soha nem volt még ennyire fontos

Covid–19 világjárvány idején még nagyobb jelentőséget kap a dohányzással kapcsolatos ártalmak csökkentése. A közegészségügyi szervek minden eddiginél jobban összpontosítanak a szélesebb körű egészségügyi kérdésekre és arra, hogy hogyan javíthatnak az eredményeken, miközben a lehető legjobban kihasználják erőforrásaikat. A dohányzás által okozott negatív közegészségügyi hatások minimalizálása továbbra is jelentős kihívás, amellyel sokan próbálnak megbirkózni, egyes országok, például az Egyesült Királyság, ambiciózus célokat tűzött ki maga elé a cigarettafogyasztás teljes megszüntetésére. A valódi kérdés az, hogyan tudják ezt a célt hatékonyan megvalósítani?

PR-cikk

A tapasztalatokból például az amerikai alkoholtilalomból – kiindulva tudjuk, hogy a népszerű fogyasztási cikkek egyszerű betiltása nem működik. A valóságban az emberek továbbra is dohányoznak, annak ellenére, hogy tisztában vannak az ezzel járó káros egészségügyi kockázatokkal. Ezek azok a dohányosok, akik számára előnyös lenne, ha könnyebben elérhetőek lennének számukra az alternatív termékek, amelyek biztosítják számukra a nikotint, és a dohányzás helyett potenciálisan kevésbé káros alternatívákként szolgálnak. Ez az a csoport, amely számára a hatékony ártalomcsökkentési irányelvek kulcsfontosságúak.

Széles körben ismert, hogy a legjobb dolog, amit az emberek egészségük védelme érdekében tehetnek, hogy nem kezdenek el dohányozni, vagy teljesen leszoknak a dohányzásról. Azok számára, akik egyébként továbbra is dohányoznának, lehetőség lehet a teljes átállás egy potenciálisan kevésbé káros alternatívára. A nikotint tartalmazó, de égéssel (a dohány akár 900 Celsius-fokos égetésével) nem járó termékek a hagyományos cigarettákhoz képest jóval kevesebb és alacsonyabb szintű káros anyagot bocsátanak ki, ezért potenciálisan kevésbé károsíthatják az egészséget. Az égés nélküli termékek, mint az e-cigaretta, hevítéses dohánytermékek és a nikotinpárnák mind kulcsfontosságú termékek a hatékony ártalomcsökkentés szempontjából.

Egy a hevítéses dohánytermékek használatát vizsgáló, közelmúltban publikált, hosszú távú, randomizált, kontrollált kutatás megerősítette, hogy a hevítéses dohánytermékek kategóriája valóban rendelkezik ártalomcsökkentési potenciállal. A mérföldkőnek számító kutatás a fenntartásokkal rendelkezők számára is kimutatta, hogy a cigarettázás egészségügyi kockázatai csökkenthetők azoknál a dohányosoknál, akik teljesen átállnak a hevítéses dohánytermékek használatára.

A cikk megjelenését a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. támogatta.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában