Ukrán válság

2023.08.22. 05:59

A balkáni vezetők Ukrajnát támogató nyilatkozatot írtak alá Athénben

Élő közvetítésünk az orosz–ukrán háború 545. napjáról az MTI, az Origo, a Magyar Nemzet és a Mandiner hírfolyamából válogatva.

MW

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Volodomir Zelenszkij ukrán elnök 2023. augusztus 22-én

Forrás: Twitter/ ZelenskyyUa

Megérkezett az első F-16-os vadászgép Ukrajnába 

Ukrajna védelmi minisztere, Olekszij Reznyikov bejelentette, hogy megérkezett Hollandiából az első F-16-os vadászgép.

Forrás: AFP

A hétvégén Hollandia Dániával együtt tett ígéretet arra, hogy F-16-os vadászgépeket adományoz Kijevnek, hogy ezzel erősítsék Ukrajna légvédelmét.

Itt az újabb ukrán követelés 

Az F-16-osok még nem kompatibilisek a Storm Shadow és SCALP rakétákkal, de a JASSM rakétákkal igen, amely akár 350 kilométerre lévő célpontokat is képes nagy pontossággal eltalálni.

Amíg az USA nem hagyja jóvá a JASSM-ek átadását Ukrajnának, addig az ukrán F-16-osok nem lesznek 100%-os hatékonyságúak - nyilatkozta egy ukrán tisztviselő. 

A balkáni vezetők Ukrajnát támogató nyilatkozatot írtak alá Athénben

Ukrajna területi épségét támogató közös nyilatkozatot írtak alá hétfő este Athénban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelenlétében tizenegy balkáni és kelet-európai ország vezetői.

Az athéni nyilatkozatban a csúcstalálkozón részt vevő országok az orosz offenzívával szemben „töretlen támogatásukról biztosították Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi épségét a nemzetközileg elismert határain belül, a demokrácia és a jogállamiság értékei alapján”.

A dokumentumot az ukrán államfőn kívül Szerbia, Moldova, Montenegró, Románia, Koszovó, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Bulgária, Horvátország és a vendéglátó Görögország vezetői írták alá Charles Michel, az Európai Tanács és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelenlétében.

A vezetők támogatásukat és nagyrabecsülésüket fejezték ki Volodimir Zelenszkij elnöknek a béke elveinek az ENSZ Alapokmánya értelmében történő helyreállítására irányuló erőfeszítései és béketerve iránt.

Orosz katonai küldöttség tárgyal Líbiában

Junusz-Bek Jevkurov védelmiminiszter-helyettes vezetésével érkeztek Halífa Haftar marsall meghívására – közölte kedden a moszkvai katonai tárca.

A minisztérium rámutatott, hogy ez az első hivatalos orosz katonai küldöttségi látogatás Líbiában, amelyet a 11. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencián és az Armija-2023 haditechnikai fórumon folytatott tárgyalások eredményeként készítettek elő.

A látogatás során a tervek szerint megvitatják a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben való együttműködés kilátásait, valamint a közös fellépés egyéb kérdéseit

– közölte az orosz védelmi minisztérium.

Haftar vitatja az ENSZ által elismert líbiai kormány legitimitását. Az orosz diplomácia részéről korábban az ország vezető katonai és politikai személyiségének nevezték a marsallt, ám Moszkva megígérte, hogy szigorúan betartatja a világszervezet által líbiai kormányzattal szembenálló erők ellen elrendelt fegyverembargót.

Tizennégy ukrán támadás visszaveréséről számolt be az orosz védelmi tárca

A napi hadijelentést Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője ismertette.

Konasenkov azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők mintegy 700 embert és több mint 60 páncélozott haditechnikai eszközt veszítettek.

Közülük a donyecki régió déli részén, mint mondta mintegy 240-en, a Donyeck körzetében vívott harcokban pedig mintegy 235-en estek el.
A minisztérium tájékoztatása szerint egy orosz harci gép elsüllyesztett egy ukrán deszantoscsoportot szállító, amerikai, Willard Sea Force típusú motorcsónakot a Kígyó-szigettől keletre, a Fekete-tengeren.

Az ukrán elnökség által 2023. július 8-án közzétett fotón megsemmisült katonai járművek láthatók a Kígyó-szigeten (Zmiinyi-sziget), Odessza régióban, Ukrajnában
Forrás: AFP/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

A tárca szerint az orosz haditengerészeti egy Szu-30SZM típusú repülőgépe ugyancsak kedden egy ukrán felderítő hajót semmisített meg a Fekete-tengeren, orosz gázkitermelő létesítmények közelében.

A minisztérium tájékoztatása értelmében keddre virradóra négy ukrán drónt lőttek le Oroszország légterében; kettőt Moszkva megyében - Krasznogorszknál és Csaszcsinál - és ugyancsak kettőt Brjanszk megyében. Személyi sérülés nem történt.

A dróntámadások miatt reggel átmenetileg mind a négy moszkvai polgári repülőtér forgalmát felfüggesztették. Alekszandr Bogomaz, a brjanszki régió kormányzója közölte, hogy az ukrán határon egy diverzánscsoport betörését hiúsították meg.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek több településéről, köztük Donyeckből jelentettek a helyi hatóságok kedden ukrán tüzérségi csapást.

Ukrajna várhatóan a jövő év végén kapja meg az első F-16-os vadászrepülőgépet

Az országnak 2024 végéig várnia kell arra, hogy megkapja az első holland F-16-os vadászrepülőgépet, mivel a holland légierőnek először át kell állnia az új F-35-ös gépek használatára, ez a folyamat pedig jövő év végéig tarthat – mondta el kedden a holland védelmi minisztérium szóvivője az NRC Handelsblatt napilapnak.

Vasárnap Mark Rutte ügyvivő miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hollandiai látogatása után bejelentette, hogy Hollandia Dániával együtt F-16-osokat biztosít Ukrajnának az Oroszország elleni háborúban. Zelenszkij elnök a közösségi médiában pontosította, hogy Ukrajna 42 vadászgépet kap.

Az NRC Handelsblatt szerint Hollandia valóban rendelkezik 42 F-16-os repülőgéppel, azonban egyik sem áll azonnal rendelkezésre. A Volkel légibázison, Hollandia egyik legfontosabb katonai repülőterén továbbra is 24 F-16-ost használ a légierő a Benelux-államok légterének megfigyelésére.

Ezek a repülőgépek csak akkor szállíthatók Ukrajnába, ha az F-35-ösök átveszik a helyüket

–hangsúlyozta a védelmi szóvivő az NRC-nek.

A szóvivő szerint az F-35-ösökre való átállás gyorsabban is megtörténhet, ha a kiképzés és más előfeltételek, jól alakulnak, de megerősítette, hogy a folyamat akkor is több hónapot fog igénybe venni.

Az EU a háború kezdete óta 76 milliárd euró támogatást nyújtott Ukrajnának

Az Európai Bizottság további 1,5 milliárd eurónyi támogatást folyósított a háború dúlta országnak, amely összeget a 18 milliárd eurós makroszintű pénzügyi segélycsomag (MFA+) további részleteként adták át – közölte a brüsszeli testület.

A közlemény szerint a támogatással az Európai Unió arra törekszik, hogy stabil, kiszámítható pénzügyi segítséget adjon Ukrajnának azonnali finanszírozási szükségleteinek fedezésében.

A keddi kifizetéssel együtt Ukrajna idén 12 milliárd eurót kapott az MFA+ keretében.

A hitel formájában nyújtott támogatás célja, hogy segítsen Ukrajnának a bérek és nyugdíjak kifizetésének folytatásában, valamint az alapvető közszolgáltatások, például a kórházak, iskolák és az áttelepített emberek lakhatásának fenntartásában. Lehetővé teszi továbbá Ukrajna számára a makrogazdasági stabilitás biztosítását és az Oroszország indította háborúban lerombolt infrastruktúra helyreállítását – áll a brüsszeli végrehajtó EU-testület közleményében.
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a kifizetéssel kapcsolatban úgy nyilatkozott:

Minden erőnkkel Ukrajna támogatásán dolgozunk. Újabb 1,5 milliárd eurós támogatást folyósítottunk az országnak, amely Oroszország brutális agressziós háborújával néz szembe, és a támogatásunk jóval 2023 után is folytatódni fog. Továbbra is határozottan Ukrajna mellett állunk, és a 2024-2027-es időszakra akár 50 milliárd eurós támogatást is javaslunk.

Az EU a háború kezdete óta 76 milliárd euró támogatást nyújtott Ukrajnának

 – derül ki a brüsszeli közleményből.

Annalena Burbock felszóllította a német kormányt a Taurus rakéták leszállítására

Berlinnek mielőbb jóvá kell hagynia a nagy hatótávolságú Taurus cirkálórakéták szállítását az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) számára - szólított fel Annalena Berbock német külügyminiszter - idézte őt a Die Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című lap.

Az elmúlt másfél évben láthattuk, hogy mennyire fontos katonai támogatásunk Ukrajna önvédelme szempontjából. Németország jelentős mértékben hozzájárult a légvédelemhez és továbbra is hozzá fog járulni

 - mondta a diplomata.

Orosz harci repülő semmisített meg egy ukrán hajót a Fekete-tengeren

A Fekete-tengeren közlekedő ukrán felderítőhajóra mért csapást egy orosz harci repülő – közölte az orosz védelmi minisztérium.

A Fekete-tengeri Flotta Szu–30-as repülőgépének legénysége megsemmisítette az ukrán haderő felderítőhajóját az orosz gáztermelő létesítmények közelében – írták meg részletes beszámolójukban a Telegramon.

Amióta Oroszország nem hosszabbította meg a gabonamegállapodást – amely lehetővé tette az ukrán gabona biztonságos exportját –, a Fekete-tengeren kiéleződött a konfliktus a hadban álló felek között. Oroszország ezt követően ugyanis bejelentette, hogy minden, az ukrán kikötők közelében közlekedő fekete-tengeri hajóra potenciális fenyegetésként tekint.

Moszkva a múlt héten egyébként egy sor dróntámadást hiúsított meg, amelyekkel hadihajóit vették célba. Korábban ugyanakkor az ukrán drónok Novorosszijszk kikötővárosra mértek csapást, károkat okozva egy orosz hadihajóban.

Kijev éppen hétfőn jelentette be, hogy azt fontolgatja, egy újonnan tesztelt fekete-tengeri humanitárius folyosót használ a gabonaexportjához, miután a múlt héten sikeresen evakuáltak egy hajót ezen az útvonalon.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Dróntámadások Moszkvában

Orosz tisztviselők kedd hajnalban közölték, négy ukrán drónt zuhant le Moszkva közelében és az Ukrajnával határos Brjanszk régió felett .

A Reuters riportere a Moszkvától nyugatra fekvő Chastsy település közelében lévő Odintsovo körzetben tartózkodott, ahol egy drónt lelőttek, és négy robbanást hallott helyi idő szerint röviddel 3 óra után (00:00 GMT).

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a legutóbbi támadásban nem történt személyi sérülés.
Az egyik drónt Krasznogorszk, egy Moszkván kívüli város felett lőtték le, ahol a moszkvai regionális kormány található.

Rövid időre lezárták a légteret az orosz főváros felett, három nagy moszkvai repülőtér pedig felfüggesztette járatait – jelentette a TASS hírügynökség.

A lázadás óta először jelentkezett videón Prigozsin

Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér a kudarcba fulladt zsoldoslázadás óta először posztolt videót – írja a Portfolio nyomán a Mandiner.

A hétfőn nyilvánosságra került videó helyszíne feltehetően Afrika, bár a pontos helyszínt nem tudták geolokalizálni. Prigozsin ugyanis egy sivatagos környezetből jelentkezett be katonai ruhában, puskával a kezében, és a következőt mondja: „A hőmérséklet 50 fok fölött van – ahogy szeretjük. A Wagner nagyobbá teszi Oroszországot az összes kontinensen – Afrikát pedig szabadabbá. Igazságosság és boldogság az afrikai embereknek, rémálommá tesszük az életet az Iszlám Állam, az al-Kaida és más banditák számára”.

A zsoldosvezér hozzátette, hogy a Wagner fegyvereseket toboroz, és teljesíteni fogja a kitűzött feladatokat.

A teljes cikket a Mandineren olvashatja el.

Ukrajna megsemmisített egy orosz bombázót

A BBC és az ukrán média jelentései szerint Ukrajna egy dróntámadás során megsemmisített egy szuperszonikus orosz repülőgépet.

Az égő repülőgép Szentpétervártól délre található – jelentette a BBC vizuális nyomok és a légibázis történelmi műholdfelvételei alapján.

Az orosz védelmi minisztérium szombaton közölte, hogy egy ukrán drón célba vett egy katonai repülőteret Oroszország Novgorod régiójában, tüzet okozva és megrongált egy harci repülőgépet. Ukrajna nem ismerte el a csapást.

Több mint 16 ezren érkeztek hétfőn Magyarországra

Magyarország területére 2023. augusztus 21-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 7113 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 9240 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 98 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Robbanás Zelenszkij szülővárosában

Augusztus 22-én reggel robbanás történt Krivij Rihben - jelentette Olekszandr Vilkul, a helyi katonai közigazgatás vezetője helyi idő szerint nem sokkal reggel 6 óra után. Áldozatokról, károkról egyelőre nincs információ.

Robbanások Moszkvában

Augusztus 22-én éjjel robbanásokat hallottak a moszkvai régióban, feltehetően egy drónt lőttek le Moszkva külvárosában, ami miatt az orosz főváros összes repülőterét le kellett zárni.

Görögországban képzik ki az F-16-osokra az ukrán pilótákat

Görögországban fognak kiképezni ukrán pilótákat az amerikai F-16-os harci gépek használatára - jelentette be hétfőn a görög fővárosban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki a múlt hét végén Svédországban, Hollandiában és Dániában járt.

Dánia és Hollandia vasárnap jelentette be, hogy f-16-os vadászgépekkel látják el Ukrajnát, miután az Egyesült Államok - a gépek gyártója - ehhez hozzájárult.

"Görögország részt vesz pilótáink kiképzésében az F-16-os gépek használatára. Nagyon hálás vagyok ezért"- mondta Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján az ukrán elnök. Az ukrán elnök részleteket nem közölt a kiképzési programról. Görögország korábban humanitárius segélyt és fegyvereket szállított Kijevnek, egyebek mellett gyalogsági harci járműveket, gépkarabélyokat és lőszert. 

A hétfői eseményekről itt olvashat:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában