Közeledés?

2023.08.22. 07:18

Szakértő mondja el, mi várható Novák Katalin ukrajnai látogatásától

A magyar köztársasági elnök a kijevi Krími Platformra kapott meghívást, de az ukrán fővárosba vezető útja előtt még felkeresi a kárpátaljai magyarságot is.

MW

Ingrida Simonyte litván miniszterelnök, Alexander De Croo belga miniszterelnök, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Novák Katalin magyar államfő, Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnök Kijevben 2022. november 26-án

Forrás: AFP

Fotó: Genya Savilov

Volodimir Zelenszkij és Novák Katalin találkozása egy olyan fontos elem a két ország kapcsolatában, amely azt jelzi, hogy az országok vitás kérdéseit rendezni kell – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Seremet Sándor, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója és az Eurázsia Központ szakértője annak kapcsán, hogy a magyar köztársasági elnök a napokban Ukrajnába látogat. 

A szakértő hozzátette, a magyar–ukrán viszony rendezésének gyakorlati megvalósítása egy másik kérdés, hiszen továbbra is fennállnak a kárpátaljai magyar közösség nyelvi és oktatási jogaival kapcsolatos problémák, amiket elodáztak, és a Velencei Bizottság részéről is vannak elmarasztaló értékelések. 

Volodimir Zelenszkij egyébként meglepő módon nemrég saját maga utazott Kárpátaljára, hogy találkozzon az Ukrajnában élő magyar közösség képviselőivel – hasonló látogatásra még nem került sor ezidáig. Seremet Sándor értékelése szerint az elnöknek eleve nagyon fontos az, hogy pozitív hírekben szerepeljen, és látogatásával arra törekedhetett, hogy demonstrálja, az Ukrajnában élő nemzeti közösségeknek az elnyomására vonatkozó kritika nem feltétlenül igaz.

Novák Katalin ukrajnai útja során szintén felkeresi a kárpátaljai magyarságot, ahogyan tavaly novemberben is tette, hogy kifejezze Magyarország töretlen támogatását a közösség iránt. Ezután látogat Kijevbe, a Krími Platform elnevezésű eseményre. 

A szakértő véleménye szerint gyakorlati, kézzelfogható eredményt, ahogy a korábbi Krími Platformok, az idei sem biztos, hogy fel fog tudni mutatni. – A nemzetközi figyelemnek a fenntartásáról van szó, amely továbbra is a Zelenszkij-féle békeformulát fogja majd hirdetni, miszerint a tárgyalások megkezdéséhez az orosz csapatoknak a teljes visszavonására van szükség és ez a Krímre is vonatkozik – tehát azt a felfogást, hogy a Krím nélkül nem lehet béketárgyalásokat folytatni – zárta a gondolatait Seremet Sándor.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában