Ukrán válság

2023.08.21. 05:49

Moszkva egyre több köztörvényes bűnözőt vetne be a csatatéren

Élő közvetítésünk az orosz–ukrán háború 544. napjáról az MTI, az Origo, a Magyar Nemzet és a Mandiner hírfolyamából válogatva.

MW

Orosz katona az orosz megszállás alatt álló zaporizzsjai atomerőműnél a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2023. június 15-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szergej Ilnyickij

Két nő megsebesült egy ukrán bombatámadásban

Hétfő este három kazettás bomba alkalmazásával támadtak Donyeck városára az ukrán csapatok. A bombatámadás során két nő sebesült meg - írta a Tass.

A háborún mindig is sokat lehet keresni

Hatványozottan igaz ez, ha a háború nem a saját országodban dúl – írja a Mandiner.
Az orosz üzleti körök 2022-ben - a háború évében - 600 milliárd dollárral növelték a vagyonukat. A nyugati szankciók ellenére a gazdagok száma Oroszországban növekedett – a milliomosok száma 56 ezer fővel nőtt, és meghaladta a 400 ezer főt. Az ultragazdagok száma még drasztikusabban nőtt.

Sebesült férfi Csernihiv Kraszna terén, a találatot kapott Tarasz Sevcsenko színház előtt 2023. augusztus 19-én
Fotó: Efrem Lukackij / Forrás:  MTI/EPA

A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható!

Csehország speciális programot dolgoz ki az ukrajnai menekültek önkéntes hazatérésének támogatására

A dokumentum szerint a cseh kormány konkrét segítséget nyújtana a hazájukba visszatérni kívánó ukrajnai menekülteknek, és átvállalná a költségek egy részét.

Az állam például állná a menetjegyek árát, illetve biztosítaná a menekültek személyes dolgainak a hazaszállítását. A tervezet rövidesen a kormány elé kerül, amely az elfogadás után a szükséges pénzügyi alapot is létrehozza.

Illusztráció/ Az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülő emberek a beregsurányi polgármesteri hivatalból kialakított segítségponton 2022. március 24-én
Fotó: Balázs Attila / Forrás: MTI

A dokumentumból kitűnik, hogy a cseh kormány előzőleg egy évvel meghosszabbítaná az ukrajnai menekülteknek ideiglenes védelmet nyújtó intézkedéscsomagot, mégpedig 2024 márciusától 2025 március végéig. A tavalyi kormánydöntés alapján az ukrajnai menekültek ideiglenes tartózkodási engedélyt kapnak, amely feljogosítja őket a cseh társadalom- és egészségbiztosítási rendszer igénybevételére, a gyerekek iskolába járhatnak, és a felnőttek szabadon munkát vállalhatnak. A menekültek bizonyos ideig havi több ezer koronás pénzügyi támogatást is kapnak. U

krajna tavaly februári megtámadása óta több mint félmillió ukrajnai menekült érkezett Csehországba. 

Taurus rakétákkal is támogatná Ukrajnát a Bundestag védelmi bizottságának elnöke

Marie-Agnes Strack-Zimmermann a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak nyilatkozva kiemelte: „nagyon örömteli”, hogy a dán és a holland kormány amerikai gyártmányú F-16-os vadászrepülőgépeket ad át Ukrajnának, azért is, mert ez a döntés „zöld jelzést”, szabad utat ad a német kormánynak arra, hogy támogassa az orosz agresszióval szemben védekező ukrán erőket a 400-500 kilométer hatótávolságú Taurus rakétákkal.

Moszkvában tárgyal az iráni szárazföldi erők parancsnoka

Megbeszélést folytatott orosz hivatali partnerével Kijumarsz Heidari – közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

A iráni tábornok a tárca szerint Oleg Szaljukovval, az orosz szárazföldi erők főparancsnokával a kétoldalú katonai együttműködés erősítéséről állapodott meg, amelynek célja „a két ország fegyveres erői harckészültségének javítását célzó projektek megvalósítása”.

Irán, amelyet az Oroszországi Föderáció a Közel-Kelet egyik kulcsfontosságú államának tekint, Oroszország stratégiai partnere, és partnerségünk jelenlegi szakaszának jellemzője az állandó intenzív politikai párbeszéd

– mondta Szaljukov.

A moszkvai tájékoztatás kitért rá, hogy az iráni delegáció felkeresi az orosz szárazföldi erők katonai oktatási intézményeit és a védelmi ipari komplexum vállalatait. A küldöttség vasárnap ellátogatott az Armija-2023 haditechnikai fórumra, ahol megismerkedett az orosz szárazföldi erők új fegyvereivel és felszereléseivel.

Katonák az egyik orosz Topol interkontinentális ballisztikus rakéta mellett a Hadsereg-2023 Nemzetközi Haditechnikai Fórumon a Moszkvához közeli kubinkai Patriot parkban 2023. augusztus 17-én
Fotó: Jurij Kocsetkov / Forrás: MTI/EPA

Az orosz védelmi tárca 14 támadás visszaveréséről számolt be

Igor Konasenov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője ismertette a hadijelentést. A

 tábornok a fronton elszenvedett ukrán veszteséget csaknem hétszáz főben nevezte meg,

akik közül, mint mondta, mintegy 225 katona a Donyeck környéki harcokban esett el vagy sebesült meg. A megsemmisített ukrán katonai objektumok és haditechnikai eszközök között nevezett meg egyebek között két lőszerraktárt és egy Szu-25-ös harci repülőgépet.

Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint hétfő reggel két dróntámadást hiúsított meg az orosz légvédelem a moszkvai régióban. Az egyiket rádióelektronikai harceszközökkel kényszerítették földre az Ogyincovói járásban, Pokrovszkoje község közelében, egy másikat pedig az Isztrai járásban lőtték le. A második incidens következtében két civil megsérült a lezuhanó szilánkoktól.

Moszkva egyre több köztörvényes bűnözőt vetne be a csatatéren

Aggódnak az oroszok, mert fokozatosan érkeznek a frontról a kiengedett bűnözők. A lakosság azt követeli, hogy a volt elítéltek ne kaphassanak teljes amnesztiát – adja hírül a Mandiner.

A legalacsonyabb becslések szerint is több tízezer korábban elítélt bűnöző tért haza az orosz frontról, akiknek nem sikerült beilleszkedniük a  társadalomba, és bűncselekményeket követnek el.

 Moszkva ezzel szemben továbbra is egyre több bűnözőt vetne be a csatatéren.

A The Moscow Times cikkében két zsoldos mutat be, akiket a börtönből toboroztak a hadseregbe.

A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható!

 Dán védelmi miniszter: Ukrajna csak saját területén vetheti be az átadott F-16-osokat

Azzal a feltétellel adományozunk fegyvereket, hogy azokat az ellenség kiűzésére használják Ukrajna területéről. És ennél nem tovább. Ezek a feltételek érvényesek, legyen szó harckocsikról, vadászgépekről vagy másról

– idézte a tárcavezetőt a Ritzau dán hírügynökség.

Vlagyimir Barbin koppenhágai orosz nagykövet hétfői nyilatkozatában elítélte a dán és a holland kormány előző napi bejelentését arról, hogy amerikai F-16-osokat adnak át Ukrajnának, és arra figyelmeztetett, hogy a lépés a háború eszkalálódásához vezet.ó

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn a koppenhágai parlamentben elhangzott beszédében mondott köszönetet az F-16-osokért, hangoztatva, hogy

Oroszország minden szomszédja veszélyben lesz, ha Ukrajna nem győz.

Dánia 19 repülőgépet biztosít Ukrajnának, a 42 F-16-ossal rendelkező Hollandia pedig egyelőre nem döntött arról, hogy hány
vadászgépét adja át.

A litván gazdák tartanak az ukrán gabona megjelenésétől

A litván gazdák tartanak attól, hogy megjelenik majd a litván piacon az az ukrán gabona, amelyet a Klaipeda litván állami tengeri kikötőn keresztül terveznek átrakodni és exportálni - közölte hétfőn a litván gabonatermesztők szövetségének elnöke az LRT rádió adásában.

Attól tartunk, hogy az exportra szánt ukrán gabona Litvániában maradhat, ami lenyomja a piaci árat és veszteségekhez vezet. Az árak a felükre vagy akár a harmadukra is csökkenhetnek. Nem tudunk versenyezni Ukrajnával

 - fogalmazott Ausris Macijauskas.

Algis Latakas, a klaipedai kikötő főigazgatója júliusban azt mondta, hogy az állami vállalat akár évente 10 millió tonna ukrán gabonát képes kezelni.

Ukrajna csalódott a kevés nyugati felszerelés miatt

Az ukrán vezetés csalódott a nyugati partnerekben a kevés felszerelés és fegyver miatt - írja a The Economist.

A kiadvány Szerhij Lescsenkóra, az ukrán elnöki hivatal képviselőjére hivatkozva azt állítja, hogy az ország hatóságai különösen csalódottak a Nyugat által ígért elégtelen felszerelésszállítások miatt.

Az ukrán hadseregnek nincsenek meg az eszközei ahhoz, hogy "végrehajtsa azokat a frontális támadásokat, amelyekért a Nyugat könyörög". Megjegyezte, hogy Kijev csak 60 Leopard harckocsit kapott az ígért több százból. Az AFU hiényt szenved az aknamentesítő járművekből is.

Problémák az ukrán lőszereknél

Körülbelül minden ötödik lövedék, amelyet az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) tüzérsége lőtt ki Rabotino közelében lévő orosz állásokra, nem robbant fel. Közölte a RIA Novosztyval a 71. gárdista motorizált lövészezred egyik Monakh hívójelű harcosa.

A harcos pontosított, hogy a Nyugat által átadott kazettás lőszerekkel is regisztráltak meghibásodási eseteket. "Vagyis a lövedék felrobbant, de semmi haszna. Csak felrobban a levegőben (a kazettás albomba detonációja nélkül)" - magyarázta a katona.

Felvetette, hogy ennek oka lehet a lövedékek hosszú gyártási ideje vagy megfelelő tárolási feltételek hiánya.

Ismét dróntámadás érte Moszkvát

Ma reggel néhány óra leforgása alatt egy harmadik drón is elérte Oroszország területét. A drónt a kalugai kormányzó jelentése szerint a Kirovszkij kerület felett lőtték le.

Sérülések vagy infrastrukturális károk nem történtek

 – mondta el a kormányzó.

Korábban, szintén ma reggel két drónt lőttek le Moszkva felett, amely miatt a Vnukovoi repülőtér számos járatot átirányított. Az egyik lezuhanó drón törmeléke egy háznak csapódott, két ember megsérült.

Ukrán védelmi miniszterhelyettes: orosz támadásokat vertek vissza Harkiv régióban

Az ukrán erők orosz támadásokat vertek vissza az ország északkeleti részén fekvő Harkiv régióban, a hadsereg az elmúlt héten több négyzetkilométert foglalt vissza a keleti fronton - számolt be hétfőn az ukrán védelmi miniszter helyettese.

"A helyzet Kupjanszk irányában nehéz. Az ellenség nem adja fel előrenyomulási terveit, további erőket vonultat fel" - mondta Hanna Maljar az állami televízióban. Tájékoztatása szerint Oroszország a Harkiv környéki Kupjanszk város felé támad.

Hozzátette: 

Bízunk a védőkben, de ott nagyon nehéz a helyzetük. Az ellenség nem jut tovább.

Elmondta, hogy az ukrán erők Bahmut városától délre törnek előre, amelyet az orosz hadsereg májusban, hónapokig tartó véres küzdelem után foglalt el. A településnél az ukránok az elmúlt héten újabb három négyzetkilométernyi területet szabadítottak fel.

Maljar szerint nem történt jelentős változás a déli térség helyzetében, ahol az ukrán erők megpróbálják megosztani az orosz erőket és elérni az Azovi-tengert.

"Nem szabad alábecsülnünk az ellenséget" - hangoztatta a miniszterhelyettes.

"Mindannyiunknak türelmesnek kell lennünk, és támogatnunk kell a fegyveres erőinket" - fűzte hozzá.

Az ukrán hadsereg korábban azt közölte, hogy győzelmet aratott a délkeleti fronton, a nemrég felszabadított Urozsajne faluból nyomulva előre.

Az orosz erők megsemmisítették az amerikai Bradley-ket

Az Orosz Fegyveres Erők katonái beszámoltak a Zaporizzsja irányában felgyújtott amerikai Bradley-ről. Szavaikról a RIA Novosztyi számolt be.

A századparancsnok szerint a Bradley-nek sikerült elérnie az orosz lövészárkokat, azonban ott a katonák megsemmisítették azokat. "Az ATGM-ek, mondhatni, 90 százalékban elégették a felszerelést - tette hozzá a Monakh hívójelű harcos.

Korábban Volodimir Rogov, az "Együtt vagyunk Oroszországgal" mozgalom elnöke azt mondta, hogy az orosz hadsereg szinte "bedarálja" az Ukrán Fegyveres Erőket (AFU) a Zaporizzsjai területen. Rogov szerint az orosz erők továbbra is tartják állásaikat Rabotinóban. Emellett tüzérségi csapásokat és frontvonalbeli légicsapásokat, köztük FAB-500-as bombákat mérnek az ukrán állások ellen.

Ukrán lőszereket semmisített meg Oroszország

Orosz rakéták mértek csapást az Avdejevka irányában lévő Mezhevaya kirakodóállomásra, megsemmisítve ezzel három, az ukrán hadsereg lőszerét tartalmazó vagont. Számolt be Vadim Asztafjev, a "Dél" csoport sajtóközpontjának vezetője - írja a RIA Novosztyi.

Hozzátette, hogy az ellenség tíz utánpótlásra szánt járművet is elvesztett és jelentősek katonai veszteségek is. Ezen kívül, mint Asztafjev azt is elmondta, hogy Tornado-S többszörös rakétavetők csapást mértek az ukrán hadsereg tűzerejének és személyi állományának koncentrációs helyeire Novodmitrovka település közelében.

Drón Moszkva felett

Meghiúsult egy ukrán drón által végrehajtott támadási kísérlet a Moszkvai terület Ruza kerületében. Erről az orosz védelmi minisztérium számolt be.

A védelmi minisztérium szerint az UAV elektronikáját elektronikai hadviselési rendszerekkel hatástalanították. A támadási kísérletre moszkvai idő szerint 6 óra 50 perc körül került sor.

A védelmi minisztérium pontosította, hogy a drón Pokrovszkoje település közelében zuhant le, miután hatástalanították.

Ukrajna Bahmutnál támad

A Donyecki Népköztársaság (DNR) megbízott vezetőjének tanácsadója, Jan Gagin szerint az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) megpróbálták megtámadni az orosz állásokat Bahmut közelében - közölte a TASZSZ.

Az ukrán erők megpróbálták megtámadni az orosz állásokat Kleshcheevka, Kurdyumovka és Andreevka közelében. 

A szárnyak támadási kísérlete nem hozott eredményt, tüzérségünk elfojtotta az ellenség tevékenységét, jelentős veszteségeket szenvedtek ezen a frontszakaszon

 - jegyezte meg Gagin.

A hírszerzés szerint az AFU több egységnyi páncélozott járművét, több lőállást és katonát semmisített meg. Gagin hozzátette, hogy a front ezen szakaszán intenzívek a harcok, és a helyzet továbbra is feszült.

Több mint 19 ezren érkeztek vasárnap Magyarországra

Magyarország területére 2023. augusztus 20-án 0 óra és 24 óra között az ukrán–magyar határszakaszon 7292 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 12 486 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 158 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

61 vadászgéphez juthat Ukrajna

Hollandia és Dánia legfeljebb 61 F–16-os vadászgépet adományoz Ukrajnának.  A dán miniszterelnök szerint az ország szakaszosan 19 repülőgépet biztosít majd, amikor befejeződik a pilótaképzés, miközben a holland partner 42 repülőgépet ígér – írta a The Guardian.

Váltást akarnak az orosz keményvonalasok

Az orosz biztonsági apparátus keményvonalas tagjai azt akarják, hogy távozzon Sojgu védelmi miniszter és Geraszimov vezérkari főnök, emellett kezdődjön új mozgósítási hullám – jelentette a Bloomberg.

Itt olvashatja el a vasárnapi történéseket:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában