Szürkeállomány

2019.07.11. 16:50

Újra hódít a rock Salgóbányán

A természet lágy ölén, a salgói várhoz vezető út mentén zajlik a Szürkeállomány nemzetközi rocktábor, ahol neves muzsikusok tanítják a több mint félszáz tehetséges zenészt, akik közt az egész országból összeverbuválódott ifjak mellett felvidéki fiatalokat is szép számmal találunk.

Balás Róbert

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

A béke szigetének beillő ifjúsági táborban éjjel-nappal hódít a rock; az ifjak egy-egy árnyas fa alá, az oktatók köré sereglenek, és lelkesen tanulják hangszerük fortélyait.

– Ez az igazi csoda, amikor a zenét fák susogása és százszólamú madárdal kíséri – lelkesedik Oláh Zoltán, a népszerű „Szürke”, aki a régi idők salgói rocktáborait 1996-ban élesztette újjá, és azóta immár 15. alkalommal szervezte meg az egyhetes együttlétet, ahol ötvennél többen szívják magukba a műfaj tudományát. Van is kitől tanulni! Az oktatók közül a legtekintélyesebb zenei háttérrel Julius Petrus büszkélkedhet, aki a Los Angeles-i Musician Institute-ban a Toto együttest alapító fivérek apjától, Joe Porcarótól tanulta a dobolás mesterfogásait, de Borsky Tibort is a szlovákiai basszusgitárosok krémjébe sorolják, míg a gitáros Richie Ocovant hazája tehetségkutatóján hangszere legjobbjává választották.

Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

– A tábor megszervezése egész éves kemény munka – említi „Szürke”. – Mindenki segít: a város vezetése, az országgyűlési képviselők, a vállalkozók egyaránt támogatják a munkánkat. Van, aki egy hétre ad egy mikrobuszt, a hentes húst ad, a pék kenyeret stb. Ez példás összefogás!

A táborban nap közben folynak a hangszeres gyakorlások, míg esténként megindul az örömzene, amely hajnalig tart, és eközben is sok mindent ellesnek egymástól és a tanároktól a résztvevők.

Rendszeresen fel is tűnik néhány nagy tehetség, ilyen volt az ifjú losonci gitáros, Rony Janecek, aki csapatával a Deep Purple előzenekaraként lép fel a nagyvilágban.

– A táborból több fiatalt is felvettek a Kőbányai Zeneiskolába – említi „Szürke” –, és nagy büszkeség, amikor Póka Egon, az iskola vezetője dicséri, milyen felkészülten mennek fel tőlünk a gyerekek.

Julius Petrus a dobolás mesterfogásaira oktatja tanítványát
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

Maga „Szürke” is megállíthatatlan, a hatodik iksz felé is ifjakat megszégyenítő lelkesedéssel énekel. Remek bandája, a Szürkeállomány – amely korábban nagyszerű lemezt adott ki Alapi István gitárjátékával – mára hovatovább családi csapat, hiszen a két régi „harcostárs”, a gitáros Sulyok Zsolt és a bőgős Borsky Tibor mellett „Szürke” két fia, a dobos Dani és a billentyűs-énekes Krisztián is a gárdát erősíti, s új lemezre készülnek.

Addig is, az idei tábort pénteken és szombaton rockfesztivál színesíti, ahol a helyieket a Kottán Kívüliek, az Ugly Ant és a Dress Code: Black együttes képviseli, míg a vendégek közt fellép a miskolci Zord a tarjáni múltú Perényi Dénes vezérletével, láthatjuk az Emberöltőt, a felvidéki Triplert és Kerecsent, amelynek Mit szól ehhez Brüsszel? című száma óriási siker.

A tábor fénypontja szombaton este fél 9-től Révész Sándor és a Rock and roll közlegények koncertje lesz.

– Életem nagy vágya volt, hogy elhozzam Salgótarjánba Révész Sándort, aki az egyik példaképem – említi „Szürke”. – Az egykori „Kölyök”, és ma is hallatlanul népszerű előadó 40 év után lép fel ismét Salgótarjánban, és ma is szenzációsan énekel. Jöjjön ki mindenki, mert igazi csoda készül Salgóbányán!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában