-4°

Jó hír a bringásoknak: épül a város kerékpárútja

Javában zajlik a városban a tavaly év végén elnyert félmilliárd forintos uniós támogatásból megvalósuló beruházások egyik részelemének, az összesen öt kilométeres szakaszon kiépülő kerékpárút kivitelezésének az előkészítése.

– Több szempontból is kiemelt szükség van a hálózat további fejlesztésére – mondta el a Nógrád Megyei Hírlap érdeklődésére a két keréken maga is gyakran közlekedő, egykor lelkesen triatlonozó Medvácz Lajos, Balassagyarmat polgármestere. – Egyrészt köztudott, hogy a déli ipari övezet kialakításával a nap minden szakában egyre jelentősebb a város és a szomszédos Szügy közötti autós forgalom.

Főként a munkakezdés és a műszakok befejezése idején a kerékpáros közlekedés is fellendül errefelé, ami azért veszélyeket rejt magában a pedálos tekerők számára. Különösen a kora tavaszi és késő őszi időkben növekedik meg a balesetveszély, amikor kora reggel még igen sötét van. Hasonló­képpen a Kossuth és Leiningen utcák sem teljesen biztonságosak a kerékpárosok számára, nekik mindenképpen kerülőt kell biztosítanunk.

 

Tovább bővítenek

Az önkormányzat elképzeléseiben szerepel még, hogy a nyugati városszélig, a dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézetig is kiépítenek egy kerékpározó szakaszt, elvégre az egészségügyi intézmény a város legnagyobb munkáltatója. Ez a későbbiekben az észak-déli nyomvonalra csatlakozna rá, ráadásul a Dózsa György és Szontagh Pál utcák között, a panelházak előtt elég széles a járda, így különösen nagy beavatkozást nem is indokol a kivitelezés, könnyedén kialakítható a kerékpársáv, ám a leromlott állapotú burkolatot feltétlenül ki kell javítani.

Másrészt feltétlenül szem előtt kell tartania egy önkormányzatnak, hogy az intézmények, a munkahelyek és a tömegközlekedési csomópontok könnyebb, zavartalanabb megközelítésének lehetőségét mindenféle járművel járó ember számára illik megfelelően biztosítani. Arról nem is beszélve, hogy egészséges a kerékpározás, és szerencsére egyre többen pattannak nyeregbe a mi településünkön is.

Az elnyert pályázat tervei­ben egyelőre két szakasz szerepel. Az egyik, négy kilométeres sáv onnan indul majd, ahol a szügyi kerékpárút befejeződik. A Mahle üzemegysége mellett halad tovább a Szügyi út mentén, egészen a Május 1.–Nyírjesi úti körforgalomig, ahol nyugatra vált irányt. A nyomvonal megkerüli a Springa-dombot, keresztezi a vasútvonalat és a zsidó temetőnél tér rá a Temető utcára, majd végigmegy a Dózsa György utcán. Itt északkeletnek fordul, és végcélja az autóbusz-pályaudvar. A másik, rövidebb, 1 kilométeres szakasz az ugyancsak ebben a projektben kiépülő Kóvári–Ady úti körforgalomtól kezdődik. A Madách liget mentén kiszélesítik a járdát, egészen a nyugati ipartelepig.

Az előkészítést és terveztetést követően a kerékpárutak tényleges kiépítése várhatóan 2019-ben kezdődhet el – nyilatkozta a városvezető.

Kiemelt fotónkon: Balassagyarmaton egyre többen pattannak nyeregbe, felismerve azt, hogy milyen jó hatással van az egészségre – Illusztrációs fotó: Torjay Attila

 

 

Hozzászólások

-4°
Közepesen felhős
V
-3°
H
-3°
K
Sz
Pályázat
G. K.
Korszerűsítették a kishartyáni rendelőt
gyász / 15 perce
Meghalt Princz Gábor, a Postabank volt elnök-vezérigazgatója
62 éves volt.
nagy a tét / 2 órája
A klímaváltozás beindíthatja a kihalás dominóeffektusát
mutatvány / 2 órája
Két focista megmutatta, hogy egy kis szédülés nem állhat a gólok útjába
A munka gyümölcse / 2 órája
Életét szentelte a gyermeknevelésnek a kisterenyei bölcsőde egykori vezetője
Palchuber Kinga
Szolgáltatás / 3 órája
Megnyitotta kapuit a városi jegyiroda Salgótarjánban
Cs. B.
bühnagy szótár / 4 órája
Sántha Attila: a székely nyelvjárás az, amely leginkább kifejezi a székely embert
páratlan kilátás / 4 órája
Megépült a világ első lefelé épült hotelje Kínában