Összefogás

2019.01.14. 14:00

Halaszthatatlanná vált a korszerűsítés a pásztói szennyvíztelepen

Rossz állapotban van Pásztó szennyvíztelepe, indokolt a mielőbbi korszerűsítése. Az önkormányzat ezt önerőből nem tudja megfizetni, pályázati lehetőség nincs, ezért összefognak a hasonló cipőben járó környező településekkel.

Tóth-Nagy Orsolya

Súlyos műszaki gondok várnak megoldásra, de se elegendő önerő, se pályázati lehetőség. Marad az összefogás...

Forrás: Shutterstock

Egyre nagyobb problémát jelent a településen található szennyvíztelep, amely nem felel meg a jelenlegi elvárásoknak.

– A legnagyobb gondot az okozza, hogy nincs lehetőségünk a javításra – mondta Farkas Attila polgármester.

Még a 2000-es évek elején az akkori városvezetés megkezdte a szennyvízcsatorna hálózatának a bővítését, amelynek kiépítése végül 2005-ben zárult le. Jelenleg a Mátrakeresztesen lévő telep nem látja el a feladatát, ezért az ott összegyűjtött szennyvizet a pásztói telephelyre vezetik be, így a mátrakeresztesi szennyvíztisztító már csak előtisztítóként üzemel.

Súlyos műszaki gondok várnak megoldásra, de se elegendő önerő, se pályázati lehetőség. Marad az összefogás...
Fotó: Shutterstock

Az elmúlt évek alatt a rendszer egyes technológiai elemei jelentősen elhasználódtak, mostanra cserére szorulnak. Rossz állapotban van az iszapprés, amely még javítható, de újra lenne szükség. Ezen túlmenően a villamosenergia-ellátás is meghibásodott, az irányítástechnikai rendszer nem működik, üzembe helyezése pedig nem lehetséges, mert a tervező-kivitelező cég megszűnt. Emiatt szükség lenne egy új folyamatirányító rendszer kiépítésére, amelynek segítségével az üzemeltető gyorsabban tudná észlelni a hibákat és el tudná hárítani a problémát, még mielőtt üzemzavar keletkezne. Gondot okoz továbbá az is, hogy a két darab ülepítő közül egyet üzemen kívül kellett helyezni, de akár az is előfordulhat, hogy a másik ülepítő is tönkremegy. Ráadásul az oxidációs medence negyven eleméből nyolcat meghibásodás miatt ki kellett kapcsolni.

Egyre nagyobb veszély áll fenn, hiszen könnyen megeshet, hogy még egy elem tönkremegy, amelynek következtében a település szennyvízének tisztítását esetleg nem tudják majd megoldani.

– A beruházásra több mint százmillió forintra lenne szükség, ezt azonban az önkormányzat önerőből nem tudja megfizetni. Sajnos jelenleg pályázati lehetőség sincs a korszerűsítésre – mondta Farkas Attila, a város polgármestere.

Hozzátette: éppen ezért nagy szükség lenne egy agglomeráció létrehozására. Mivel Mátraszőlős és Tar szennyvíztisztítója sem felel meg a mai kor elvárásainak és a pásztói telep jelenlegi állapotában már nem sokáig tudja ellátni a feladatát, ezért több településnek kell összefognia, hogy orvosolni tudják a jelenlegi helyzetet.

– Nem lehet évekig halogatni a kérdést, minél előbb meg kell oldani a problémát, még mielőtt olyan baj történik, amely Pásztó egy részét súlyosan érintené – közölte a városvezető.

A pásztói képviselő-testület tagjai egyhangúan döntöttek a szennyvíz-agglomeráció létrehozásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!