Bilincsben

2022.12.08. 11:16

Életfogytiglant kért az ügyész a salgótarjáni hajléktalan gyilkosságok vádlottjára

A perbeszédekkel folytatódott a nagy port kavart, 2020-21-ben történt kétrendbeli salgótarjáni emberölés tárgyalása a Balassagyarmati Törvényszéken. Az elsőrendű vádlottra az ügyész életfogytig tartó fegyházbüntetést indítványozott. Ítélethirdetés januárban várható.

H.H.

Két éve már, hogy meggyilkolták a hajléktalan nőt

Forrás: Nool

Mint korábban többször beszámoltunk róla, idén tavasz eleje óta tart az ügy tárgyalása, amely a befejezéséhez közeledik. A vádirat tanúsága szerint az első és másodrendű vádlott élettársként közösen tengette hajléktalan mindennapjait Salgótarjánban, egy híd alatt. Az első emberölés sértettje 2020 szeptemberében csatlakozott hozzájuk, matracával odafeküdt a pár mellé. Az egyik este a sértett az asszony felé közeledett, mondván nemi kapcsolatot kíván vele létesíteni. Ezt meghallotta a másik férfi is, feldühödött, és egy nyolc centiméteres pengehosszúságú késsel ötször megszúrta vetélytársát, majd a kést átadta a nőnek, aki további két alkalommal sebet ejtett rajta. A sértett a szúrások következtében elhunyt, testét a nő, a férfi felszólítására a közelben található szemétkupac alá rejtette és rongyokkal elfedte. Ezután másik helyet kerestek maguknak a városban.

Lezárták a területet a helyszínelés idejére
Lezárták a területet a helyszínelés idejére
Forrás: Nool

A másik eset pár hónappal később történt, 2021. január 11-én, immár az újabb ponton találkoztak egy női sorstársukkal. Az elsőrendű vádlott a nap java részét kemény italozással a sértettel töltötte, este pedig a megyeszékhelyen egy híd alatt húzták meg magukat. Itt a férfi és a nő összevesztek, mert az asszony sértő kifejezésekkel illette az elsőrendű vádlott élettársát. Ekkor a férfi dühében előkapott egy tizenhárom centiméteres hosszúságú kést, és legalább tíz alkalommal szúrt. A sértett sebesülten sem fejezte be a szitkozódást, erre az elsőrendű vádlott egy másik, az előzőnél hosszabb élű, kenyérszeletelő kést rántott elő és azzal is többször megszúrta a nőt, majd sorsára hagyva, elment aludni. A holttestet a nő férje találta meg másnap délelőtt.

Az elsőrendű vádlott kihallgatásán derült ki, hogy a korábbi emberöléssel is ő gyanúsítható. A tárgyalássorozat legutóbbi napján a perbeszédeket hallgatta meg dr. Kovács István, a büntetőkollégiumot vezető bíró. A Nógrád Megyei Főügyészség képviselője mindkét vádlottal szemben szabadságvesztés kiszabását indítványozta, azzal a kitétellel, hogy az elsőrendű esetében, ha megállapítják a bűnösségét, életfogytig tartó fegyház legyen a büntetés. 

Az elsőrendű vádlott és védője az első vádpontban megfogalmazott emberölés tekintetében elsődlegesen a felmentését kérte, másodsorban annak megállapítását, hogy az elkövetés mértéke csak testi sértés. Hasonlóképpen nyilatkozott a második vádpontban foglaltakban, hogy ott is csak testi sértés történt. A másodrendű vádlott védője a nő felmentését kérte az első ügyben meghatározott bűncselekmény alól.

Dr. Kovács István az utolsó tárgyalási napot 2023. január 19-re tűzte ki, amikor az elítélt az utolsó szó jogán felszólalhat, ekkora várható a büntetések kihirdetése is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!