Futballgyász

2024.01.08. 18:14

Így írt a Nógrád 1982-ben Beckenbauer búcsújáról

Elhunyt Franz Beckenbauer. Nógrádi múltidéző a Császár halála kapcsán...

Nool.hu

Franz Beckenbauer, a világ labdarúgásának egyik legnagyobb legendája

Forrás: Germany Football Team/Facebook

Mint arról néhány perce beszámoltunk, 78 éves korában elhunyt Franz Beckenbauer, Németország és a világ labdarúgásának meghatározó alakja. Fellapoztuk a Nógrád Megyei Hírlap archívumát, és egy 1982-es, a Császár búcsúmeccséről szóló tudósítással emlékezünk rá.

„A hamburgi Volkspark stadionban 35 000 néző előtt került sor a nyugatnémet labdarúgás egyik legnagyobb csillagának, Franz Beckenbauernak búcsújátékára a Hamburger SV-ben, a válogatott ellen. A 36 éves kiválóság — aki méltán érdemelte ki a „Császár" jelzőt —, utolsó mérkőzését mindössze 12 nappal a világbajnoki döntő megkezdése előtt
rendezték, így az kettős jelentőséget kapott. Az NSZK válogatottjának szövetségi kapitánya, Jupp Derail ugyanis ezúttal próbálkozhatott utoljára a rendelkezésére álló játékosoknak csapatába építésével. 

Franz Beckenbauer búcsúmérkőzése 1982-ben
A Nógrád tudósítása Franz Beckenbauer búcsúmérkőzéséről (1982. június 3., csütörtök)
Forrás: NMH-archívum

A találkozót megelőző ceremónia során az NSZK labdarúgó-szövetségének elnöke, Hermann Neuberger méltatta Beckenbauer érdemeit, majd az NSZK labdarúgó-válogatottjának „tiszteletbeli kapitánya” címmel tüntette ki a búcsúzó játékost. A nyugatnémet labdarúgás történetében ez a megtiszteltetés az előzőek során csak két labdarúgót ért: Frit Waltert és Uwe Seelert. Beckenbauer válaszában megköszönte az elismerést, és reményét fejezte ki, hogy egy igazi futballfesztivált fognak ünnepelni” – tudósított 1982. június 3-ai számában a Nógrád.

A cikkből az is kiderült, hogy a Császár várakozása a mérkőzésen csak részben igazolódott be, mivel csapata, a Hamburger SV 4-2-re kikapott a vb-re készülő német nemzeti tizenegytől. Beckenbauer a 47. percben egy öngólt is lőtt, majd a 84. percben az ellenfél hálójába is betalált.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában