Országos Haditorna Verseny

2023.10.07. 13:36

Katonás feladatok várnak a nógrádi csapatokra az Országos Haditorna Verseny vármegyei fordulójában

Idén ismét felsorakoznak szűkebb hazánk középiskoláinak csapatai, hogy részt vegyenek az Országos Haditorna Verseny vármegyei fordulóján. A rendezvénynek ez alkalommal a balassagyarmati Honvédelmi Sportközpont ad majd otthont október 10-én, kedden délelőtt. A fiatalok több feladatban mérik majd össze tudásukat, rátermettségüket és kitartásukat, a legjobban teljesítő csapat jutalma, hogy képviselheti Nógrádot az országos döntőben.

Veres Edina

Kedden délelőtt középiskolások „hada” sorakozik majd fel a balassagyarmati Honvédelmi Sportközpontban, és teszik próbára felkészültségüket és ügyességüket a különböző katonás feladatok során. Az Országos Haditorna Verseny szervezésének teendőit a Honvédelmi Minisztérium megbízásából a Magyar Honvédség, a Honvédelmi Sportszövetség és a Honvédelmi Sportegyesületek Országos Szövetsége vállalja magára évről évre. A megmérettetés vármegyei fordulóinak lebonyolításáért idén is az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) vármegyei illetékességű irodái felelnek. A nevezés ingyenes, a regionális fordulók során a magyar állampolgársággal rendelkező, 9-12. évfolyamos középiskolás diákok négytagú csapatokban mérik össze rátermettségüket.

Vincze Zoltán százados, az MH KIKNYP 11. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda (11. HTI) beosztott tisztje arról tájékoztatta portálunkat, hogy a 2013-ban Honvédelmi kötelék néven meghirdetett programnak az október 10-i verseny immár a tizedik megmérettetése. Az idei rendezvény helyszínével kapcsolatban hozzátette: a Honvédelmi Sportszövetséghez tartozó létesítményt, azaz a balassagyarmati Honvédelmi Sportközpontot tavaly március 29-én adták át.

– Az előzetes visszaigazolások alapján idén 11 iskola, 17 csapattal tervez részt venni a vármegyei fordulón. Lényegében Nógrád minden pontjáról érkeznek majd csoportok, amit bizonyít a nevezettek járási megoszlása is. A legtöbb, összesen nyolc csapat a Balassagyarmati járásból érkezik. Mellettük a Salgótarjáni járás öt, a Pásztói kettő, míg a Bátonyterenyei és a Szécsényi járások egy-egy csoporttal képviseltetik magukat a megmérettetésen – fejtette ki Vincze Zoltán százados, aki azt is elárulta, hogy a korábbi évekhez hasonlóan a nevezett csapatok a nemek tekintetében vegyes összetételűek. A 11. HTI beosztott tisztje úgy fogalmazott, hogy mindez örömre és bizalomra ad okot. Hiszen ebből arra lehet következtetni, hogy az Országos Haditorna Verseny a fiatal fiúk, illetve az őket felkészítő iskolák mellett a lányok körében is évről évre népszerűbb.

Az előírt nyolc feladat mellett egyéb próbatételek is várnak majd a csapatokra

A verseny és az arra történő felkészülés szabadidős tevékenységnek minősül. Így például – mint arról portálunk is beszámolt – néhány hete az Országos Haditorna Verseny városi döntőjén „küzdöttek” a fiatalok Balassagyarmaton, a Honvédelmi Sportközpontban. A „házibajnokságon” kilenc csapat vett részt, köztük az is, amely tavaly megnyerte a vármegyei döntőt.

Vincze Zoltán százados elmondta: idén, a vármegyei forduló versenyszámaiban jelen lesznek a hagyományos honvédségi sportok, valamint a szigorú értelemben nem sportnak minősülő szabadidős tevékenységek is, amelyek honvédségi szempontból hasznosak.

– A tervek szerint a kötelezően előírt nyolcon kívül további feladatokkal is próbára tesszük majd a versenyzőket. A fiataloknak egyebek mellett mátrix futásban, lézeres váltófutásban, gyakorló kézigránát hajításban vagy épp tájékozódásban és távbecslésben kell bizonyítaniuk felkészültségüket. Emellett egy akadálypályát is teljesíteniük kell majd, illetve számot kell adniuk elsősegélynyújtás-, továbbá történelmi ismeretekből is – sorolta a feladatokat a 11. HTI beosztott tisztje.

Vincze Zoltán százados arra is rámutatott, hogy a diákoknak szóló sportrendezvény idején az érdeklődők a 11. HTI toborzósátránál kaphatnak majd tájékoztatást a Magyar Honvédség nyújtotta életpálya-lehetőségekkel kapcsolatban.

Az Országos Haditorna Verseny vármegyei fordulóinak nyertes csapatai – a győzelem örömén túl – bejutnak a jövő tavaszi országos döntőbe, aminek az utóbbi években, egy háromnapos rendezvény keretén belül Balatonakarattyán, a Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ adott otthont.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában