Hazafias nevelés

2023.09.21. 16:10

Az Országos Haditorna Verseny városi döntőjén küzdöttek a fiatalok Balassagyarmaton

A Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum (NVSZC) Mikszáth Kálmán technikuma, a Honvédelmi Sportszövetség, valamint a 25. Területvédelmi Zászlóalj közreműködésével rendezte meg az Országos Haditorna Verseny városi döntőjét szerdán Balassagyarmaton a Honvédelmi Sportközpontban.

Lászlók Judit

Több szakágban is összemérték képességeiket a balassagyarmati diákok

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

A megmérettetésen az NVSZC Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola, illetve az NVSZC Szent-Györgyi Albert technikum diákjai vettek részt. A városi döntőt ezúttal is a tavalyi győztesek, a Mikszáth 12/D osztályának tanulói nyerték. Gál Zoltán, az NVSZC Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola oktatója portálunk érdeklődésére a helyszínen elmondta, a városi döntő az Országos Haditorna Verseny első állomása, amelyet tudomása szerint egyedülálló módon csak Balassagyarmaton rendeznek meg. 

– Az Országos Haditorna Verseny vármegyei fordulójára olyan csapatot szeretnénk küldeni, akinek a képességét előzetesen felmértük. Továbbá fontosnak tartottuk, hogy megismerjék azokat a feladatokat, amelyek a vármegyei fordulóban előfordulhatnak. Ezért egy házibajnokságot, azaz városi döntőt szerveztünk – mondta Gál Zoltán. Hozzátéve, a versenyre a város összes középiskoláját meghívták, azonban közülük csak a NVSZC Szent-Györgyi Albert Technikum fogadta el a meghívást, akik egy csapattal vettek részt a megmérettetésen, illetve az elsősegélynyújtási versenyszám lebonyolításában működtek közre pedagógusokkal és diákokkal egyaránt.

A honvédség segítségével bővíthették ismereteiket a fiatalok a fegyverekről
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Gál Zoltán kifejtette, a versenyen kilenc 4 fős csapat egy szentgyörgyis és nyolc mikszáthos csapat vett részt. Köztük, volt az a csapat is, amely tavaly megnyerte a vármegyei döntőt, illetve előkelő helyen végzett az országos döntőben. Mint mondta, bár a múlt évben, volt olyan megkötés, hogy minden csapatban egy lánynak kell szerepelnie, idén nincs ilyen. Ennek ellenére van egy teljes lány csapatuk, így kíváncsian várják az ő eredményeiket is. 

A tanulóknak olyan versenyszámokat kellett teljesíteniük, mint a mátrix labirintus futás, kézigránát hajítás, elsősegélynyújtás, távbecslés, céllövészet, fegyveres váltó futás, légfegyveres lövészet, honvédelmi totó, céllövészet lézerpisztoly, gépkarabély szét-összeszerelés, íjászat, OCR akadálypálya, akadályfutás, valamint katasztrófavédelmi, bűnmegelőzési totó.

Fontos szerepet kap az elsősegélynyújtás is
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Gál Zoltán portálunknak elárulta azt is, hogy az első gondolatuk az volt, hogy a városi döntő győztes csapata induljon a vármegyei fordulóban. Azonban nem tartják kizártnak, hogy az egyéni eredmények értékelése alapján állítanak majd össze egy nyerőképes csapatot. Emellett bízik benne, hogy a tavalyi vármegyei verseny győztes csapata most is bejut majd az országos döntőbe, hiszen ismerve a feladatokat és tudatosan erre készülve, még jobb eredményt tudnak elérni. 

– A vármegyei döntőt a balassagyarmati Honvédelmi Sportközpontban rendezik meg október 10-én, ami előny lehet a most versenyzők számára – fogalmazott Gál Zoltán, aki elmondta, a mikszáthosok a múlt évben két csapattal neveztek a vármegyei döntőre, idén amennyiben lesz rá mód, akkor hárommal szeretnének.

Folytatódott a Biztonság Hete, kihirdették a versenyek győzteseit

A rendezvényen a Biztonság Hete program keretében a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság kutyás szolgálata is tartott bemutatót a résztvevőknek, valamint a Balassagyarmati Rendőrkapitányság lovas járőrei is bemutatkoztak. Az eseményen jelen volt a 11. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda is. 

A tavalyi győztes csapat, amely az előző évben a vármegyei döntő megnyerése után az országos versenyen is megmérettette magát, ezúttal sem talált legyőzőre, ők a mikszáth 12. d osztályos tanulói, név szerint Batta Tamás, Kovács-Bedő Bendegúz, Máté Marcell, Verebélyi Attila. A dobogón a második helyet szintén a mikszáth 11.d csapata szerezte meg Bachmann Tamás, Kaszab Laura, Kovács Márk, Stvertecky Áron személyében. A harmadik helyen a mikszáth Oláh Arnold, Oláh Dominik, Oláh Roland és Rácz Ádám alkotta 12.d második csapata végzett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában