Nool.hu videó

2023.10.10. 19:28

Balassagyarmaton rendezték meg az Országos Haditorna Verseny nógrádi fordulóját (videó)

A Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) 11. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda szervezésében rendezték meg az Országos Haditorna Verseny Nógrád Vármegyei fordulóját kedden a Balassagyarmati Honvédelmi Sportközpontban.

Lászlók Judit

Több iskola és csapat is megmérette magát a vármegyei versenyen

Forrás: Nool.hu

Fotó: Lukács Zsófia

Az idei vármegyei fordulóra 11 iskola, 17 csapattal nevezett. A versenyt végül a Salgótarjáni Madách Imre Gimnázium egyes csapata nyerte meg. Az Országos Haditorna Verseny Nógrád Vármegyei fordulójának megnyitóján Vincze Zoltán százados, az MH KIKNYP 11. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda (11. HTI) beosztott tisztje elmondta, hogy az Országos Haditorna Verseny lehetőséget biztosít a fiatalok számára, hogy különösebb elköteleződés nélkül betekintést nyerjenek a Magyar Honvédség tevékenységébe. 

– A megmérettetés során a résztvevők kipróbálhatják magukat a különböző a honvédelemhez kapcsolódó sportos feladatokban, ezáltal fejleszthetik magukat fizikailag és mentálisan, ráadásul közelebbről is megismerkedhetnek a katonasággal. A résztvevő fiatalok a közös kihívások leküzdése során megtapasztalhatják milyen az igazi csapatszellem, próbára tehetik az erőnlétüket, rátermettségüket, bizonyíthatják a helytállásukat. Nem utolsó sorban már a versenyzésre való felkészülés során olyan ismereteket, készségeket sajátítanak el, amelyeknek a civil életben is hasznát veszik – mondta Vincze Zoltán százados.

Számos feladattal kellett megbirkózniuk a résztvevőknek
Fotó: Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

Ezt követően Laczkó István őrnagy, az MH KIKNYP 11. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda megbízott irodavezetője mondott beszédet. 

– A mai rendezvény egyik célja, hogy a honvédelem ügyét, a klasszikus katonai értékeket eljuttassa a széles társadalom felé. Fontos a Magyar Honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítése, továbbá a sport és az egészséges életmód népszerűsítése – fogalmazott Laczkó István. Hozzátette: –Hiszem azt, ha sikerül a fiatalokat jobban megismertetni a katonai élettel úgy talán a későbbiekben a honvédséget választják életpályaként vagy az önkéntes tartalékos szolgálat vállalásával próbálják ki magukat. 

Laczkó István beszédében végül kitért arra is, hogy a mai verseny immáron a tizedik megmérettetése a 2013-ban Honvédelmi kötelék néven meghirdetett programnak, amely azóta is töretlen népszerűségnek örvend az iskolák és diákok körében. 

A megnyitót követően pedig kezdetét vette az Országos Haditorna Verseny megyei fordulója, amelyre 11 iskola, összes 17 négyfős csapattal nevezett. A legtöbb, összesen nyolc csapat a Balassagyarmati járásból érkezett. Mellettük a Salgótarjáni járás öt, a Pásztói kettő, míg a Bátonyterenyei és a Szécsényi járások egy-egy csapattal képviseltették magukat a megmérettetésen. A 9-12. évfolyamos diákoknak olyan feladatokat kellett teljesíteni mint például a mátrix futás, elsősegélynyújtás, lézer lövészet, honvédelmi totó és fegyveres váltófutás.

Szerepeltek a feladatok sorában elméleti kérdések is 
Fotó: Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

Az Országos Haditorna Verseny vármegyei fordulójának nyertes csapata bejut majd az országos döntőbe, amelyet tavasszal Balatonakarattyán, a Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központjában rendeznek meg. 

Az Országos Haditorna Versenyen harmadik lett a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Borbély Lajos Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium csapata. A második helyen végzett a Salgótarjáni Madách Imre Gimnázium kettes csapata. A vármegyei fordulót a Salgótarjáni Madách Imre Gimnázium egyes csapata nyerte meg, tagja volt Békési Dominik, Polczer Tamás, Kovács Tamás és Zsigmond Zalán.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában