Íjászat

2023.08.06. 07:31

Két országos csúcsot is megdöntött Finnországban a karancsaljai íjászoktató

Ismét csúcsokat döntött meg a Karancsalján működő íjász iskola vezetője, Kósy Nándor nemzetközi íjász edző.

Bakos László

Kósy Nándor Finnországban is pontos volt

Forrás: Nool

Fotó: Bakos László

Június 26. és július 1. között rendezték meg az European Master Games (EMG) 2023 íjász versenyt Tampere városában, Finnországban. A nyílt nevezésű megmérettetésen két szakágban lehetett versenyezni, terepen és pályán.

A terepversenyen Recurve Men 50-59 éves korú kategóriában Kósy Nándor 23 ponttal maradt le a dobogóról, így a negyedik helyen zárta a kétnapos, nagyon technikásra megépített pályát. Mindkét napon 24 célon kellett helytállnia, a rendezők igyekeztek kihasználni a terep adta lehetőségeket. Az első napon a 4 kilométeres, a második napon a 3 kilométeres terepen, mindkét nap 12 mért és 12 méretlen célra adtak le lövéseket. Néha felfelé és lefelé is 30-40 fokos szögben kellett megsaccolni a cél távolságát, ami eléggé megnehezítette a találatok pontosságát. Elmondása alapján ennek ellenére is jó hangulatban telt az első nap, mely reggel 9 órakor kezdődött és délután 16:30-ra értek be a kiinduló pontra. Ez is mutatja, hogy az igen hosszúra nyúlt versenynapon megküzdöttek a természet adta tereppel. 

A második napon az időjárás nem volt olyan kegyes hozzájuk, mert a verseny első felében elkezdett esni az eső, a Finnországban megszokott intenzitással, villámlással és égzengéssel kísérve a versenyt, ami igaz, nem tartott sokáig. Majd ismét kisütött a nap és 30 fokos melegben fejezték be a második napot is.

Pihenő után jött a pályaverseny

Ezt követően egy nap pihenő után kezdődött a pályaverseny. Nagyon szépre megépített műfüves pályán (200 méter széles 100 méter hosszú) élvezhették tovább a 30 fokos meleget az íjászok. A szervezők egy katlanban építették meg a pályát, melynek eredményeképpen a sziklákról visszatűző nap „szépítette” versenyüket, szintén csak az első nap. A második nap azonban igazi esővel zúdult rájuk az ég.

Kósy Nándor az első nap utáni rangsorolót (324 + 309) 633-as új országos csúccsal megnyerve az első helyen várta a másnapi párbajokat. A kiesős fordulók is az elképzelésének megfelelően alakultak a második napon, bár az időjárás igen esősre sikeredett. Erőnyerőként az első fordulót (16 közé kerülést) kihagyva, igen kemény mérkőzést játszva finn ellenfelével 6:4-es eredménnyel jutott a 8 közé. A 4 közé kerülés egy kicsit könnyebb volt megoldani számára, melyet 6:2-re nyert meg a litván ellenfele ellen. Itt már megkönnyebbülve, hogy a 4 közé jutott, mind fizikailag, mind pedig mentálisan elfáradva, nem sikerült a dobogóra jutnia. De a negyedik helyet is szép sikernek könyvelte el, hiszen a kitűzött célt (4 közé kerülést) elérte úgy, hogy két országos csúcsot is - 60 m (36 lövés): 324 és 2x60m (2x36) lövés: 633 körrel - sikerült megdöntenie.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában