Őseink fegyvere

2022.03.13. 15:20

Nemzetközi szinten ismert az íjászat karancslapujtői mestere

A karancslapujtői Kósy Nándor matematika–testnevelő tanár a szécsényi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tantestületének a tagja, köszönhetően az édesapjának, aki tagja volt az országos íjászválogatottnak, szerette meg őseink fegyverét.

Szenográdi Ferenc

Kósy Nándor nyolc éven át tagja volt a magyar válogatottnak Beküldött fotó

Az 1980-as években, mint kezdő, fiatal íjász, már országos bajnokságot nyert. Egy időre az íjának eltörése miatt a versenyzést, a sportággal való foglalkozást kénytelen volt felfüggeszteni. Az ezredfordulót követően nyílt arra lehetősége, hogy egy versenynyíjat vásároljon. Ahogy mondta, egy-egy ilyen eszköz értéke több mint 1,5 millió forint. Újra bekapcsolódott a versenyzésbe, s már az első alkalommal az országos bajnokságon harmadik helyezést ért el. 
Ezt követően számos hazai és nemzetközi versenyen ott volt a legjobbak között. Nyolc évvel ezelőtt úgy döntött, hogy tudását, tapasztalatait, edzőként is átadja a fiataloknak. Svájcban, Lausanne-ban sikeresen elvégezte a nemzetközi edzői tanfolyamot. Megígérte az íjászok nemzetközi szövetsége főtitkárának, hogy a 400 oldalas íjászszakkönyvet magyarra fordítja, amit teljesített. Ez lett hazánkban az első magyar nyelvű íjásztankönyv. 
A legutóbbi, 2021 decemberében megrendezett országos teremíjász-bajnokságon, ahol 60 lövést kellett leadni, sikerült megdöntenie a 16 éves magyar csúcsot. Munkahelyén, a szécsényi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában az intézmény igazgatója elfogadta javaslatát, s így megszervezte a tantervi anyaghoz kapcsolódó íjászoktatást. 
Ezt a Magyar Íjász Szövetség különböző felszerelésekkel is támogatta. Most készül a tavaszi íjászati bajnokságra. Nyolc éven át tagja volt a magyar válogatottnak, több nemzetközi versenyen vett részt, ott volt a világkupán, egyedül az olimpiára nem tudott kijutni. 
Tervei között szerepel a további versenyzés, íjásztanfolyamok szervezése, a legmagasabb szintű íjászedzői képesítés megszerzése, diákjainak a versenyeztetése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában