Labdarúgás

2023.06.09. 18:44

Nagy csatát vívták, de nem bírt egymással az országgyűlési és a gyarmati válogatott (videó)

Mint arról már beszámolunk: a Magyar Országgyűlés Labdarúgó Válogatottja és Balassagyarmat Közéleti Labdarúgó Válogatottja a nemzeti összetartozás jegyében mérkőzött meg egymással csütörtök délután a balassagyarmati Kövi Pál Sportközpontban. Az izgalmas és jó hangulatú mérkőzésen pályára lépett mások mellett dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke is. A találkozón azonban nem született gól.

Lászlók Judit

A mérkőzésen pályára lépett mások mellett dr. Kövér László (jobbra) és Csach Gábor is

Forrás: Nool

Fotó: L. Zs.

A Talent 2019 Sportegyesület szervezésében megvalósuló rendhagyó mérkőzést a legbátrabb város (Balassagyarmat) és a hűség városának (Sopron) U17-es korosztályos csapatainak a küzdelme előzte meg. Portálunknak a helyszínen Gaál Dénes, a balassagyarmati Gazdasági Műszaki Ellátó Szervezet vezetője és a Talent 2019 Sportegyesület tagja nyilatkozott a mérkőzés előzményeiről. 

– A Talent 2019 Sportegyesület edzői stábja sportbaráti kapcsolatot ápol az 1984-ben Ifjúsági Európa-bajnokságot nyert Magyar labdarúgó-válogatott tagjaival. Az ő meghívásukra a télen részt vettünk Nyíregyházán egy teremtornán, ahol a parlament válogatottja is ott volt – mondta Gaál Dénes. Hozzátette: az eseményen Magyar Zoltán, a Magyar Országgyűlés Labdarúgó Válogatott szövetségi kapitánya érdeklődött, hogy Balassagyarmatról, a legbátrabb városból érkeztünk-e. Mi pedig nagy lelkesedéssel fogadtuk, hogy így ismeri településünket, illetve a történelmet. 

Elmondta, hogy a parlament válogatottjának a küldetése az, hogy az elcsatolt országrészeket körbejárja és a labdarúgó mérkőzésekkel az összetartozást erősítse. Ennek apropóján látogattak el két évvel ezelőtt Sopronba, a leghűségesebb városba és az ottani csapattal is megmérkőztek. Magyar Zoltánnak pedig az az ötlete támadt, hogy szívesen eljönnének Balassagyarmatra is, és a legbátrabb város csapatával is összemérnék a focitudásukat. Ezt követően január 29-én, Magyar Zoltán ellátogatott a Civitas Fortissima ünnepségre, amelynek keretén belül egy jelképes kézfogással és kezdőrúgással megpecsételtük, illetve eldöntöttük, hogy a nemzeti összetartozás napjának környékén legyen a mérkőzés. 

Időközben a csapatok is felsorakoztak a pályán, majd a Himnusz elhangzását követően Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője elvégezte a kezdőrúgását és indulhatott a játék. 

A helyi csapat az összefogásáról tesz bizonyságot

Balla Mihály érdeklődésünkre kifejtette, hogy a balassagyarmati válogatottnak szurkol, de legjobban a döntetlennek örülne. Mint mondta: a helyi csapat az összefogásáról tesz bizonyságot, hiszen a rendőrség, illetve a tűzoltóság vezetőségén kívül iskolaigazgatók, egykori focisták és helyi edzők is részesei a csapatnak. A mérkőzés pedig a nemzeti összetartozást is jelképezi. Arra a kérdésünkre, hogy esetleg láthatjuk-e majd a jövőben a focipályán, azt válaszolta, szereti a labdarúgást, de tíz évig kosárlabdázott, így az közelebb áll hozzá. Emellett a térde már nem biztos, hogy megengedné, hogy focizzon. 

A találkozó rendkívül színvonalasra sikeredett, annak ellenére, hogy a játékosok amatőr szinten futballoznak, a szép számmal jelenlévő szurkolók olykor rendkívül gyönyörű és technikás megoldásokat is láthattak. Mindkét csapat játékosairól elmondható: bár barátságosan és a nemzeti összetartozás jegyében mérkőztek meg egymással, azért a végén győztesként szerették volna elhagyni a pályát. Ezért pedig mindent meg is tettek. A gálamérkőzésen ugyan mindkét fél számára adódott gólhelyzet, de élni egyik csapat sem tudott a lehetőséggel, így végül gól nélküli döntetlennel zárult a kétszer negyven perces találkozó.

A meccs után dr. Kövér László is értékelte a találkozót

– Nagyon elfáradtam. Általában az amatőr futballisták annyira nem eddzetek, az ötvenedik percben már a fülemen vettem a levegőt. Továbbá úgy látom, hogy a végére azért az egykori futballistákat is felvonultató balassagyarmati öregfiúk is elfáradtak ebben a párás melegben. Szerintem, ahhoz képest, hogy nem született gól, a játék – legalábbis belülről nézve – nem volt unalmas. A két többé-kevésbé azonos erőt képviselő csapat jól bírt egymással – mondta dr. Kövér László, aki nagyon jól érezte magát a mérkőzésen. Hozzáfűzte: azonban, amiért voltak az sokkal lényegesebb ennél. Megpróbálták a fiatalok figyelmét ráirányítani a 104 évvel ezelőtt történt balassagyarmati eseményekre, hiszen erre emlékeztek a nemzeti összetartozás jegyében. A Magyar Országgyűlés elnöke pedig a visszavágótól sem zárkózott el. Mint mondta: ha kapnak egy ilyen felkérést, akkor szívesen állnak elébe.

Élvezték a játék minden egyes percét

Magyar Zoltán, a Magyar Országgyűlés Labdarúgó Válogatott szövetségi kapitánya arról számolt be portálunknak, hogy amatőr szinten is egy élvezetes, nagy küzdelmet hozó mérkőzést láthattak a szurkolók. 

– A játékosaink többsége amatőr, közülük csak Fekete László volt profi futballista. A balassagyarmati közéleti csapatban is volt hét-nyolc jó futballista, ami látszott is játékukon. Ezt figyelembe véve, ez egy jó eredmény volt idegenben. A kapusunk pedig egy remek napot fogott ki, hatalmasakat védett. Fekete Lászlónak és Barcza Attilának akadtak rendkívül szép megmozdulásai. A játék képe alapján úgy gondolom, hogy igazságos volt a döntetlen – értékelte Magyar Zoltán. Arra is kitért végül, hogy a rendezvény részeként megkoszorúzták a Civitass Fortissima emléktáblát, illetve a Szentháromság- templomba is ellátogattak, valamint megnézték az új kézilabdacsarnokot is. 

Csach Gábor, a város polgármestere szintén jól érezte magát abban a néhány percben, amit a pályán töltött. Mint mondta: azok közé tartozott, akik életükben először játszottak nagypályán focimeccset, amely nagyjából a csapat felére igaz volt. Úgy vélte, nagyon korrekt mérkőzést vívtak, és jól teljesítettek az egy közös edzés ellenére is.

Magyar Országgyűlés Labdarúgó Válogatott-Balassagyarmat Közéleti Labdarúgó Válogatott 0:0

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában