Elismerés

2023.04.17. 13:56

Versenytársait is a sikerhez segítené a balassagyarmati Fiatal Példakép-díjas sportoló

Dr. Rózsa Balázs profi sportoló, válogatott, magyar bajnoki címeket szerzett, országúti kerékpáros futamokon, nemzetközi versenyeken ismert és elismert, emellett jogi karriert épít. Nemrégiben vette át Balassagyarmat kiemelkedő egyéniségeinek járó Fiatal Példakép-díjat.

E-L. Zs.

Dr. Rózsa Balázs 16 éves korában érkezett válaszúthoz, hogy melyik sportot részesítse előnyben, végül a kerékpár mellett tette le a voksát

Forrás: Beküldött fotó

–Hogyan vált profi kerékpárversenyzővé?
–Bátyáim hatására már az óvodában fociztam, 13 éves koromig igazolt labdarúgó voltam a Balassagyarmati Sport Egyesületben. Amikor az általános iskolát kezdtem, akkori osztálytársam hatására a Kiss Árpád VDSE triatlon edzéseit kezdtem látogatni és egészen 15 éves koromig Sztancsik József, Szalai Tamás, és egy rövid ideig Szabó Béla edzéstervei alapján készültem, a labdarúgással párhuzamosan. A triatlon szakágból a kerékpár versenyszámot szerettem a legjobban, ezért 13 éves koromtól már kerékpáros versenyeken is részt vettem. 16 éves koromban érkeztem válaszúthoz, hogy melyik sportot részesítem előnyben, végül a kerékpár mellett tettem le a voksom.

– Melyik díjra a legbüszkébb eddigi pályafutása során?

– Az eddig elért eredményeim közül a 2014-es felnőtt országúti mezőnyversenyben szerzett bajnoki címem emelném ki az első helyen, mert annak a győzelemnek különlegessége volt, hogy egy éven keresztül én viselhettem a nemzeti bajnokoknak járó megkülönböztetett mezt a hazai és a nemzetközi versenyeken egyaránt. Ezen felül büszke vagyok arra, hogy a Bolgár Kerékpáros Körversenyről 2022-ben, a 2021-es évhez hasonlóan én hoztam el a legaktívabb versenyzőnek járó zöld trikót.

Nemrégiben vette át Balassagyarmat kiemelkedő egyéniségeinek járó Fiatal Példakép-díjat
Fotós: E-L. Zs. / Forrás: Nool

– Mit tervez a következő kerékpáros szezonokban?

– Idén kezdem a tizedik szezonom a felnőtt mezőnyben, mostanra mentálisan is sokkal érettebben versenyzem. Sok sporttársammal ellentétben megadatott nekem a légiós karrier is és összességében négy évet versenyeztem külföldi csapatokban. Az elmúlt szezonban már tudatosan vonultam a háttérbe csapatomban, az Epronex-Hungary Cycling Teamben, és dolgozok egyre többet a fiatalabbak sikereiért. Ugyanakkor a kritikus pillanatokban még képes vagyok első számú versenyzőnek fellépni. Az idei szezonban a megmérettetéseken már egy mentor szerepben fogok rajthoz állni, egyfajta kapitányként, aki a szakmai stáb utasításait próbálja meg végrehajttatni a csapattársakkal a végső siker érdekében. Ha a szituáció úgy hozza majd, hogy én vagyok a befejező ember, természetesen mindent megteszek a győzelemért, de akkor is ugyanolyan boldog leszek, ha valamelyik versenyzőtársam segítem hozzá a végső sikerhez. Évről évre tervezek már a sportban, mostanra a legfőbb célom, hogy az eddig megszerzett tudomásom átadjam a fiatalabb generációnak a profi sportolóvá válásukban vezető úton.

– Miért éppen a jogi karriert választotta a kerékpározás mellett?

– Édesapám orvosi, édesanyám fogorvosi egyetemet végzett, a mindennapokban is az ezzel kapcsolatos témák voltak a beszélgetések középpontjában. Engem ez annyira nem kötött le, ezért amikor a Balassi Bálint Gimnáziumban fakultációt kellett választani csak abban voltam biztos, hogy mi nem szeretnék lenni. A jogi egyetem mellett végül több érvet is fel tudtam sorolni, egyrészt a diplomával nagyon sok területen el lehet helyezkedni, másfelől, habár nem voltam rossz matematika tantárgyból, de az érettségi után már nem akartam számítási feladatokat végezni. Csak a vicc kedvéért jegyezném meg, hogy a jogi diplomával szüleimhez hasonlóan én is jogosult vagyok a dr. előtag használatára, így ezzel sem lógok ki a sorból.

Balassagyarmaton mindig nagy taps fogadja
Balassagyarmaton mindig nagy taps fogadja
Forrás: Nool

Még a saját ballagásáról is lemaradt a sport miatt
Dr. Rózsa Balázst arról is megkérdeztük, hogy mit jelent számára a Fiatal Példakép-díj.
– Rendkívül sokat jelent számomra, hogy Balassagyarmat önkormányzatának képviselő-testülete érdemesnek talált az elismerésre. Őszintén meglepődtem, amikor megcsörrent a telefon, hogy gratuláljanak és meghívjanak az ünnepségre. Ez egy visszajelzés számomra, hogy volt értelme a tanulásba és sportba fektetett időnek és energiának, valamint valamelyest kárpótol abban, hogy a sportbeli teendőim miatt lemaradtam olyan eseményekről, mint a saját iskolai ballagásom. Motiváló is számomra, hogy a jövőben én is visszaadjak a városnak valamit abból, amit ezzel a díjjal és a Tour de Hongrie rajtok kapcsán kaptam.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában