Ökölvívás

2023.02.22. 21:24

Rendre fényes érmekkel térnek haza a bátonyterenyei bokszolók

Folyamatosan szállítják az érmeket a Hranek Box Club Bátonyterenye egyesületének ökölvívói, akik a nemzetközi megmérettetéseken is kiválóan teljesítenek. Gál Gyula büszke lehet a tanítványaira, hiszen jó hírét viszik a városnak és a megyének.

Langa Attila

Gál Gyula tizennégy évvel ezelőtt ­gondolta úgy, hogy újra visszatér a sport világába egy hosszabb kihagyást követően. Korábban az ökölvívó tizenkét éven keresztül képviselte az SBTC-t, ezalatt kétszer is junior bajnoki címet szerzett edzője és egyben példaképe, Hranek Sándor irányítása mellett.

A barátai noszogatására hobbiszinten elkezdett edzéseket tartani Bátonyterenyén, béreltek egy kis termet, majd idővel felszerelt edzőtermük is lett. A sportember megkeresésére korábbi edzője, Hranek Sándor is a kezdeményezése mellé állt, így az általa Budapesten működő Hranek Box Club is támogatta a bátonyterenyeieket.

Évről évre többen kezdtek el sportolni, így a vezetők közösen úgy döntöttek, a tehetségeseket megpróbálják kiemelni, és versenyekre is benevezik őket, akik kisebb és nagyobb sikerrel tértek haza szinte minden megmérettetésükről. Többek között Kőrös Attila a profik között kisvilágbajnoki övet nyert, míg az edző fia, Gál Patrik – a Hranek Box Club színeiben – korosztályos nemzetközi nehézsúlyú bajnoki címet szerzett. Ezek a sikerek megerősítették a bátonyterenyei edzőben az érzést, hogy érdemes foglalkozni a fiatalokkal.

Gál Patrik (jobbra) kemény edzőellenfelekkel készül a felnőtt meccseire
Forrás: Beküldött fotó

Évekkel ezelőtt Hranek Sándor külföldön kapott munkát, így Spanyolországba költözött, de Gál Gyula az egyesület nevét meghagyta Hranek Box Club Bátonyterenye néven, hiszen őt kérte fel korábbi példaképe, hogy üzemeltesse tovább az egyesületet.

Gál Gyula munkáját rengetegen elismerik országszerte, hiszen egy kitörési lehetőséget is biztosít a hátrányos helyzetű gyerekeknek a sportolás mellett, akik közül többen már éltek is a lehetőséggel. Az edző és a fia a közelmúltban nemzeti ökölvívóbírói végzettséget szerezhettek, amely ugyancsak hatalmas büszkeséggel tölti el az egyesületet. Az elmúlt évekről kérdeztük a bátonyterenyei trénert.

– Jelenleg mennyi sportoló jár az edzésekre?
– Húsz fő körüli létszámmal működünk, akik közt vannak serdülő-, junior- és ifjúsági korosztályúak, míg felnőttek közt jelenleg csupán a kis kihagyás után most visszatérő fiam, Gál Patrik szerepel. Hét versenyző mellett szívesen biztosítunk lehetőséget a hobbiszintű női és férfi ökölvívóknak, akik még csak ízlelgetik a sportágat. Büszkék vagyunk rá, hogy az elmúlt évben például volt két magyar válogatott ökölvívónk, valamint ketten is a keret tagjai voltak.

Papp Vencel (balra) és Nagy Laura egyre jobb eredményeket érnek el 
Forrás: Beküldött fotó

– Milyen komolyabb eredményeket értek el az elmúlt években?
– Az országban már nagyon elismert egyesület a bátonyterenyei, hiszen ki merem jelenteni, hogy szinte minden versenyünkről éremmel térnek haza a sportolóink. Pár héttel korábban Nagy Laura nyert junior 48 kilogrammos kategóriában aranyérmet egy országos versenyen, de korábban már harmadik helyen végzett az ob-n. A legeredményesebb versenyzőnk Gál Patrik, aki ezüstérmes lett korábban a mini-vb-n, továbbá három éven keresztül serdülő-, junior- és ifjúsági korcsoportban mindig aranyéremmel térhetett haza a versenyekről félnehézsúlyúként, most pedig a felnőttek közt szeretne majd bizonyítani. Az elmúlt években nemzetközi versenyeken is szépen teljesítettek az ökölvívóink, hiszen többek közt az egri Bornemissza megmérettetésről is hoztunk haza fényes érmeket. Korábban Patrik két ezüstéremmel térhetett haza, ezt követően nyertünk egy bronz- és egy aranyérmet, míg legutóbb Papp Vencel nyerte meg a juniorkategóriában a nívós, egri versenyt. Az elmúlt évben tizenegy aranyérmet és több dobogós helyezést szereztek a versenyzőink.

– Külföldön is szorítóba lépnek a bátonyterenyei ökölvívók?
– Több országban is vettünk már részt megmérettetéseken, de ugye ezeknek a finanszírozása egyre nagyobb, így sajnos már meg kell gondolnunk, hogy hova és hány fővel nevezünk. Korábban képviselhettük már Bátonyterenye városát Romániában, Szerbiában, Ausztriában, Törökországban és Lengyelországban is. Legutóbb Berki Brendon szerepelhetett a törökországi junior-Eb-n a 70 kilogrammos kategóriában, ahol a legjobb 32-be jutott. Itt megemlíteném, hogy a fiatal bátonyterenyei tehetség kiemelésre is került, így már Egerben állt edzésbe és végzi a tanulmányait.

Berki Brendon (balra) már Egerben folytathatja a pályafutását
Forrás: Beküldött fotó

– Vannak már kilátásban versenyek, amelyeken részt vesznek majd az idei évben?
– Több egyesülethez hasonlóan, a mi helyzetünk is sokkal hátrányosabb lett, mint az elmúlt években, hiszen a támogatásunk kevesebb lett. Az önkormányzat és a többi támogatónk próbál bennünket így is segíteni, tekintettel az eredményességünkre, de nehéz a helyzet. Ezek fényében nem tudom előre, hogy idén milyen versenyeken tudunk majd biztosan részt venni kettő kivételével, hiszen mindenképpen indítani fogom Papp Vencelt az ifjúsági Eb-válogatón márciusban, míg a Magyar Kupára négy versenyzőt szeretnék nevezni, többek között Gál Patrikot már a felnőttek cirkáló súlyában.

Gál Patrik (balra) és Gál Gyula nemzeti ökölvívóbírói vizsgát végzett
Forrás: Beküldött fotó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában