29. emlékfutás

2021.12.13. 18:27

A salgótarjáni emlékfutás legaktívabb iskoláit díjazták

Hétfő délután a szokásos forgatókönyv szerint a salgótarjáni Megyeháza dísztermében gyűltek össze azok, akik szűk két hónapja az intézmény környékén koptatták az aszfaltot, illetve segítették a 29. emlékfutás létrejöttét. A Valiskó Ferenc vezette versenybizottság így köszönte meg a támogatók és résztvevők munkáját. A délután során hozták nyilvánosságra azt is, hogy az egyes tanintézmények milyen arányban képviseltették magukat a megemlékezésen.

Bakos László

Forrás: NMH

Fotó: B. L.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, október 23-án egy év szünet után ismét futással adóztak az ’56-os hősök előtt a nógrádi megyeszékhelyen.

Az iskolai létszámok összeszámolása után kialakult sorrendek kihirdetésére életre hívott ünnepség a Himnusz eléneklésével kezdődött. Ezt követően Skuczi Nándor kapott szót. A megyei közgyűlés elnöke óriási dolognak nevezte, hogy van egy ember, aki már 29. alkalommal rendezte meg az emlékfutást, Valiskó Ferencet pár héttel ezelőtt elhivatottsága miatt Nógrád megyei díszpolgárává választották. 

A legmagasabb részvételi arányt produkáló Beszterce tagiskolának Mecser Lajos adta át a díjakat
Forrás: B. L. / NMH

Skuczi Nándor szerint a főszervező jó példát mutat a mai fiataloknak, akiknek nincs szükségük fegyverre ahhoz, hogy kiálljanak magukért.

Ezt követően Schirilla György, a rendezvény emblematikus alakja köszönte meg, hogy Nógrád megyéért díjban részesült, majd a szeretet és sport salgótarjáni összekötéséről beszélt.

A korábbi évektől eltérően a Madách gimnázium diákjai online műsor keretében adóztak az 56-os hősök előtt.

A középiskoláknál győztes Madách gimnáziumnak Básti István is gratulált
Forrás: L. B. / NMH

Ezután a versenybizottság vezetője, Valiskó Ferenc elevenítette fel a rendezvény napjának fontosabb állomásait, és elmondta, hogy összesen 16 váltó rótta a köröket. A támogatók felsorolását követően pedig kezdetét vehette a díjak átadása, ahol a megye prominens vezetői, illetve neves sportolói is közreműködtek.

Valiskó Ferenc főszervező (balra) és Schirilla György 
Forrás: B. L. / NMH

A négy kategóriában értékelt óvodák és iskolák ezúttal is értékes jutalmakkal, oklevelekkel, serlegekkel gyarapodtak. A tanintézmények után a különdíjak átadása következett, így az Illyés Gyuláné speciális iskola és a somoskőújfalui Krepuska iskola képviselőit is szólították. Az egyéni díjak odaítélésekor a felnőtt kategóriák abszolút győzteseire esett a választás, így a SAC két atlétáját, Bali Sárát és Besze Tibort is megtaposolhatta a közönség. Külön járt az elismerés az SBTC korábbi kétszeres olimpikon hosszútávfutójának, Mecser Lajosnak is.

Az ünnepi eseményt a Szózat eléneklése, valamint állófogadás zárta le. Folytatás 2022. október 23-án, a 30. emlékfutással.


A létszám döntött az intézmények között

Óvodák: 1. Jó Pásztor (36,9 százalékos részvételi arány), 2. Mackóvár (19,69%), 3. Gyermekkert (10,65%).

Nagyiskolák: 1. Beszterce-lakótelepi Tagiskola (38%), 2. SÁI Székhelyintézmény (28,39%), 3. Kodály Tagiskola (19,17%).

Kisiskolák: 1. Uzoni Péter Általános Iskola és Gimnázium (34,95%), 2. Petőfi Tagiskola (12,92%) 3. Dornyay Béla Tagiskola (10,9%).

Középiskolák: 1. Madách Imre Gimnázium és SZKI (14,36%), 2. Bolyai János Gimnázium (8,41%), 3. Táncsics Mihály Közgazdasági SZKI (3,92%).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában