autósport

2021.12.05. 11:23

A bajnoki cím megszerzéséért fog küzdeni a fiatal szécsényi autóversenyző

A szécsényi Vincze Ferenc ötéves korában az szüleitől kapott egy benzinmotoros gokartot. Édesapjával elment Kecskemétre az országos gokartbajnokságra, s a fiú ott elhatározta, hogy ezt a cseppet sem olcsó sportágat fogja választani.

Szenográdi Ferenc

Vincze Ferenc a lakásukon lévő szimulátorban

Forrás: NMH

Fotó: Sz. F.

Az édesapja vásárolt a fiának egy bajnoki futamokra is alkalmas gokartot. Az első versenyén éppen hogy betöltötte a 7. életévét, a húsz induló közül negyedikként ért célba. A következő évben az összetett versenyen a második helyet szerezte meg. Ezt követően még több versenyen vett részt, ahol jó eredményeket tudhatott magáénak. Ahogy mondta: anyagi okok miatt abba kellett hagynia a versenyzést.

Vincze Márton szécsényi versenyző – aki már nincs közöttünk – felajánlotta a versenyre az autóját, amivel Feri második helyen ért célba. A szülei látták a fiúban a tehetséget, az autósport iránti elszántságot, s vásároltak neki egy, a versenyzésre is alkalmas autót. Kategóriájában jó eredményeket ért el, 2009-ben úgy nyerte meg az tíz futamból álló országos szlalombajnokságot, hogy az utolsó futam előtt már behozhatatlan előnyre tett szert. Egy évvel később, 2010-ben az országos szlalombajnokság mellett a Közép- Európai Zóna Kupát is megnyerte, amely tizenhat futamból állt.

Vincze Ferenc a lakásukon lévő szimulátorban
Fotó: Sz. F. / NMH

A továbblépést a rali jelentette volna számára, de ahogy mondta, az abban való versenyzésre sokkal nagyobb anyagi háttér kéne, ami nem állt rendelkezésükre. Két év múlva ismét segítségére volt Vincze Márton, aki autóját biztosította a fiúnak az országos versenyzésre. A harmadosztályú országos ralibajnokságon a negyedik helyen ért célba. A következő évre sikerült egy komolyabb anyagi háttérrel rendelkező szponzort szereznie, s megnyerte a bajnokságot. Átlépve a másodosztályt, 2014-ben felkerült az első osztályba, ahol az első alkalommal csak két futamon indult. A következő év a tapasztalatszerzés jegyében telt el. 2017-ben és 2018-ban a saját autójával a bajnokságon a harmadik helyen végzett. 2019-ben valóra vált a nagy álma, övé lett az országos ralibajnoki cím.

Úgy tervezte, hogy elindul az Európa-bajnokságon, de a szükséges anyagi hátteret nem sikerült biztosítania. A következő, 2020-as esztendőben a harmadik helyen zárta a magyar bajnokságot.

Az idei évet megfelelő szponzori támogatás hiányában ki kellett hagynia. Természetesen a versenyzésről nem mondott le. Fizikálisan és mentálisan is karbantartja magát. Otthon, a lakásukon van egy versenyautó-szimulátor, amelyen rendszeresen gyakorol. Az idén sem maradt ki számára a verseny, részt vett a nemzetközi szimulátorbajnokságon, ahol több mint kétszázan indultak, s a versenyt ő nyerte meg. Szorgalmasan készül a jövő évi versenyre, s ahogy mondta, úgy néz ki, hogy az anyagi háttér is összeáll, s így reméli, hogy ismét részt vehet a magyar ralibajnokságon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában