úszás

2021.10.21. 11:20

Olimpiai bajnok szemlélte a balassagyarmati tanuszoda tehetségeit

A magyar sportcsillagokat Balassagyarmaton köszöntő őszi rendezvénysorozat utolsó állomásán Risztov Éva olimpiai bajnok úszó látogatott el szerdán az Ipoly-parti városba.

Hegedűs Henrik

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

A 2012-ben Londonban a nyíltvízi számban elképesztő hajrájával győztes kiválóság először kora délután a Révész László Tanuszodában találkozott tehetséges úszópalántákkal. Kedvesen parolázott a gyerekekkel, majd megszemlélte, miként zajlik Koleszár Norbert csoportjában az oktatás és néhány hasznos tanáccsal is ellátta a fiatalokat.

A bajnokkal sikerült néhány szót váltanunk. Elmondta, néhány gyerkőcnek egészen jó a vízfekvése, ügyesek a tempók, gyönyörűek a technikák, tréfásan megjegyezte, egyet-kettőt közülük szívesen átcsábítana a saját csapatába. Risztov Éva hozzátette, egészen mások manapság a körülmények, mint amilyen viszonyok között ő megtanulta karcsapásokat annak idején. Rendkívül hasznos a tanuszoda építési program, és nem véletlenül indult el Egerszegi Krisztina vezetésével a Magyar Úszó Szövetség kezdeményezése, hogy minden gyermek megtanulhasson úszni. Nem az a lényeg, hogy mindenkiből bajnokot neveljenek, ahhoz a csillagok tökéletes összeállása szükséges, mint ami a Darnyi Tamás-Széchy Tamás, vagy az Egerszegi-Kiss László páros esetében történt. A cél, hosszú távon egészségesebbé tenni a feltörekvő nemzedékeket, amihez az úszás, akárcsak az atlétika, tökéletes mozgás-alapot biztosít. Ezért is kell a gyerekeket már nagyon korán a medencékbe csalogatni.

A sportoló az este során közönségtalálkozón vett részt a régi vármegyeháza dísztermében. Itt Hajdú B. István társaságában (az eredetileg meghívott riporter-vendég, Székely Dávid sajnálatosan lebetegedett) felevenítette pályafutása legemlékezetesebb pillanatait. Az úszónő hatalmas reménységnek indult, de tizenkilenc évesen, 2004-ben, Athénban túlságosan sok nyomás nehezedett rá, és az elvárásokat nem tudta teljesíteni, elmaradt a várt kirobbanó siker. Ezután jött egy komoly hullámvölgy, majd a felkapaszkodás, a szellemi-érzelmi megújulás a debreceni közegben, és felnőtt fejjel, okosan, taktikusan versenyezve a brit fővárosban eljutott a csúcsra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában