kézilabda

2021.07.23. 08:20

A szigorú szabályok ellenére is kihozta a maximumot az Eb-ből a bajnok gyarmati kapus

A magyar női U19-es kézilabda-válogatott megnyerte a celjei Európa-bajnokságot. Bukovszky Anna, a gyarmati kapus is sokat tett a sikerért.

B.L.

Az Eb-t nyert magyar csapat, elől középen feketében Bukovszky Anna

Forrás: mksz.hu

Fotó: PETER CSEH

A balassagyarmati származású Bukovszky Anna másodikos korában kezdett el kézilabdázni. Az egyik edzésen nem volt senki, aki beállt volna a kapuba, ő elvállalta, és végül ott is ragadt. A balassagyarmati Palóc Pumák fiúcsapatában játszott körülbelül két-három évig, majd az egyik salgótarjáni meccsen felfigyelt rá az ózdi lánycsapat edzője. Egy idő után Salgótarjánba is hívták, pár hónapig ott is védte a kaput. Ezt követően került Vácra, de kettős igazolásának köszönhetően a gödieknél is betölti a kapus posztot.

A korosztályos válogatottba 2017 végén hívták be, a címeres mezt egy szerb tornán viselhette először. Majd következett az első Európa-bajnoksága, Svédországban az U16-osakkal szerezte meg az aranyat. Két évvel ezelőtt Szlovéniában az U17-es válogatottal is diadalmaskodott.

- Mivel két évvel ezelőtt is megnyertük az Európa-bajnokságot, szerettünk volna hasonló, vagy ugyanolyan eredményt elérni, és ez érződött is a csapat munkáján – mondta Anna az idei Eb elvárásairól.

- A hangulat jó volt, a csapat régóta együtt van, így csak pár emberrel kellett összeszokni, akik azonnal beilleszkedtek. A torna lebonyolítása kissé furcsa volt, mivel a koronavírus-járvány miatt egy „buborékban” éltünk, így meg kellett küzdenünk azzal, hogy be vagyunk zárva. De próbáltuk ebből is a maximumot kihozni – mesélte a kapus.

A magyar együttes hibátlan teljesítménnyel (hat meccs/hat győzelem) jutott el a döntőig, amelyben az orosz csapat várt rá. Az NSO tudósítása szerint a fináléban a magyar válogatott gyakorlatilag végig vezetett, és nagyon magabiztos játékkal fölényes győzelmet aratott. A mieink a szünetben hat góllal vezettek (17–11), végül 31–22-re nyerték meg a mérkőzést.

Az Eb-t nyert magyar csapat, elől középen feketében Bukovszky Anna
Fotó: mksz.hu

Az U19-es korosztály két évvel ezelőtt is megnyerte az Eb-t, annak a gárdának Golovin Vlagyimir volt az edzője. Idén ifj. Kiss Szilárd vezette aranyéremre a magyar lányokat; az ő csapata a 2018-as serdülő és a 2019-es ifjúsági Európa-bajnokságot is megnyerte – emelte ki a magyar szövetség (MKSZ) honlapja –, így továbbra is csak arannyal rendelkezik a világversenyekről.

- Klubszinten szeretnék minél előbb végezni a csapatommal a bajnokságban. Az Európa Ligában amennyire csak tudunk, minél tovább eljutni. Válogatott szinten pedig jövőre lesz egy világbajnokság, amelyre gőzerővel fogunk készülni – vázolta terveit Anna.

Az Európa-bajnokság végeredménye:

1. Magyarország, 2. Oroszország, 3. Franciaország, 4. Svédország, 5. Románia, 6. Dánia, 7. Horvátország, 8. Németország, 9. Norvégia, 10. Csehország, 11. Svájc, 12. Szlovákia, 13. Ausztria, 14. Szlovénia, 15. Montenegró (Portugália visszalépett).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában