akadályfutás

2020.11.16. 17:25

Európa legjobbjai között méretteti meg magát a salgótarjáni sportolónő

Olyan világot élünk most, amikor pillanatok alatt felülírhatják a körülmények a terveinket. De nem a céljainkat! S ha valaki olyan kemény sportágat űz, mit a spartan terep-akadályfutás, akkor különösen igaz mindez. A salgótarjáni Bíró Renáta is többször átírta már a terveit mióta kivívta az ez évi Európa-bajnoki szereplés jogát, de a célja töretlen: ott lenni december 11-13 közt Tenerifén és megküzdeni a kontinens legjobbjaival.

Andó Ákos

– Ez életem nagy célja, nem tudom, lesz-e a jövőben ilyen lehetőségem, szeretném kihasználni – mondta arra a kérdésre, hogy a jelenlegi helyzetben vállalja-e az Európa-bajnoki részvételt. – Eredetileg szeptember közepén Tirolban lett volna az Európa-bajnokság, de már nyár végén lemondták az ottani szervezők, így került az idei verseny Tenerifére. Ami persze így hosszabb utazás, más költségvetés, de szeretném magam megméretni Európa legjobbjai közt, s persze képviselni az itteni remek spartanosokat.

Negyedszázada sportol aktívan, terep- és országúti kerékpározással kezdete, harmadik lánya születése után azonban a futás lett az ő sportága, hetente legalább háromszor terepen fut. Két éve csapatban kezdte a futásból, akadályok leküzdéséből álló, fizikai és lelki kitartást is igénylő új sportágat, a spartant, s ebben az évben már egyéni futamokon is sikerrel szerepelt. Januárban megnyerte a besztercebányai téli sprintet, ezzel az eredményével azonnal kvalifikálta magát az Eb-re. Azóta a legtöbb hazai versenyen rajthoz állt, s mindig kategóriája legjobbjaként ért célba, legutóbb e hónap elején Veszprémben.

Bíró Renáta a legtöbb hazai versenyen mindig kategóriája legjobbjaként ért célba
Fotó: Beküldött

Zsíros Istvánnal, a szintén salgótarjáni spartanossal, a Spartan Training Group vezetőjével, edzőjével beszélgetett, aki 2018-ban már részt vett Európa-bajnokságon, hogy milyen egy ilyen erőpróba, s eldöntötte: belevág.

Bíró Renáta idei versenyeken szerzett érmei
Fotó: Beküldött

– A családom, azaz a férjem és a gyermekeim is támogatnak, büszkék arra, amit csinálok. Sőt, a nevezési díjra és a megváltozott helyszín miatti repülőjegyre egy gyors gyűjtést szerveztek nekem az itteni társak, ami rekord idő alatt összegyűlt, azonban az indulásomhoz még covid-tesztek és a négy nap ott tartózkodás költségei társulnak. Bízom benne, hogy összeáll a költségvetés utolsó része is – zárta szavait Bíró Renáta, aki az STG Salgótarján színeiben képviselné a megyeszékhelyet és az itteni spartathlonistákat is. S ha korosztályában az első tízben tudna végezni, az nagyon szép ajándék lehetne a karácsonyfa alá...

Idén nem, majd jövőre

Két éve, 2018-ban már részt vett az Európa-bajnokságon Zsíros István, azóta folyamatosan teljesíti a kvalifikációs szintet. Ez alapján idén is rajthoz állhatna, ha…

Ha nem lenne a járvány, ami miatt az idei versenynaptár, ezáltal a felkészülés, a formaidőzítés is alaposan megváltozott. Persze anyagilag is megterhelőbb lenne Tenerifén versenyezni, mint a „szomszédos” Tirolban. Emellett a családtól, feleségemtől és gyermekeimtől sem szeretnék decemberben távol lenni, ezért úgy döntöttem, hogy az idei Eb-nevezésem áttetetem 2021-re, ugyanis már a jövő évi szintem is megvan – mondta az egyik legeredményesebb salgótarjáni versenyző.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában