versenymászás

2019.11.03. 15:20

Ott lehet az ötkarikás játékokon a nógrádi falmászó

A 15 éves szügyi Vályi Gergő a hazai versenymászás legnagyobb sikerét érte el az oroszországi Voronyezsben rendezett Ifjúsági Európa-bajnokságon: aranyérmet szerzett. Ez az eredmény azért is különleges, mert a nagy mászómúlttal rendelkező nemzetek versenyzőit is maga mögé utasította. A fiatal tehetséggel a kezdetekről, a sportágról, terveiről is beszélgettünk.

Lászlók Judit

Vályi Gergő, nyakában Európa-bajnoki aranyérmével

Forrás: NMH

Fotó: T. A.

Nagyon fiatalon kezdett mászni, hogyan kezdődött?

– Hétévesen kezdtem el műfalon mászni a Balassagyarmati Hegymászó Klubban, amelynek akkor a vezetője Poldauf Ferenc volt. Ő ismertette meg velem a sziklamászást. A gyarmatiakkal sokat másztunk a közeli Mátra szikláin. Egy évvel később már Budapesten kezdtem meg az edzéseimet, majd 2013-ban, kilencévesen kezdtem versenyezni.

Hogyan jellemezné ezt a sportágat?

– A versenymászás viszonylag fiatal sportág és három száma van: a nehézségi mászás, amely kötéllel biztosított és magas falon történik, a boulder, amely alacsony falon történő, kötéllel nem biztosított mászást jelent, valamint van a gyorsasági mászás. Az oroszországi Voronyezsben rendezett ifjúsági Európa-bajnokságon a B kategóriában az első helyet sikerült elérnem.

Hogyan készült az Európa- bajnokságra?

– Általában heti két–három alkalommal Budapestre járok edzésre, az édesapám kísér el. A fővárosi edzések között itthon készülök. Korábban apukámmal építettünk a házunk oldalára egy kis mászófalat.Az erősítő edzéseket is meg tudom itthon oldani. Az Európa-bajnokságot megelőzte egy intenzív háromhetes sorozat.

Vályi Gergő, nyakában Európa-bajnoki aranyérmével
Fotó: T. A. / NMH

Hogyan értékelné az ifjúsági Európai-bajnoki címét?

– Ez egy állomás az én versenymászós pályafutásomban. Azért fontos, mert ezáltal fel tudtam mérni, hogy hol állok az igen erős nemzetközi mezőnyben. Ezáltal kiderült, hogy jó úton haladok a felkészülésemben. Jövőre átkerülök az Ifi A kategóriába, amely nem lesz könnyű év számomra, hiszen egy évvel idősebb versenyzőkkel is össze kell mérnem magam.

A verseny előtt gondolt-e a győzelemre?

– Az idei szezonban sikerült az Európa Kupa-sorozat nehézségi számának mindhárom fordulóját megnyernem, reméltem a döntőbe jutást, bizakodtam a dobogós helyben.

Milyen érzés, hogy a legnagyobb mászómúlttal rendelkező országok versenyzőit is maga mögé utasította?

– Nagyon örültem az eredménynek, hiszen ezért dolgoztam és edzettem egész évben!

Mi a véleménye arról, hogy a hazai versenymászás legnagyobb sikerének tekintik az eredményét?

– Ez az eredmény nem csak az én érdemem, hiszen sok ember összehangolt munkája fekszik benne. Főként az edzőimé, a szüleimé és mászótársaimé is, akikkel évek óta együtt edzek és az összes magyar mászóé, akik szurkolnak nekünk, amellyel óriási motivációt nyújtanak a megmérettetéseken.

Milyen a kapcsolata a versenytársaival?

– Nagyon jó a kapcsolatom a versenytársaimmal. Olyannyira jó barátságot ápolunk, hogy a szabadidőnket is együtt töltjük, most például az őszi szünetben együtt megyünk sziklát mászni. A mászótársak között egyébként fontos a bizalmi viszony megléte, hiszen a biztosítás során egymásra bízzuk az életünket. A mászók alapvetően is nagyon barátságos és összetartó emberek.

Hol és mikor lesz a következő versenye?

– Idén még három Magyar Kupa verseny lesz, ezt követi egy háromhetes pihenő időszak. Utána megkezdődik a felkészülés a jövő évi hazai és nemzetközi versenyekre.

Láthatjuk-e majd a 2024-es párizsi olimpián versenyezni?

– A következő szezonban szándékaim szerint részt veszek a lehető legtöbb hazai és nemzetközi versenyen. Szeretném megőrizni az eddigi címeimet. Mindemellett a külföldi versenyeken is szeretnék minél előkelőbb helyen végezni. A hosszútávú céljaim között szerepel az olimpia. Bízom benne, hogy a 2024-es párizsi olimpián majd részt vehetek, de addig azért még nagyon sok munka vár rám!

Jeles tanuló, szép eredményekkel

Vályi Gergő, becenevén Gege, 15 éves, a szüleivel él Szügyben. Jeles tanuló, a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium diákja, 9. osztályos. Hobbija a sziklamászás, a túrázás és a síelés. A nehézségi edzője Beliczki Péter, boulder edzője Schmidt Tamás. Eredményei: 1. hely Európa Kupa Ifi B sorozat (2019), Világbajnokság Ifi B 7. hely (2019), Európa Bajnokság Ifi B Boulder 5. hely (2019), Európa Bajnokság Ifi B Lead 1. hely (2019), Alpok-Adria kupasorozat U16 1. hely, XLVI. Aggtelek Kupa Hegy- és Sziklamászó Fesztivál (nyílt) első hely. Mind a boulder, mind a nehézségi versenyszámban korosztályos magyar bajnok. Nehézségi mászásban nyílt férfikategóriában is megszerezte a magyar bajnoki címet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában