ünnepség

2019.10.08. 13:52

A miniszterelnök is felköszöntötte a tarjáni olimpiai bajnok focistát

Az elmúlt hetek, napok az ünneplések, a köszöntések jegyében teltek Básti István olimpiai bajnok labdarúgó számára, minthogy szep­tember 19-én töltötte be 75. életévét.

Csongrády Béla

Orbán Viktor miniszterelnök is felköszöntötte Básti Istvánt

Fotó: Ladóczki Balázs

Arra az ünnepségre – amelyre hétfőn került sor a nógrádi megyeszékhelyen – végképp nem számított. Olyan országosan ismert sportemberek, helyi vezetők köszöntötték, akiktől ugyancsak jó szívvel vette a kedves szavakat, ajándékokat. A megjelentek nevében elsőként Szöllősi György, a Nemzeti Sport-csoport főszerkesztője kért szót és elevenítette fel Básti István elévülhetetlen érdemeit, amelyeket egyrészt nevelőegyesületében, a SBTC-ben, másrészt 1968-ban Mexikóban, az olimpiai bajnokságot nyert magyar csapat tagjaként vívott ki magának.

Becsó Zsolt, országgyűlési képviselő életkora miatt úgymond fénykorában , fekete-fehér mezben még nem láthatta Básti Istvánt játszani, de vannak olyan gyermekkori emlékei, amikor – mintegy levezetésként – az ünnepelt Pásztón futballozott. Még akkor is látszott, hogy milyen remekül bánik a labdával, s milyen rendkívüli a technikai képzettsége. A későbbiekben kispályán azonban már játszhatott is az egyik hajdani Stécé-legenda ellen.

Orbán Viktor miniszterelnök is felköszöntötte Básti Istvánt
Fotó: Ladóczki Balázs

Ezt követően Becsó Zsolt felolvasta Orbán Viktor közvetlen hangvételű, alábbi levelét: „Tisztelt Básti István! Ha a klubhűségnek mértékegysége lenne, akkor azt Básti Istvánról kellene elnevezni. Annak idején Önért a legpatinásabb fővárosi csapatok álltak sorba, mégis kitartott nevelőegyesülete, a Salgótarjáni Bányász mellett, melynek támadó középpályásaként kreatív játékával nemcsak a magyar bajnokságban nyújtott kiváló teljesítményt, de nemzetközi porondon is letette névjegyét. Ezúton szeretném megköszönni, hogy a legendás tarjáni virtust a nemzeti válogatott színeiben is többször megmutatta, így például az 1968-as mexikói olimpiai játékokon, ahol csapattársaival együtt nyert bajnokságot Magyarországnak. Engedje meg, hogy a születésnapja alkalmából a gratuláló családtagok és barátok sorába állva én is tisztelettel köszöntsem, és további jó egészséget, valamint kertészkedésben és horgászatban gazdag mindennapokat kívánjak Önnek. Budapest, 2019. szeptember 19. Tisztelettel: Orbán Viktor.

Becsó Zsolt egy – mások mellett Ferencz Gyula, Szalay Miklós olimpiai bajnok és Répás Béla egykori játszótárs által is – dedikált labdát is átnyújtott Básti Istvánnak.

Budapestről érkezett (balról): Kiss Norbert, Szöllősi György és Jakab János, az ünnepelt Básti István ünneplésére
Fotó: NMH

 

A fentiek mellett a köszöntő személyek között volt Budapestről Jakab János, a Budafoki MTE tiszteletbeli elnöke, volt élvonalbeli labdarúgó, a miniszterelnök tanácsadója és Kiss Norbert, a MOB Gazdasági Bizottságának tagja, volt sport helyettes államtitkár. Nógrádot Skuczi Nándor, a megyei önkormányzat közgyűlésének elnöke és Szabó Csaba a megyeszékhely polgármesterjelöltje is képviselte. Ők is elmondták gondolataikat, amelynek lényege, hogy nemcsak Salgótarján, hanem az egész megye büszke lehet arra, hogy ilyen játékosok kerültek ki innen, mint Básti István, aki meghatottan mondott köszönetet mindenkinek, kiemelten Orbán Viktornak, és sok sikert kívánt további miniszterelnöki tevékenységéhez.

A baráti beszélgetés keretében természetesen szó esett egykori és mai közös sportélményekről és kiderült az is, hogy Básti István ünneplése még nem ért véget. Ugyanis a Magyar Olimpiai Bizottság a közeljövőben köszönti őt, együtt a szintén 75 éves kenussal, Tatai Tiborral, a nyolcvanéves Varga János birkózóval és a hetvenéves Nagy Lászlóval. Valamennyien 1968-ban, Mexikóban nyertek aranyérmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában