Múltidéző

2018.08.04. 15:46

Jubilál a világcsúcs – így szárnyalt Sotomayor Salgótarjánban

A napokban volt a 25. évfordulója annak, hogy a kubai Javier Sotomayor felállította a ma is érvényben lévő magasugró világcsúcsot. Múltidézőnkben felelevenítjük, amikor a salgótarjáni közönség előtt „szárnyalt”.

Sotomayor a Fő téren, 1995. szeptember 11.

A kubai ugrófenomén négy alkalommal is elfogadta Angyal János invitálását, és az Ugrógála sztárvendégeként mindegyik alkalommal meg is nyerte a magasugrást. Nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Salgótarjánra figyelt a világ.

Az első alkalommal, 1994-ben 236 centit ugrott, egy évvel később egy centivel ezt is felülmúlta. Aztán 1997-ben Javier Sotomayor ugyanúgy 232 centiig jutott, mint riválisa, az amerikai Charles Austin, de kevesebb rontott kísérletével a kubai állhatott a dobogó tetejére. Végül pályafutása végén, 2001-ben Somoskőn ugrott utoljára Európában, akkor 235 centivel szerezte meg a győzelmet. Nem meglepő, de a gála örökranglistájának első három helye Sotomayor nevéhez kapcsolódik.

Íme egy 2001-es felvétel Sotomayor ugrásáról:

Javier Sotomayor

Az 1967-es születésű kubai 1992-ben (Barcelonában) olimpiai aranyérmet szerzett, 1993-ban és 1997-ben világbajnok lett, de nyert Universiadét, fedettpályás vb-t és pánamerikai játékokat is. Első világcsúcsát 1988-ban ugrotta, a jelenleg is élő rekordot, a 245 centit 1993. július 27-én, Salamancában teljesítette.

Ugrógála

Egy merész gondolatot követve, 1986. szeptember 19-én Salgótarján Főterén a nézők közé vitték az atlétikát, ekkor rendezték meg az első Ugrógálát. Az unikális helyszín, az emeletmagasságban röpködő rúdugrók, a csinos magasugrónők és az ugrásokat kísérő zene kíváncsi érdeklődők seregét vonzotta a térre. A szurkolók közelsége, a különleges atmoszféra magával ragadta az ugrókat is

A 23 gála alkalmával világklasszis ugrók sora látogatott megyénkbe: Bubka, Sotomayor, Kostadinova, Isinbayeva, Austin, Holm, Klyugin, Pedroso, Rybakov, Slesarenko, Tarasov, Ukhov, Vlasic, Voronin, Yelesina.

[eweb-voting id="2307360"]

A világhírű atléták részvételének köszönhetően a nyomtatott és elektronikus sajtó rendkívüli terjedelemben foglalkozott a rendezvénnyel és a mindig pozitív médiamegjelenés hozzájárult Salgótarján jó hírének erősítéséhez, a szponzoroknak pedig kíváló reklámot nyújtott.

1999-től a festői szépségű, történelmi és természeti értékekben gazdag 700 éves somoskői vár szomszédságában lévő világszínvonalú, műanyagborítású sportcentrum adott otthont a versenynek. Sotomayornak, és a 203 centis világraszóló eredményt elérő Blanka Vlasicnak (2006) köszönhetően az alig háromszáz lakost számláló Somoskő neve bejárta a világot.

Gyulai István, az IAAF főtitkára a gála fővédnökeként jelentős segítséget nyújtott a színvonalas megrendezéshez. Támogatásának köszönhetően a Salgótarjáni Ugrógála fogalommá vált, Nógrád megye kiemelkedő sport-és turisztikai kincse.

Az üzleti világ filozófiáját és a sportolók céljait nagyszerűen kifejezi a gála szlogenje: altius!altius!altius! vagyis magasabbra!magasabbra!magasabbra!

Sotomayor búcsúja, 2001. augusztus 26.
Címkék#ugrógála

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában