Kiállításmegnyitó

2024.05.18. 16:51

Múzeumok világnapja: éjszakába nyúlóan várja szombaton a látogatókat a rimaszombati múzeum

A Gömör-Kishonti Múzeum is csatlakozik a Múzeumok és Galériák Éjszakája nevű programsorozathoz szombaton. A múzeumok világnapja alkalmából szervezett összeurópai program során a vármegye-, illetve egyben az országhatár közelében található rimaszombati intézmény ajtajai délutántól egészen késő estig nyitva maradnak a látogatók előtt, akik számára a különleges programokkal készülnek.

Veres Edina

Nem mindennapi programmal és nyitvatartással készül szombaton a látogatók számára a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum. Az intézmény portálunkhoz eljuttatott tájékoztatása szerint az Európa Tanács védnöksége alatt és a múzeumok nemzetközi napja – azaz a múzeumok világnapja – alkalmából 20. alkalommal szervezi meg a francia kulturális minisztérium a Múzeumok és Galériák Éjszakája nevű rendezvényt Párizsban. Mint írták, ez az esemény évről évre Európa-szerte megszólítja a múzeumokat, hogy szervezzenek egy felejthetetlen, élményekkel teli éjszakát a kultúra szerelmesei számára.

„Egy-egy ilyen alkalommal a múzeumoknak lehetőségük nyílik arra, hogy kulturális örökségüket változatos, szokatlan és érdekes módon mutassák be. Emellett a látogatókat interaktív módon oktathatják olyan programokkal, amelyek kulturált kikapcsolódást ígérnek szokatlan időben és hangulatban” – olvasható a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum közleményében, amelyből az is kiderült, hogy az intézmény a hagyományokat követve idén is részt vesz az összeurópai eseményen. Ennek értelmében május 18-án, szombaton 23 óráig fogadják a látogatókat a múzeumban különböző programokkal. Emellett a Múzeumok és Galériák Éjszakája nevű programsorozathoz kapcsolódva rendezik meg a „Sisi: Egy élet ruhákban elbeszélve” című attraktív kiállítás megnyitóünnepségét is 17 órakor. A tárlat a Sisi néven becézett, Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné ruháinak és öltözékeit mutatja be. A megnyitó során a megjelenteknek lehetősége nyílik meghallgatni a ruhamásolatok készítőjének, Czédly Mónikának a kurátori tárlatvezetését is. A hivatásos varrónő családja egészen 1886 óta foglalkozik varrással, ruhakészítéssel.

A múzeumok világnapja alkalmából barokk korabeli vásári forgatagot szerveznek

A kiállításhoz kísérő rendezvények sora kapcsolódik, amelyeknek célja: a látogató a múzeum udvarába lépve úgy érezze magát, mintha egy korabeli vásárba csöppent volna bele. A kicsik szórakozásáról a Csodaudvar bábszínház gondoskodik majd. A barokk zene dallamait Musicantica Slovaca zeneegyüttes csempészi be a Gömör-Kishonti Múzeumba, ahol a látogatók megtekinthetik a zenészek hangszereinek kiállítását, valamint a gyermekek kreatív műhely során készíthetik el saját hangszerüket. A Teatro Olimpico Nuovo nevű tánccsoport előadását táncműhely gazdagítja, így a látogatóknak lehetőségük lesz kipróbálni a barokk korabeli tánclépéseket is.

„A rimaszombati Csillagvizsgálóval együttműködve sötétedés után égboltmegfigyelésre lesz lehetőség. A résztvevők a mitológia szemével nézhetik meg a csillagképeket” – írták a múzeum tájékoztatásában, amely szerint a programok kiegészülnek még az állandó kiállításokat bemutató tárlatvezetésekkel, illetve egy korabeli vásárral. A vásári forgatagban vert csipke bemutatót is szemügyre vehetnek az érdeklődők, illetve a látogatók a fazekas standnál a kézügyességüket tehetik próbára az agyaggal való munka során. Az érdeklődők a Sisi: Egy élet ruhákban elbeszélve” című kiállítást augusztus 31-ig tekinthetik meg a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeumban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában