Nool.hu videó

2024.03.02. 11:29

Értékkincsek: régi időkbe repít vissza a romhányi vándorkiállítás (fotók, videó)

A Kárpát-medence népművészeti értékkincsét mutatja be Romhányban az a vándorkiállítás, amely pénteken nyílt meg. A tárlat március első két hetében látható a Bereczki Máté Művelődési Ház nagytermében.

Hegedűs Henrik

Az utazó kiállításának középpontjában a magyar népi díszítőművészet áll

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Az egész országot behálózó Petőfi Program jóvoltából, a Néprajzi Múzeum munkatársainak szakmai közreműködésével összeállított, „Ismerd meg és alkosd újra!” címet viselő tárlat megnyitóján Vezér Attila, Romhány polgármestere méltatta a látogatók elé táruló hatalmas tudásanyagot. 

Értékkincsek Romhányban
A tárlat sok érdekességgel szolgált a látogatóknak
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Rövid időre visszakalandozott gyermekkorába, amikor a falusi portákon még mindennapos kézbe kerülő tárgyak voltak a nagyszüleink által rendszeresen használt eszközök, vagy azok a míves munkák révén elkészült textíliák, amelyek nélkülözhetetlen kellékei voltak a háztartások szobáinak. Ez a kiállítás pedig tökéletesen alkalmas arra, hogy az utókor, a mai fiatalság megismerkedjen az elődök életének részleteivel, amiknek napjainkban már szinte hírük-hamvuk sincs.

Feltárja motívumkincseinek legfőbb jellemzőit

A Néprajzi Múzeum képviseletében Tasnádi Zsuzsanna főosztályvezető tablóról tablóra haladva mutatta meg az érdeklődőknek, melyek az egyes magyar tájegységek motívumkincseinek legfőbb jellemzői, miként kerültek be a kismesterségek avatott művelői által az ábrázolásfajtákba az adott vidék sajátos elemei, növényi és állati világának egyedei. Természetesen nem maradhatott ki a népművészeti kelléktárból a huszonegyedik századi követelményekhez alkalmazkodó interaktív rész sem, amit főleg a gyermekek élveztek, illetve saját ujjaik ügyességét is próbára tehették az alkalmi gyakorlati foglalkozáson.

A vándorkiállítás március 13-ig látogatható a Bereczki Máté Művelődési Házban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában