átadó

2021.09.26. 15:45

Gyümölcsnemesítő nevét viseli a romhányi művelődési ház

Bár már hónapok óta díszíti a híres gyümölcsnemesítő szakember, Bereczki Máté neve a művelődési ház homlokzati falát, az intézmény „keresztelőjét” csak most szombaton tartották meg a nyugat-nógrádi nagyközségben.

H. H.

Molnár András katolikus diakónus szentelte meg a művelődési ház homlokzati falát

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

A késő délelőtti ünnepség első felében Bereczki Máté egykori szülőházánál gyülekeztek az érdeklődők, amely előtt a pomológus szobra is áll. Itt a fogadott szülőföld, Kunágota képviseletében Gábor László tanár, önkormányzati képviselő utalt néhány kibővített mondatban a jeles szakember dél-alföldi kötődéseire, miként került el a tizenkilencedik század második felében Mezőkovácsháza közelébe, Sármezey Antal birtokára, ahol a gyermeknevelés mellett kedvenc foglalatosságát, a kertészkedést művelhette, kialakítva nemzetközileg elismertté vált gyümölcsfa-gyűjteményét, és miként adta át tudását a következő nemzedékeknek.

Molnár András katolikus diakónus szentelte meg a művelődési ház homlokzati falát
Fotó: H. Cs. / NMH

Ezután az emlékezők átvándoroltak az innen mintegy fél kilométerre található művelődési házhoz, ahol a névadó keretében leleplezték Tóth Sándor szécsényi szobrászművész ízléses domborművét. Itt Vezér Attila polgármester mondott beszédet, amiben kiemelte, méltó személyt találtak, akiről a kultúra helyi otthonát elnevezhetik, hiszen Bereczki Máté ezer szállal kötődik Romhányhoz.

Ezután Sagyibó Sándorné méltatta a domborművet készítő alkotót, míg a leleplezést követően Molnár András katolikus diakónus szentelte meg azt. Végezetül Végh József nyugat-nógrádi helytörténész az intézmény nagytermében avatta be részletesebben a hallgatóságot a gyümölcsnemesítő előd munkásságába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában