Felújítás

2024.02.06. 11:34

Már berendezhetik az új tárlat anyagát a horpácsi Mikszáth-kúriában

Az eredeti elképzeléseknek megfelelő ütemben zajlik Horpácson a Mikszáth-kúria korszerűsítése, amellyel három évtizedes gondokat orvosolnak a nagy palóc író szeretett falujában.

Hegedűs Henrik

A tavaly ősz elején megindult felújítás két ütemben szépíti meg a közel százhúsz esztendős, neoklasszicista épületet, amelyet az író fiának tervei alapján emeltek fel. Ennek első szakasza a tényleges ipari szakmunkákat fedte le, mintegy 150 millió forint értékben. Ezek közül a legfontosabb a fűtési rendszer modernizációja volt, hiszen hosszú évtizedeken keresztül úgy működött az ország egyetlen önálló Mikszáth-múzeuma, hogy télen és nyáron is meglehetős hideg uralkodott a beltérben. Ez az áldatlan állapot az irodalmár örökségét képező kiállítási tárgyaknak is felettébb ártott, nem beszélve az érkező látogatók komfortérzetbeli hiányosságairól. Hasonlóképpen szigorú műemlékvédelmi ellenőrzés mellett a tetőszerkezet is megújult.

A másik, mintegy hetvenmilliós költségű részt a kiállítási szakanyagra szánták. Itt szintén fontos szempont volt, hogy a huszonegyedik századi igényeknek megfelelően szolgálják ki a magyar irodalom egyik legnagyobb alakjának a munkássága iránt érdeklődőket.

Molnár Zoltán, Horpács polgármestere portálunk megkeresésére a napokban beszámolt arról, hogy a korszerűsítés első fejezete lényegében befejeződött, most már a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársain a sor, hogy az interaktív, minden korosztályt egyaránt vonzó kiállítási teret kialakítsák.

– Tavaszra ezzel a tevékenységgel is végeznek a szakemberek, azaz elhárul minden akadály a múzeum hivatalos megnyitása elől. Nem akarjuk a mikszáthi életúthoz kötődő konkrét időponthoz igazítani, ám feltétlenül támaszként szolgál, hogy bár maga a kúria 1906-ban épült fel, azonban a telket Mikszáth Kálmán még 1904-ben, azaz éppen százhúsz esztendeje vásárolta meg – fejtette ki a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában