Nool.hu podcast

2023.08.02. 13:55

Íme Salgótarján városalapító polgármesterének nem mindennapi története (podcast)

1885. július 29-én, azaz 138 éve született Salgótarján első polgármestere, Dr. Förster Kálmán. A néhai városalapító már 52 éve nincs közöttünk, 1971. szeptember 24-én hunyt el, mindazért viszont, amit a megyeszékhelyért tett, emléke örökké élni fog.

Angyal Eszter

Dr. Fodor Miklóssal, a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum igazgatóhelyettesével idéztük fel az egykori polgármester emlékét

Forrás: Nool

Fotó: Angyal Eszter

Salgótarján története egészen a honfoglalásig vezethető vissza, ám városi rangját 1922-ben, azaz 101 éve szerezte meg. Ahhoz azonban, hogy ez megvalósulhasson, szükség volt Dr. Förster Kálmánra. A városalapító polgármester életútját, Salgótarján várossá történő átalakítását Dr. Fodor Miklós történésszel, a Dornyay Béla Múzeum igazgatóhelyettesével idéztük fel a Hír FM és a Nool.hu közös műsorában.

Ahogy arról több korábbi cikkünkben is beszámoltunk, Salgótarján első polgármesterére születésének évfordulóján – a róla elnevezett, Dr. Förster Kálmán Emlékparkban – is megemlékeztek az elmúlt hétvégén:

 A korabeli hangulatot idéző programról, melyen szó esett a város múltjáról és jövőjéről is, videós összefoglalót is közzétettünk korábban:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában