Kultúra

2023.03.11. 08:53

Hamarosan nyit a mohorai emlékház, Pásztor Erzsi tárja ki az ajtót

Változatos programkínálattal várja a kultúra iránt érdeklődőket idén a Tolnay Klári Emlékház. A néhai színművésznő múzeuma április elsején nyitja kapuit, és minden évszakban készülnek a vendégek számára különböző érdekességekkel.

H. H.

Ezúttal is a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész fordítja el a kulcsot a zárban

Forrás: Nool | Archív fotó

Fotó: Hegedűs Márk

A település egyik csendes utcájában található emlékház tulajdonosa, Balla István bőrész-iparművész megkeresésünkre elmondta, az évadra már most nagyon komolyan készülnek. 

– Március 31-én tartjuk a Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület rendes közgyűlését, amelyen a tavalyi tapasztalatokról és a 2023-as tervekről egyaránt beszámol az elnökség – mondta el a múzeum vezetője. – Felkértük tagtársainkat, hogy ezt megelőzően, a délelőtt folyamán közösen takarítsuk ki az épületet, benne a kiállítási térrel, illetve megszépítjük a külső-belső környezetet. 

Balla István hozzátette, már megindult a szervezés a hivatalos megnyitóra. A hagyományokhoz híven ezúttal is Pásztor Erzsi Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt kérték fel, hogy a kulcsot látványosan elforgassa a zárban, illetve újranyitják Tokody Ilona operaénekes életműtárlatát. A rendezvényen Juhász Judit átadja a Magyar Művészeti Akadémia felajánlását, egy míves pianínót, amit Dabóczi Bence zongoraművész és Ember Csaba, a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Művészeti Iskola nyugalmazott igazgatója szólaltat meg. A közreműködők sorában meghívást kapott Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója, Tóth Enikő, Vándor Éva és Harmath Imre színművészek, illetve dr. Solymosi-Tari Emőke zenetörténész. Az időpontot az egyeztetések után napokon belül kijelölik. 

– Természetesen a jeles alkalmakhoz kapcsolódva szeretnénk az egész esztendőt tartalommal megtölteni. Így a tavasz végétől új kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők, miként Tolnay Klári nyári születésnapjához igazodva ugyancsak tervezünk neves vendégek jelenlétében műsorral egybekötött eseményt, illetve nem maradhat el szeptember elején a Tolnay-díjak átadása sem. Ezenfelül az emlékház udvarát az anyagi lehetőségeinkhez mérten tovább csinosítjuk, hogy a művésznő hozzák látogató tisztelői minél elégedettebben távozhassanak – fejezte be előretekintését a tulajdonos.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában