Szécsény

2018.02.23. 13:51

Jubilálnak a palóc néptáncosok

Húsz éve annak, hogy 1998-ban megalakult a Palóc Néptáncegyüttes.

Szenográdi Ferenc

A csoport ars poeticája a palóc néptánckultúra értékeinek gyűjtése, ápolása, továbbadása.

Az együttes repertoárján mindezek mellett a Kárpát-medencében található más tájegységek táncai is szerepelnek. Az elmúlt két évtized alatt számos országban felléptek, többek között Lengyel­országban, Belgiumban, Franciaországban, Török­országban, Izraelben és több rangos szakmai elismerést is magukénak tudhatnak, mások mellett a Beszkidek Fesztivál fődíját, vagy a Zakopanei Fesztivál Ezüst Fokos díját.

Megalakulásuk 20. évfor­duló­jára több programot is szerveznek. Rendezvénysorozatukat február 17-én, szombaton a Kubinyi Ferenc Múzeum dísztermében, Egy bujdosó emlékezete címmel táncos, zenés, irodalmi műsorral nyitották. Wass Albert születésének száztizedik, halálának huszadik évfordulója alkalmából az erdélyi író és költő emléke előtt tisztelegtek. Az előadás előtt, dr. Bárány Dávid, a táncegyüttes tagja felolvasta a személyesen jelen lenni nem tudó dr. Limbacher Gábor múzeumigazgató gondolatait Wass Albert életéről, munkásságáról.

Wass Albertet távoli rokoni szálak fűzték a szécsényi kastély utolsó magántulajdonosának, báró Lipthay Béla feleségének, herceg Odescalchi Eugenie családjához. A fiatal gróf számára az irodalmi sikert az 1934-ben megjelent A farkasverem című regénye hozta meg. A II. világháború utolsó szakaszát katonaként élte át. Nem várta meg Észak-Erdély újbóli román elfoglalását, 1945 húsvétján lépte át a nyugati határt, és inkább az emigrációt választotta. 1951-ig Nyugat-Németországban élt, majd négy fiával az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le. Élete végéig Erdély és a székely nép sorsának jobbításáért folytatott küzdelmet. Egyik legsikeresebb könyve a Kard és kasza, amely többgenerációs életrajz formájában, 1950-től tekinti át történelmünket. Népszerűsége az 1990-es évek végétől az erdélyi olvasók mellett a magyarországi közönség körében is folyamatosan növekszik.

A látványban és érzelmekben gazdag, színvonalas műsort Paluch Norbert, a Palóc Néptáncegyüttes művészeti vezetője állította össze.

Az est során elhangzott Wass Albert hét verse és hét regényrészlete. Ezeket a műveket egy-egy erdélyi táncanyag – válaszúti lassú magyar, feketelaki táncok, marosvásárhelyi Pataki-táncok, Nagyenyed környéki román táncok és kalotaszegi táncok – kötötték össze, amelyek Wass Albert ifjúságának térségét is jelezték. Hangfelvételről a Folt Nép­zenei Együttes, Kubinyi Júlia, Hetényi Milán és Szoboszlai Balázs volt hallható.

Kántor Zoltán színművész, dr. Bagó József, Paluch Norbert és Andi színjátszósai közül Stayer László és Varga Bálint mély átérzéssel tolmácsolták a költő és író emberek lelkéig hatoló gondolatait. A közönséggel teli teremben szinte érezni lehetett Wass Albert jelenlétét.

Mindazok, akik ott voltak, érzelmileg, értelmileg közelebb kerültek Wass Alberthez, s egy szép, felejthetetlen estében volt részük.

Kiemelt fotónkon: Erdélyi táncokkal is emlékeztek. A Palóc Néptáncegyüttes idén ünnepli megalakulásának huszadik évfordulóját Fotó: H. Cs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában