Nool.hu videó

2024.05.24. 17:28

Kutyajó program: ebek érkeztek az óvodásokhoz Bátonyterenyén (fotók, videó)

Parancsszóra ültek, kúsztak, álltak két lábra és ugrottak át akadályokat a négylábú tanítványok pénteken Bátonyterenyén. Egy csapat kutya látogatta végig a város valamennyi óvodáját, természetesen gazdáik kíséretében.

Gulyás Edina

A gyerekek bátran meg is simogatták a kutyákat

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A szakadó eső sem szegte kedvét a salgótarjáni kutyaiskola növendékeinek, akik gazdáikkal látogattak el Bátonyterenye valamennyi óvodájába. A gyerekek eleinte kissé félénken nézték a tekintélyt parancsoló újfundlandi és németjuhász kutyák által bemutatott produkciókat. A spániel és a beagle mutatványát már kacagva tapsolták meg, a program végén a jutalomfalat mellett természetesen a simogatás is járt az ebeknek. 

kutya, óvoda
Hét kutya látogatott e a bátonyi óvodásokhoz
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Hét kutya volt a vendég négy bátonyterenyei óvodában

– A látogatásunk célja, hogy megszerettessük a kicsikkel az állatokat. Úgy vélem, ez a legjobb módja annak, hogy azok a gyerekek, akik félnek a kutyáktól közelebbről is megismerkedhessenek a négylábúakkal. Érdemes minél fiatalabb korban megtanulniuk, hogyan bánjanak helyesen a kedvencekkel, hogyan közelítsenek egy idegen kutyához

 – fogalmazott Simon Gábor, a salgótarjáni Simon Kutyaiskola tulajdonosa. 

Az iskola növendékei gazdáik kíséretében nem először vesznek részt ilyen programon. Korábban már jártak Bátonyterenyén a Csupafül Óvodában, de a megye más intézményeit is szívesen meglátogatják, és egyéb programokon, például a kazári Laskafesztiválon is részt vesznek kutyáikkal. Pénteken hét eb mutatkozott be a gyerekeknek, volt köztük újfundlandi, németjuhász, labrador, spániel és beagle is. A bemutatóban szerepeltek engedelmességi, ügyességi és őrző-védő feladatok is. 

A szülőkhöz is eljut az üzenet

A gyerekek kezdetben kellő távolságból figyelték a bemutatót, majd hangos nevetéssel és tapssal jutalmaztak egy-egy jól sikerült produkciót. A kutyák parancsra ültek, feküdtek, ugattak, kúsztak. Akadályokat ugrottak át, szlalomoztak és két lábra is álltak. 

Jezierski Klaudia, egy mentett spániel gazdája, nem mellesleg az egyik óvodás anyukája arról is beszámolt: az iskola közössége szívesen áldoz arra az idejéből, hogy megszerettessék a gyerekekkel a kutyákat, ezáltal majd felelős állattartóvá cseperedjenek. Sőt, a programhoz kapcsolódva, egy másik anyukával, Balázs Bettinával ajándékot is készítettek minden óvodásnak. 

– Gipszből öntött kutyafigurákat hoztunk a kicsiknek, amit majd kifesthetnek. Ezáltal a kreativitásuk is fejlődik, és nem titkolt célunk, hogy a szülőkhöz is eljuttassuk a mai nap üzenetét – hangsúlyozta Balázs Bettina. 

 

Szívükön viselik az állatok sorsát

Az állatvédelem és a felelős állattartás kiemelt feladat a bátonyterenyei óvodákban mondta el Kövesdy Katalin, a Bátonyterenye Városi Óvodák vezetője, aki arra is kitért, hogy az intézmény valamennyi munkatársa szívén viseli az állatok sorsát, ezt a szemléletet szeretnék átadni a gyerekeknek, rajtuk keresztül pedig a szülőknek is. Az óvodákban rendszeresek a kutyaterápiás foglalkozások és a napokban másodszor hirdették meg az adománygyűjtést az egyik helyi állatmenhely számára. 

– A délelőtti bemutatót követően délután kisállat-simogató érkezett a Napsugár óvodába, így volt teljes a gyereknapi program intézményünkben – tette hozzá Kövesdy Katalin. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában