Nool.hu videó

2024.04.06. 11:50

Élen jár hazánk a zöldenergia előállításában és tárolásában, hangzott el a rétsági fórumon

A jövő egyik záloga a zöldenergia, amely magyar családok százezreinek adhat biztos megélhetési forrást – hangzott el azon a rétsági sajtótájékoztatón, amelyet dr. György László, gazdaságstratégiai feladatokért felelős kormánybiztos tartott.

Hegedűs Henrik

Dr. György László, gazdaságstratégiai feladatokért felelős kormánybiztos (balra) és Balla Mihály a rendezvényen

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

A Városi Művelődési Központ és Könyvtár olvasótermi részlegében csütörtökön megrendezett eseményen először Balla Mihály országgyűlési képviselő szólt arról, hogy Nógrád tulajdonképpen zöld vármegye, hiszen a legerdősebb vidéke hazánknak, ez a tény pedig maga után vonja, hogy az itt élők érzékenyebbek a megújuló energiaforrások iránt. Ez a kérdéskör pedig az egész Európai Unióban egyre inkább fókuszba kerül, ráadásul már a gazdag arab országok is mind jobban belátják,  a következő évszázadban elfogyhat a szénhidrogén készletük, azaz ott is fokozatosan át kell térni a korszerűbb módszerekre.

Dr. György László beszédét azzal kezdte, hogy mi magyarok igazán büszkék lehetünk arra, hogy a zöldenergia előállításában a világ élmezőnyébe tartozunk, és ez a szakterület hamarosan családok újabb százezreinek adhat biztos megélhetési forrást, ami méltán a gazdaság leggyorsabban fejlődő ágazata. Mondandóját négy kiemelt kérdéskörre részletezte: a kormány által 2020-ban meghirdetett természetvédelmi – és klíma akcióterv célja, hogy 2030-ra a villamos energia 90 százalékát már szén-dioxid-kibocsájtás mentesen állítsuk elő, ráadásul az eddig a határidőig tervezett naperőművek már most rendelkezésre állnak és működnek.

Tudatosítani kell a zöldenergia felhasználásának fontosságát

Másodsorban kiemelten lényeges, hogy ez a zöldenergia eljusson a fogyasztókhoz, ezért a tárolás tekintetében az a támpont, hogy Magyarország a földkerekség négy legnagyobb elektromos berendezésgyártó állama közé emelkedik nemsokára, Kína, az USA és Németország mögé. Harmadrészben az sem mellékes, hogy a lakosság számára mind jobban tudatosítani kell a zöldenergia felhasználásának fontosságát, ezt szolgálja a nemzeti konzultációs kérdőív, aminek kitöltésére buzdítja az embereket a kormánybiztos. 

Negyedjére dr. György László hangsúlyozta, a körforgásos gazdaság szerepét, azaz törekedni kell a zöldenergia működtetése során elhasználódott anyagok újrahasznosítására, aminek mértéke minél előbb elérhesse az ötven-hetven százalékot. A politikus végezetül kifejtette: fontos, hogy ebben az ügyben egy nyelvet beszéljünk, és a fenntartható jövőkép „finomhangolásában” rendkívül sokat számít a lakosság véleményalkotása is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában