Húsvét

2024.04.01. 16:15

Vödörrel locsolkodtak, senki sem maradt szárazon a Hollókői Húsvéti Fesztiválon (fotók)

Idén is rengeteg látogatót vonzott a Hollókői Húsvéti Fesztivál. A vendégek gazdag folklórprogramok, a palóc gasztronómia és a koncertek mellett megtekinthették Hollókő leglátványosabb és legismertebb népszokását a húsvéti locsolkodást.

Lászlók Judit

Vödörrel locsolkodtak, megélték a palócföldi húsvéti hagyományt

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Az elmúlt napokban ismét megtelt a húsvét fővárosa látogatókkal. Azok, akik vasárnap és hétfőn is a reggeli órákban érkeztek, részt vehettek a húsvéti szentmisén az Ófaluban, illetve az azt követő feltámadási körmeneten is. Majd az Ófaluban a hagyományokhoz hűen megtartották a falu leglátványosabb és legismertebb népszokását a húsvéti locsolkodást, amelyet ezúttal is rengetegen követtek figyelemmel a helyszínen. Természetesen senki sem maradt szárazon. 

A polgármester köszönetet mondott a látogatóknak

Ez követően a Pajtaárok Színpadnál megrendezték az esemény megnyitóját, amelyen Szabó Csaba, a falu polgármestere mondott beszédet. Ebben köszönetet mondott a látogatóknak, amiért ellátogattak a településre és jegyet váltottak a rendezvényre. Kihangsúlyozta, hogy a 330 fős település nem tudna egy ilyen rendezvényt megtartani bevétel nélkül, mivel ehhez nem kapnak támogatást. A bevételből pedig egész évben különböző programokat, rendezvényeket szerveznek és a fesztiválon kívül a település egész évben ingyenesen látogatható. A polgármester továbbá rámutatott arra is, hogy bár az idei jegyár magasabb, ezúttal a vár belépőjegyét is tartalmazza. 

– Nagyon különleges, ha valaki egy ilyen kis zsáktelepülésen születik, itt éli a gyermekkorát, és később itt éli az életét. Felnőttként pedig tehet és dolgozhat a szülőfalujáért, ami egy nagyon csodálatos érzés – mondta Szabó Csaba. – Jómagam 25 éve vagyok polgármester és nagyon sok dolgot sikerült véghez vinnünk a falu érdekben, sok segítséget kapok a munkatársaimtól és sok önkéntestől is. Az elmúlt 10 évben négymilliárd forintból fejlesztettünk azért, hogy a települést, a világörökséget megóvjuk, hogy helyet teremtsünk és több legyen a turisztikai látnivalónk, a turisták számára pedig meg legyenek a szükséges kiszolgálóhelyiségek.

Életérzés húsvétkor Hollókőn tartózkodni

A polgármester a beszédében kiemelte, hogy a húsvét különleges számukra, hiszen életérzés ilyenkor Hollókőn lenni, az Ófaluban sétálni. Kitért arra is, hogy pár évtizede még alig akadtak olyanok, akik felvegyék a népviseletet, ma már azonban nagyon sok fiatal öltözik népviseletbe. Méltatta a helyi néptáncosokat, mint mondta, büszke arra, hogy ennyi fiatal részt vesz benne. Végül pedig jó szórakozást kívánt a látogatóknak és megnyitotta a rendezvény hétfői napját. 

A látogatóknak a négy nap folyamán többek között gazdag folklórprogram, palóc gasztronómiai népszokások az elmaradhatatlan locsolkodással, koncertek, kirakodó vásár, családi és gyermekprogramok nyújtottak feledhetetlen élményeket. A fesztivált a Hegedűs Bori és Causanella Izabella énekesnőkkel fellépő Magyar Banda koncertjével zárták. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában