Nool.hu podcast

2024.04.01. 09:42

Régi idők húsvéti hagyományait eleveníti fel a Nógrád Táncegyüttes Hollókőn (podcast)

Réges-régi hagyomány már, hogy húsvét idején a Nógrád Táncegyüttes néhány napra Hollókőbe teszi át ideiglenesen a székhelyét, ahol amellett, hogy bemutatják tánctudásukat, aktív szereplői a tradicionális locsolkodásoknak is. Kovács Józseffel beszélgettünk.

Angyal Eszter

Kovács Józseffel, a Nógrád Táncegyüttes művészeti vezetőjével beszélgettünk

Forrás: Hír FM Salgótarján

Fotó: Angyal Eszter

Ha húsvét, akkor Hollókő, ha pedig Hollókő, akkor hagyományőrzés, mulatozás és locsolkodás a Nógrád Táncegyüttessel. Húsvéthétfő reggelén Kovács Józseffel, az együttes művészeti vezetőjével beszélgettünk arról, hogy pontosan mi is történik ezekben a napokban a világörökségi faluban, és persze megtudtunk tőle néhány kulisszatitkot is az eseményről. Többek között például kiderült, hogy a hiedelemmel ellentétben langyos vízzel locsolják ilyenkor a hölgyeket, hogy még véletlenül se fázzanak meg, de persze a locsolóvers és a hímes tojás náluk is elmaradhatatlan.

A néptáncosok vezetője beszámolt arról is, hogy miért tartják fontosnak az utánpótlás-nevelést, továbbá kiderült az is, hogy milyen nagyszabású fellépésekre és megmérettetésekre készülnek idén. Mint megtudtuk: a közelmúltban az a megtiszteltetés érte a fennállásának 49. évében járó Nógrád Táncegyüttest, hogy Magyarországról elsőként ők kaptak meghívást Albániába, hogy egy nemzetközi fesztiválon képviselhessék majd hazánkat, így Kovács József természetesen erről is mesélt portálunknak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában