Nemzetközi megmérettetés

2024.04.17. 17:25

Gépi forgácsoló verseny: szép eredményeket értek el a hazai és a határon túli diákok Tarjánban

Stromfeld-napi programok sokasága színesítette a múlt héten a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Stromfeld Aurél Technikum iskolaközösségének napjait. A programsorozat keretében negyedik alkalommal rendezték meg a nemzetközi, meghívásos Gedeon János Emlékkupát. Mutatjuk, milyen eredményekkel zárult a nem kevesebb, mint hatórás gépi forgácsoló verseny.

Veres Edina

Negyedik alkalommal rendezték meg a nemzetközi, meghívásos Gedeon János Emlékkupát

Forrás: Beküldött fotó

A Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum (NVSzC) Stromfeld Aurél Technikum diákseregére megannyi izgalmas program várt a 43. Stromfeld Napok című rendezvényen a múlt héten. A szakmai és a tanulmányi versenyek mellett például az e-sport, az informatika, a mesterséges intelligencia, vagy éppen a sport témájában tartottak foglalkozásokat. Emellett ügyességi játékok, nyelvi- és ismeretterjesztő előadások, a vármegyeszékhely jeles szakemberei által tartott rendhagyó órák, és egykori sikeres stromfeldes diákok beszámolói is tarkították az eseménysorozatot, amely keretében megszervezték a negyedik Gedeon János Emlékkupa, meghívásos nemzetközi gépi forgácsoló versenyt is.

Tizenegy iskola huszonkét tanulója vett részt a szakmai megmérettetésen 
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

A megmérettetést minden eddiginél nagyobb érdeklődés övezte, hiszen ez alkalommal a feladatok megoldására 11 iskola 22 tanulója jelentkezett. Mint arról portálunk az esemény megnyitóját követően beszámolt: a salgótarjáni házigazda intézmény mellett a próbatétel visszatérő hazai szereplői között találtuk Balassagyarmat, Győr, Zalaegerszeg, Paks, illetve Tatabánya oktatási intézményeit, míg a határon túli iskolák közül a Felvidékről ismét a kassai és a füleki szakközépiskola, Erdélyből pedig a sepsiszentgyörgyi szakközépiskola vállalta – a leghosszabb út megtétele árán – a versenyen való részvételt. Idén két intézmény – a váci Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium, illetve az Ózdi SzC Gábor Áron Technikum és Szakképző Iskola – csapatát köszönthették a megnyitón új nevezőként.

A gépi forgácsoló verseny résztvevői közül egy sem távozhatott a Stromfeldből üres kézzel

A próbatétel eredményeire a napokban ünnepélyes keretek között derült fény. A rendezvényen Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere, Pataki Csaba Salgótarján alpolgármestere, valamint Pribisán Gábor, az NVSzC főigazgató-helyettese is megosztotta gondolatait a megjelentekkel. Az eredményhirdetést megelőzően Bozó János, az NVSzC Stromfeld Aurél Technikum igazgatója röviden értékelte a versenyt.

– Az idei megmérettetésről is elmondható, hogy újra egy jó hangulatú, de nagyon komoly versengés folyt. Már a hat órás próbatétel közben is látszott, illetve az eredmények is azt igazolták, hogy komolyan felkészültek a résztvevők, így büszkék lehetnek magukra, ahogyan a felkészítő tanárok, és az iskolák is, amelyeket képviseltek – fejtette ki Bozó János. Az igazgató a sikeres emlékkupa megszervezésének megannyi, fontos összetevője között sorolta azokat a támogatókat is, akik több éve, vagy akár most először értékes díjakat, illetve tárgy- és pénzjutalmat felajánlva emelték a verseny rangját. Aláhúzta azt is, hogy több mint egymillió forint értékű díjat oszthattak ki, és egy résztvevőt sem engedtek haza üres kézzel.

Paksi diák bizonyult a Gedeon János Emlékkupa legeredményesebb versenyzőjének

A versennyel kapcsolatban Bozó János úgy fogalmazott: öröm volt újra látni és tapasztalni, hogy a szakma szeretete és tisztelete sem ismer országhatárokat, ezzel is erősítve a magyarságtudatunkat. Hozzátette: mindez megerősítette őket, a szervezőket, hogy folytatnunk kell a munkát, és meg kell rendezniük jövőre az ötödik Gedeon János Emlékkupát.

A versenyt harmadik helyen zárta a Győri Szakképzési Centrum Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Technikum és Kollégium diákja, Solti Benedikt, akinek iskolatársa, Krár András a második lett. A képzeletbeli dobogó legfelső fokát Galla László Levente, a paksi Energetikai Technikum és Kollégium tanulója hódította meg. A legeredményesebben gépi forgácsoló vármegyei versenyző, Gulácsi Norbert, a házigazda salgótarjáni intézmény diákja lett, aki a versenyen nyújtott eredményével hetedik helyezést ért el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában