Forgácsolók versenye

2024.04.11. 16:22

Repkedtek a forgácsok a nemzetközi versenyen Salgótarjánban (fotók)

Színes programok tarkítják a szerdán indult Stromfeld-napoknak köszönhetően a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Stromfeld Aurél Technikum iskolaközösségének napjait. A programsorozat keretében nyitották meg csütörtökön a negyedik Gedeon János Emlékkupát, amely során meghívott hazai és határon túli iskolák diákjai csillogtathatták meg szakmai tudásukat.

Veres Edina

Jó hangulatban telt a hatórás verseny

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

A Stromfeld-napok keretében a salgótarjáni technikum diákjaira a szakmai és a tanulmányi versenyek mellett megannyi foglalkozás vár, így például az e-sport, az informatika, a mesterséges intelligencia vagy épp a sport témájában. A programkavalkádból kitűnik egy esemény: a negyedik Gedeon János Emlékkupa, meghívásos nemzetközi gépi forgácsoló verseny. Ennek a megnyitóját csütörtök reggel tartották a salgótarjáni technikum aulájában.

A megjelenteket elsőként Bozó János, a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum (NVSzC) Stromfeld Aurél Technikum igazgatója köszöntötte, aki beszédében kifejtette: 

2019-ben egy országos megmérettetésnek megálmodott, meghívásos baráti versengéssel fektették le az immár hagyományossá vált próbatétel alapjait. 

Hozzátette: a versenyt idén minden eddiginél nagyobb érdeklődés övezte, hiszen a verseny feladatainak megoldására ez alkalommal 11 iskola 22 tanulója jelentkezett. A házigazda intézmény mellett a próbatétel visszatérő hazai szereplői között találjuk Balassagyarmat, Győr, Zalaegerszeg, Paks, Tatabánya városainak oktatási intézményeit, míg a határon túli iskolák közül a Felvidékről ismét a kassai és a füleki szakközépiskola, Erdélyből pedig sepsiszentgyörgyi szakközépiskola vállalta – a leghosszabb út megtétele árán – a versenyen való részvételt. Idén két intézmény – a váci Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium, illetve az Ózdi SZC Gábor Áron Technikum és Szakképző Iskola – csapatát köszönthették a megnyitón új nevezőként.

A versennyel őrzik a technikum legendás műhelyfőnökének emlékét

Bozó János azt is megosztotta az egybegyűltekkel, hogy az emlékkupa rangját – az igen erős mezőny mellett – az egyre értékesebb kupa és egyre komolyabb díjak is emelik. Hozzátette: arra törekedtek, hogy a komoly, jó hangulatú próbatétel baráti jellegét idén is megőrizzék. Hiszen ez a verseny a szakmai tapasztalatcserén túl lehetőséget kínál a baráti kapcsolatok ápolására és kiépítésére is. Az igazgató végül rámutatott: 

mindemellett pedig továbbra is szem előtt tartják azt a célt, hogy megemlékezzenek Gedeon Jánosról, a salgótarjáni technikum egykori legendás műhelyfőnökéről, aki a gépészképzés megalapozója volt a Stromfeldben.

Baranyi Zoltán, az NVSzC főigazgatója – a költészet napjához méltóan – az alábbi József Attila idézettel kezdte a beszédét: „…dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, ugy érdemes.” Mint fogalmazott, a megjelent tanulók rászolgáltak a fenti idézetre, hiszen egy olyan szakmában dolgoznak, ahol a pontosság és a precizitás minden más előtt prioritást élvez.

– Biztos vagyok benne, hogy a verseny során lesznek olyan pillanatok, amikor a versenyzőknek korrigálniuk kell a munkadarabot. Egyik fiatal se aggódjon emiatt, hiszen az élet is ilyen: helyre kell hozni a hibáinkat. Mindig adódik olyan nehézség, amit nem tudunk megoldani elsőre, és ez így van egy versenynél is – tanácsolta a diákoknak az NVSzC főigazgatója.

Lehetőség a tehetség megmutatására

Végül dr. Dobos Lilla, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szakmai elnökhelyettese elmondta: a megmérettetés arra is lehetőséget kínál, hogy a résztvevők megmutassák a tehetségüket.

– A díjak elnyerése mellett az is lényeg, hogy saját magunkat fejlesszük. Mi is azon dolgozunk, hogy a szakképzés rendszere folyamatosan meg tudjon újulni. Ezt szolgálja az ösztöndíj rendszer, a duális képzés megerősítése, illetve az oktatók minél nagyobb elismerése annak érdekében, hogy a munkaerőpiacra olyan tanulók kerülhessenek ki, akik szakmájuknak igazi szakértői. Akik folyamatosan képesek fejlődni, megújulni és alkalmazkodni napjaink kihívásaihoz, miközben a saját útjukat is megtalálják az életben mind szakmailag, mind emberileg – mondta dr. Dobos Lilla, aki ezután hivatalosan is megnyitotta a próbatételt.

A versenyzők ezután átvonultak a Stromfeld tanműhelyébe, ahol a munkavédelmi oktatás után hozzáláthattak – a kihúzott feladatok alapján – a műszaki rajzok elkészítéséhez, a különböző mérések elvégzéséhez, illetve a kézi- gépi megmunkáláshoz és szereléshez. A negyedik Gedeon János Emlékkupa eredményeire pénteken 11 óra 30 perctől derül majd fény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában