Jegyzet

2024.04.29. 12:30

Bántalmazó kapcsolatok

Nemcsak testileg, szóban is előfordulhat a bántalma - Nagy Orsolya gondolatai a témában.

Nagy Orsolya

Szomorú és elkeserítő cikket találtam a napokban, miszerint szerint hazánkban minden ötödik nő bántalmazott valamilyen módon. A legjobban viszont azon lepődtem meg, hogy rengetegen halnak meg a családon belüli erőszak miatt ma Magyarországon. Szerencsére azonban manapság egyre több olyan kezdeményezés van, amelyek felhívják a figyelmet a téma fontosságára és. Ezek mindegyike harcol a bajban lévő nőkért, valamint segítséget is nyújtanak a számukra.

Az erőszaknak egyébként több fajtája létezik. Nemcsak testileg lehet valakit bántalmazni, akár szóban is. Utóbbinak pedig legalább olyan súlyos lelki következményei lehetnek, mint a fizikai erőszaknak. Azt hiszem ide sorolható például a fenyegetőzés, a zsarolás, a gúnyolódás, vagy a másik fél megalázása. Ezek mind súlyos lelki sebeket okozhat, amely tönkre teheti egy ember életét. A kutatások szerint ráadásul a bántalmazottak többségénél különféle mentális betegségek jelentkeznek a későbbiekben. Sokan pedig el sem merik mondani, hogy mi történik velük otthon, titokban tartják, hogy hosszú éveken keresztül ki vannak téve a lelki fenyegetettségnek és a testi sértésnek.

Azt gondolom, nagyon fontos lenne minden sértettnek felszólalnia és megosztani másokkal történetüket, hiszen az ő esetükből tanulhatnak mások. Mindenkinek csak egy élete van, és tenni kell azért, hogy egy jobb és biztonságosabb életet élhessenek. Senki sem érdemli meg, hogy rendszeresen bántalmazzák. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában