Egészség

2024.03.21. 17:25

Gyógynövény kisokos – íme a leghatásosabb immunerősítők tavasszal

Megérkeztek a természetbe a tavasz első gyógynövényei, amelyeket érdemes összeszedni tavasszal. Íme a gyógynövény kisokos, melyben eláruljuk, melyek a leghatásosabb immunerősítők.

Nagy Orsolya

A gyógynövények igazi csodaszerek

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A tavasz érkezésével előbújtak a gyógynövények, amelyek frissen tartalmazzák a legtöbb hatóanyagot, így erősítik az immunrendszer működését. Kovács Hetti salgótarjáni természetgyógyász és életmód tanácsadó portálunknak elmondta, hogy érdemes tavasszal minél több gyógynövényt fogyasztani, hiszen a hosszú, hideg téli hónapok után fontos feltölteni a szervezetünket.

Gyógynövény, pitypang, természet
Sok gyógynövényt megtalálni már a természetben, köztük a pitypangot is
Forrás: Pexels

Pitypang: a gyógynövények királynője

– Már számos gyógynövényt megtalálhatunk környezetünkben. Így például a pitypangot, amelyet a gyógynövények királynőjének tartok. Nem hiába, hiszen támogatja az epe, a máj és a vese munkáját, de kiváló ízületi problémákra, csökkenti a koleszterinszintet, vízhajtó, étvágyfokozó és még számos pozitív hatása van. Magas továbbá a vitamin- és ásványi anyag tartalma, tehát rendkívül értékes növényünk. Amennyit csak tudunk, érdemes szedni belőle. Fogyasztható fermentálva, zöld turmixként, de akár teaként is – közölte Kovácsi Hetti.

Csalán: a szépségápolásban is használják

Hozzátette: a csalán is egy közkedvelt gyógynövény, amely a szépségápolásban is népszerű. Például a samponok egyik alkotóeleme, de akár otthon is lehet főzetet készíteni belőle és azzal öblíteni a hajunkat. A csalán emellett jó ízületi betegségekre, méregtelenítő, gyulladáscsökkentő, erős vizelethajtó és vértisztító hatásáról is ismert. Kismamáknál pedig a tejelválasztást serkenti. Érdemes teaként fogyasztani, de főzeléket is lehet készíteni belőle, amely nagyon finom.

Tyúkhúr, útifű: a köhögés elleni gyógyír

A természetgyógyász kiemelte továbbá a tyúkhúrt, amely főként meghűlésre, köhögésre, tehát légúti betegségekre javasolt. Emellett a tyúkhúr támogatja az epe és a vese működését, csökkenti a koleszterinszintet és az emésztésre is jó hatással van. Akár zöld turmixba keverve, fermentálva és salátaként is fogyasztható, de teaként is kiváló.

Mint mondta, útifüvet is érdemes szedni már. Nálunk a legismertebb a lándzsás útifű, amelynek szirupja tökéletes köhögésre, de vértisztító hatása is van, valamint a tüdőt, vesét és a gyomrot támogatja. Többféle képen el lehet készíteni, így például tinktúraként, vagy teaként.

Ibolya: segítség a méregtelenítésben

Kovács Hetti egy igen népszerű virágot is megemlített, még pedig az ibolyát, amelyet érdemes szárítani, hiszen nagyon finom tea készíthető belőle. Az ibolya egyébként segíthet a megfázás leküzdésében, de a méregtelenítésben is. Emellett sokan használják sütemény díszítésére, amelybe akár bele is rakható, hiszen ehető. Virágát egyébként illatszerekben is gyakran használják, de szörpként és lekvárként, vagy fermentálva is tökéletes.

Kúraszerűen fogyasszuk!
– A gyógynövényeket kúraszerűen érdemes fogyasztani, utána pedig lehet váltogatni. Tavasszal a szervezet ki van fáradva, csökken a vitaminháztartás, így ilyenkor jót tesz az immunrendszernek, ha felfrissítjük azt. A gyógynövények ráadásul magukban hordozzák az új élet rezgését is. Fogyasztásukkal minőségi folyadékot viszünk be a testünkbe, de természetesen túlzásba sem kell esni – hangsúlyozta a szakember, aki azt tapasztalja, hogy egyre többen gyűjtik és kedvelik a gyógynövényeket. Érdemes tehát kihasználni az erejüket, hiszen nem csak ingyen van, de a testünkkel jót teszünk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában